koyluluk 

kapat
  1. köy yasantisina alismis insan modelini tanimlamak icin kullanilan tanimdir.gecmiste bolca kullanilmistir bu tanim.köyden kente göç eden insanlar farkedildiginde köylü yakıştırması kent insani tarafindan ot boka kullanilmistir.köylülük olumsuz seyler icin kullanilmistir.Ancak unutulmustur ki atatürk "KÖYLÜ MiLLETiN EFENDiSiDiR" demistir.Bu gunlere gelinecegini goren Atatürk'ün bu sozu,köylülük kavramini savunanlara armagan olmakla beraber kapak olsundur.* *
    #371459 (posion, 24.06.2006 16:57)
  2. murat belge'ye göre türkiye'nin asıl sorunu.*
    #371468 (zibende, 24.06.2006 17:01)
  3. dünyanın modern döneminde köylülük büyük bir sorundur. köylülük ile kastedilen, tarım üretimi yapan ve köy de yaşayan kişi değildir. burada durkheim in kavramlaştırmasıyla cemaat kültürü kastedilmektedir.
    modernite öncesi dünyada insanların çok büyük bir bölümü tarımsal üretim için toprakta çalışırdı. bu dönemde artı-değer çok fazla olmazdı. kapitalist pazar ilişkileri bu ortamda sözkonusu değildi. insanlar, dönemin teknolojisininde etkisiyle, dünyadan kopuk, birbirlerine muhtaç ve küçük topluluklar halinde yaşarlardı. çünkü tek üretim aracı olan toprağı bırakıp bir yere gidemezlerdi. bu ortamda elbetteki ilişkiler daha içten olabilmektedir.
    ancak modern dönemde, sanayinin aşırı fazla artı-değer üretmesi, yeni kapitalist tipinin daha da büyümesi için ihtiyaç düyduğu işçi -ki bunlar köylerden kentlere göç eden kitlelerce sağlanıyor- ve pazar arayışı kentlerle köyleri bütünleştirmiştir. burjuvazi üretimini her yerde pazara çıkarabilmelidir, bu yüzden de devletin en ücra köyüne kadar gidip gelebilmelidir. bunun içinde o köye önce yol gider, sonra güvenliği sağlanır (pazar açısından çok önemli bir husus), sonra alt yapısı sağlanır vs... modern dönemde köy, tarımsal üretiminde sınai araçlarla yapılması ile artık tamamen şehrin bir parçasıdır.
    yine durkheim in kavramlaştırmasıyla kent toplumu cemiyettir. bu toplum cemaat kadar birbirine bağlı olmamakla birlikte, çağdaş üretim ilişkileri ve teknolojik yaşama uyum sağlamıştır.
    bugün batı da köy yerleşim birimleri bulunmakla birlikte, bunlar sadece tarımsal üretim yapan cemiyettirler (kentsel topluluk). yani buralarda herhangi bir cemaat (köy topluluğu-köylülük) varlığı sözkonusu değildir.
    türkiye de ise böyle olmamıştır. bugün bile hala yolsuz, altyapısız, kentlerden kopuk pek çok köy bulunmaktadır. üstelik bir de ağalık-feodalite sorunu vardır ki, köylülüğün yenilmesine imkan vermemektedir.
    köylülük başa çıkılması gereken bir sorundur. ancak bu mücadele, köylüyü yok sayma, aşağılama veya öldürüp yok etme şeklinde algılanmamalıdır. burada kastedilen, modern üretim tekniklerinin köylere de taşınması, köylerin kentlere ulaşımının kolaylaştırılması ve ucuzlaştırılması; köylülüğün kentteki uzantısı olan gecekondulaşmanın engellenmesi için, başta kentsel altyapı hizmetlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.
    ancak bizim kültürümüz köylülüğü çok içselleştirmiştir. bırakın mücadele etmeyi, onunla övünmektedir. hatta herkezin hatırlayacağı bir şarkımızın sözleri bile şöyledir:
    "orada bir köy var uzakta
    o köy bizim köyümüzdür
    gitmesek te, görmesek de
    o köy bizim köyümüzdür."
    gidip göremediğiniz köyün halkı köylülüğe mahkum kalır.
    çoğu zaman bu sözlere "efenim, atatürk köylü milletin efendisidir demiş, daha ne konuşuyorsun" gibisinden tepkiler verilir. ancak atatürk ün burada kastettiğinin köylülük kültürü değil, tarımsal üretimin önemi olduğu anlaşılabilmektedir.
    #371542 (suzergecer, 24.06.2006 17:39 ~ 26.06.2006 16:28)
  4. ''şehirli ayı''diyebileceğimiz istanbul'daki magandalara baktıktan sonra Anadolu insanın sahip olduğuna şükrettiğim ve hala adam gibi yaşayan kırsal kesim halkının en gurur duyduğum özelliğidir.Milletimizin metropol veya şehir merkezlerinde yaşayan sürüler dolusu işe yaramaz adamları gördükten sonra daha bi sıkı sıkıya sarılması gereken kavramdır aynı zamanda bu kelime.
    #501982 (faithful lover, 05.08.2006 17:46 ~ 17:49)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

koyluluk başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. koyluluk ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu koyluluk nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about koyluluk. Copyrights of the articles are belong to their authors.