kooperatif 

kapat
  1. insan gereksinimlerinin yoluyla sağlanan ve ortakların çıkarlarının korunması amacıyla kurulmuş olan ekonomik kuruluşa verilen addır.Kooperatifler üretim,tüketim,kredi ve yapı kooperatifleri olarak bölümlendirilebilir.Üretim kooperatifleri ,ortak üretimde bulunmak için ;tüketim kooperatifleri,gereksinim maddelerinin daha ucuza sağlanması için ;kredi kooperatifleri,ortaklara kısa vadeli krediler sağlamak için ;yapı kooperatifleri ise ortakların daha az maliyetle konut sahibi olabilmeleri için biraraya gelerek kurdukları kooperatiflerdir.
    #103947 (cell-im, 07.03.2006 00:55)
  2. ortaklarına karlarını dağıtan kooperatifler vergiden muaftır.
    #430935 (cell-im, 16.07.2006 12:40)
  3. 15 sene boyunca "temel atıldı 2 senede evler teslim" diyerek nice gelmez 2 seneler vaad etmiş, nice yuvalar yıkmış oluşumlardır. iyileri var mıdır? elbette vardır, allah kötüsüne rastlatmasındır.
    #756121 (discopolos, 20.10.2006 00:07)
  4. kooperatifler kanunu'nun'tarif' başlıklı 1. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır;

" tüzel kişiliği haiz olmak üzere, ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine aitihtiyaçlarını, işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulandeğişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara kooperatif denir "
    #1595345 (ditty, 01.05.2007 20:14)
  5. en kolay şekilde kredi bulabilen kuruluşlardır.
    en az 7 ortağı bulunur.
    yönetim kurulundaki kişilerin oylamaya etkilerini, onların ortaya koyduğu sermaye belirlemez. herkesin oy hakkı 1'dir..
    ilk defa ingiltere'nin bir kasabasının ileri gelenleri tarafından oluşturulmuştur..
    #1595365 (4ever pvd, 01.05.2007 20:19)
  6. kanuni tanıma göre bir kooperatifin ana özellikleri şunlardır;

1- kooperatifler tüzel kişiliğe sahiptir:
    ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanırlar ve ancak bu tescilden sonra hak ve fiil (kullanma) ehliyetine sahip olabilirler.
    hak ehliyeti; gerçek kişilerde olduğu gibi medeni hakları kazanabilmeyi ve borçlara girbilmeyi, ayrıca tüzel kişilere özgü hakları, örneğin; üyelerinden (ortaklar) aidat isteme hakkı, üyelikten çıkarma hakkı vb. hakları da kapsamaktadır.
    fiil ehliyetleri, kanuna ve ana sözleşmelerine göre gerekli organlara sahip oldukları andan itibaren başlar.

2- kooperatiflerin amacı:
    ortaklarının (üye) menfaatlerini sağlamak ve korumak amacıyla kurulurlar. bu amaç ortaklarının 'belirli ekonomik nmenfaatlerine' yönelik olabileceği gibi 'özellikle meslek ve geçimlerine' yönelik de olabilir. bu nedenle ana sözleşmede kooperatifin amaç ve konusunun net olarakbelirlenmiş olması gerekir.

3- kooperatiflerde amaca ulaşmak için kullanılabilecek araçlar:
    karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet araçlarını kullanarak amaçlarına ulaşmaya çalışırlar.
    dayanışma içinde olacaklarından tüm ortakların payı aynı derecede olacaktır.
    bir diğer araç kefalettir. böylece kooperatifin tüzel kişiliğinin kefaletinin nverilmesi suretiyle kooperatif amacının gerçekleştirilebilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlardan nakdi ve ayni kredi sağlanması mümkün olabilecektir.

4- kooperatif kurabilecek olanlar:
    gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulabilir. gerçek kişilerin kurucu olabilmeleri için medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmaları gerekir.
    * kamu ve özel hukuk tüzel kişileri, amaçları bakımından ilgilendiklerikooperatiflerin kuruluşlarına yardımcı olabilir, önderlik edebilir ve ortak olabilirler.anayasa'nın 123. md.ne göre kamu tüzel kişileri kanunla veya kanunun verdiği açık yetkiye dayanarak kurulabilirler. il özel idareleri, belediyeler ve köyler birer kamu tüzel kişiliği'dirler.

5- ortak sayısı ve sermayenin değişebilir olması:
    kooperatifçilikteki "açık kapı ilkesi" uyarınca ortak sayısının ve paya sahip ortağın yanısıra, ortakların taahhüt ettikleri ve ödedikleri sermaye miktarı da değişebilir olmalıdır.
    ortak sayısının 7'den az olmaması gerekir.
    kooperatifler kanunu'nda özel hüküm bulunmayan hallerde ttk.nun "anonim şirket"lere ilişkin hükümleri uygulanır.
    #1595472 (ditty, 01.05.2007 20:41)
  7. kooperatifler 3 kısıma ayırılır bunlar:

1- üretim kooperatifleri.

2-tüketim kooperatifleri.

3-kredi kooperatifleri.
    #2897705 (life style psychedelic, 26.01.2008 04:40)

© 2008 - uludağ sözlük

kooperatif başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. kooperatif ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu kooperatif nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» julius aghahowa » daglar onurumuzdur » sevgiliyi kaybetmekten korkmak » jelena jankovic » turkculuk » dersim » esen » aksamdan kalan mesgale butonu » cok konusan kadin » lig tv spikerleri » pasif mukavemet akimi » kaos gl » askere gitmeyi reddetmek » fenerbahcenin sampiyonlar ligi basarisi tesaduftur » johnny deep bizi de dep » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » arkadas uyurken onun alnina yazi yazmak » fatih terim in fenerbahce ye transfer olmasi » marmaris » deja vu » karakum » deli fuat pasa » baslik entry sayisi uyumu » nuria bermudez » sekerim kuzu gibi demissin ama bu bildigin kurt » jazzamor » eyvah turkler geliyor » bekaret onemsizdir diyen kiz » insaat iscilerinin potansiyel sapik gorulmesi » acma ayran » jennifer carpenter