komunizm kapitalizm ve esitlik uzerine 

kapat
  1. niyet ettim niyet eyledim sen yüzümüzü kara çıkarma yarreppim, süpaneke dinimiz amin...
    şimdi canlar, ey erenler dinleyin burayı neyse konuya girelim.
    ideolojileri tartışabilmemiz için o ideolojilerin insana insanın özüne ve varoluşuna uygun olup olmadığına bakmamız gereklidir. nasıl? diyeceksin şöyle;

"eşitlik: dil, din, renk, ırk ayrımı olmaksızın bütün insanların eşit olması durumudur."
    "komünizm:.sosyal örgütlenme üzerine bir kuramsal sistem ve üretim araçlarının ortak mülkiyetine dayalı bir politik düşüncedir."
    "kapitalizm: Kapitalizm, özel mülkiyetin üretim araçlarının ağırlıklı bir bölümüne sahip olduğu ve işlettiği; yatırım, dağılım, gelir, üretim ve mal ve hizmet fiyatlarınınpiyasa ekonomisinin belirlediği sosyal ve ekonomik sistemdir. Bu sistemde genellikle bireylerin ya da grupların oluşturduğu tüzel kişiliklerin ya da şirketlerin emek, yer,üretim aracı ve para ticareti yapabilmeye hakkı vardır."

basit tanımlardan yola çıkarsak eşitlik kavramına ve insan doğasındaki eşitliğe aykırı unsurlar ele alınmalıdır. insan özünde kendini üstün gördüğü herhangi birisiyle kendisini eşit görmez göremez. eşitlik kavramı ve eşitliği korumaya çalışan yasalar tamamıyle toplumların vicdani bir orgazmı durumundadır.
    bunu görebilmek için fazla kafa patlatmaya gerek yok en ideal ve barışçıl dünya düzeninde dahi fakir-zengin kurgusu vardır. şu anda toplumlara hak ettiğini veren onların gerçek yüzünü ortaya koyan tek düzen kapitalizmdir!
    insan hırsını insan bencilliğini ve insanın bilimum -ahlaki yada değil o size kalmış - benliğinde sakladığı duyguları ortaya çıkarır. komünizm eşitlik ve dünya için belki en iyi sistemdir. ama insanlık o sistemi hak edecek kadar erdem sahibi olmamıştır olamazda.
    bir insan yaşamı boyunca eşit olmamış olabilir hiç hak etmediği bir hayatı yaşamış olabilir ama konu toplumlara ve ideolojilere geldiğinde bu iş biraz değişir dünya üzerinde -antik çağ medeniyetleri dahildir buna- hiç bir medeniyet-kavim-topluluk hak etmediği bir tarihle yargılanmamıştır. yönetim biçimleri ve o yönetim biçimlerinin uygulanış biçimleri sürekli o toplumların yazgısında rol oynadı ama bunun temeli yine insana dayanıyor.
    asla eşit olmayan ve sürekli birbirini yok eden toplumlar şimdi kalkıp eşitlik istiyorlarsa bu biraz iki yüzlülüktür. hayal olmasının sebebi sistemin zorluğu yahut uygulanamazlığı değil bilakis uygulayacak insanların o sistemle bir bütün olamayışındandır.
    komünizm ve kapitalizm karşılaştırıldığında karşımıza çıkan durumlar tıpkı insan ve toplum çatışması gibidir insan erdem ve ahlakın peşinden gider ama kendisini çelişkiye uğratır toplumlarsa tamamiyle faşizan görüşler ileri sürerler ve kendilerinden başka hiç bir toplumu benimseyemezler. komünizm-kapitalizm çatışmasını şu söz biraz daha net ifade edecektir:
    "18 yaşında komünist olmak insanlık gereğidir 30 yaşında ise aptallık."
    "Soğuk bir kiş sabahı çok sayıda kirpi donmamak için hep birlikte ısınmak üzere bir araya toplanır. Ama kısa süre sonra oklarının birbirleri üzerindeki etkilerini görüp yeniden ayrılırlar. Isınma gereksinimi onları bir kez daha bir araya getirdiğinde okları yine kendilerine engel olur ve iki kötü arasında gidip gelirler, ta ki birbirlerine katlanabilecekleri uygun mesafeyi bulana kadar. "
    "arthur schopenhauer"
    demiş, işte insanlar biraz da böyledir soğukta birbirlerini ararlar ama birbirlerinin dikenlerinden şikayetçi olurlar eşitlik isteyen insanlar her geçen gün dillerine eşitliği pelesenk ederler ama zenginler ve fakirler arasındaki uçurumu arttırmaya devam ederler. özgürlük ve eşitlik adına atılan her adımın erdem olması tamamen kişinin refah seviyesi ile doğru orantılı olabilir bu yazının bir ikilem barındırmasının yani " hem eşitliği insanlara yakıştıramayışımın hem de eşitlik kavramının erdeminden bahsedişim" eşitlik isteğinin zahiri bir erdem güzel bir süs eşyası olmasından dolayıdır.
    "ateşten ve yiyecekten yoksun bir insan için özgürlük hiç de acelesi olmayan bir lükstür."
    albert camus
    burada ise özgürlük kelimesini aynı erdeme sahip başka bir kelimeyle yani " eşitlik" ile değiştirdiğimizde de aynı sonuç çıkar. kapitalizm insanların cepleri ve beyinleri arasında köprü kurmuştur önce para konuşur sonrasında ise özgürlük-eşitlik-ahlak ve bunun gibi kavramların analizi gelir. kapitalizm bu kadar kötü ise neden dünya kapitalizmde diretiyor?
    bu sorunun cecabıda sizlere kalmış. bir yandan sistem eleştirisi yapanları cezalandıran sonrasında ise ona nobel ödülü veren dünyaya gelsin...
    #3841326 (lost control, 19.08.2008 21:10 ~ 21:22)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

komunizm kapitalizm ve esitlik uzerine başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. komunizm kapitalizm ve esitlik uzerine ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu komunizm kapitalizm ve esitlik uzerine nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about komunizm kapitalizm ve esitlik uzerine. Copyrights of the articles are belong to their authors.