bugün

bireyciliğin aksi olan öğretidir. toplu yaşam öngörülmektedir. bireylerin tek tek faydalarından çok, topluluğun faydası önem taşımaktadır.

(bkz: bireycilik)
Fransızca kolektivizm (colectivisme) sözü toplum bilimi alanında "Üretim araçlarından kişisel sahipliği kaldırıp ortak kullanmayı ve toplum içinde her türlü harekette ortak davranışı savunan öğreti." anlamında kullanılmaktadır. bu kavramın türkçe karşığlı "ortaklaşacılık" dır.
Ayn Rand sevmez.
individüalizmin (bireycilik) tam karşısında durur. Durmakla da yetinmez, bireyciliğe bir düşman gibi savaş açıp, onu yok etmeye çalışır.
Kolektivizm, bir çeşit terör ideolojisidir,
Dünyadaki tüm savaşların sebebidir. Bireyci bir adamın toplumcu zihniyetle gazlanarak bir örgüt veya grubun ülküsü uğruna kendini canlı bomba yaptığını göremezsiniz. Çünkü işlediği suç da maximum bireysel çıkarları için olacaktır.
Cehaleti hakim kılmaya, Sürekli din ve milliyetçilik pompalayarak sürüleri kontrol etmeye çalışır,
Zorbadır, Göreceli kurallar ve gelenekleri evrensel doğrularmış gibi dayatır,
Birey olmayı başaramayan, karakterini sergileyemeyen vasıfsız Korkakların sığınağıdır,
Özgün fikirlerin ve toplumu oluşturan bireylerin hayatlarının dahi hiçbir değeri yoktur,
Dünyadaki sair birçok sorunun da kaynağıdır.
insanlığın konfor seviyesini artıracak gelişmelerin ortaya çıkmasını engeller.
Kolay yönetim mantığıyla insanları tek tipleştireceğinden, Kolektivizmin olduğu yerde elon musk, bill gates, jeff bezos gibi marjinal isimler kesinlikle çıkmaz. Windows, iphone, android gibi hayatı ultra kaliteli hale getiren neredeyse her kesimin de ulaşabildiği nimetlerin hiç olmadığı bir dünya ve kendi hayatını düşün. Daha Birçok yeteneğin ve onların keşiflerinin de gün yüzüne çıkamadan toprağa karışıp da yok olup gideceğini düşün. Düşündüysen aferin.