ki nin yazim kurallari 

kapat
  1. dilbigisinde epey karıştırılan bir konudur bu...

iki çeşidi bulunmaktadır;
    1- bağlaç olan -ki
    2- ilgi eki(zamiri) olan -ki

inceleyelim..
    1- bağlaç olan -ki:
    bu -ki apayrı bir sözcüktür. kelimeye birleştirilmez, ayrı yazılır.
    örn: güzel entryler girelim ki sözlük güzelleşsin...

2- ilgi eki(zamiri) olan -ki:
    bu -ki ise bir ek olması hasebiyle kelimeye bitişik yazılmalıdır. zamirlerde olduğu gibi, söylenmek istenen nesnenin yerini tutmaktadır.
    örn: seninki ne kadar büyük?

asıl önemli olan tabi ki bunların nasıl ayırdedileceği... onu da birkaç cümle ve örnekle açıklayalım.

bağlaç olan - ki bir kuvvetlendirme sözcüğü olarak kullanılır, bu yüzden kelimeden atıldığı vakit herhangi bir anlam değişikliği ya da bozulması olmaz.
    örneğin; *beni sev ki, seni seveyim* sözcüğünde -ki denen baş belasını attığınız vakit hiçbir anlam değişikliği olmamakta, sadece -ki bağlacının meydana getirdiği vurgu ortadan kalkmaktadır.

ilgi eki olan -ki ise en kolay şu yöntemle ayrılır;
    -ki ekinin kullanıldığı kelimeyi -ki ile değil de, -kini gördün mü şeklinde bitirmeyi deneyin. farkı farkedeceksiniz...
    örneğin, *köydeki ağaç* dediğimiz vakit, bunu *köydekini gördün mü* şekline çevirerek anlamlı olduğunu görebilir, *aaa anladım laan* diyebiliriz. ayrıca ilgi eki olan -ki kelime köklerine gelemez. (masaki, evki gibi örneklerin ayrı yazılması gerektiğini bilmem anlatabildim mi bu şekilde?)

vurgu konusunda da ayrıştırılabilirler.
    bağlaç olan -ki sözcüğünde vurgu -ki den önceki heceye yapılmaktadır. *sev ki* gibi...
    ilgi eki olan -ki ise vurgulu bir şekilde söylenmektedir. *benimki* gibi.
    (bkz: de eklerinin yazılış kuralları)
    (bkz: anlatım bozukluğu)
    #397013 (lyla, 04.07.2006 19:56 ~ 05.07.2006 22:20)
  2. (bkz: baglac olan ki ayri yazilir)
    #397383 (july4th, 04.07.2006 22:17)
  3. (bkz: atatürk diyor ki)
    #397390 (Jassemine, 04.07.2006 22:21)
  4. özetle; aitlik bildirmeyen -ki'ler ayrı yazılır.
    #450510 (yasak merve, 22.07.2006 21:11)

© 2008 - uludağ sözlük

ki nin yazim kurallari başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. ki nin yazim kurallari ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu ki nin yazim kurallari nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» september » agir ilerleyen minibusten ziplayarak inmek » besiktas in ciplaklar kampina dusmesi » midenin yikanmasi » melih gokcek in odtu yu yikmak istemesi » minibuste dikiz aynasindan kiz kesmek » angelina jolie ile asansorde kalmak » in my time of need » sogmatar antik sehri » pazar banyosu yapmak a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci