bugün

kemalist bir türkiye'nin kimseye uşaklık etmeyeceğini bilen dış güçler ve böyle bir ülkede istedikleri gibi at koşturamayacaklarını bilen, onun bunun uşağı olmuş, hocaefendi adını taktıkları şovmenlerin peşine takılmış içteki rejim düşmanlarını ümmetçilerin sahip oldukları nefrettir.
kendi saçma düşüncelerini kemalizm diye yutturmaya çalışanların icat ettiği sanal düşmanlık.
kemalizm'i bir "izm" olarak kabul etmeyenlerin, kendilerine kemalist diyerek atatürk istismarı yapan kişilere takındıkları haklı tavırdır.
aslen ideoloji düşmanlığıdır. atamızı sever, yolundan yürürüz; ama isminin sonuna -izm ekleyip, adının arkasına saklanmanın hiçbir anlamı yoktur.
iran'a dusman amerika'ya dost nurcu uğraşıdır. kemalist cumhuriyetten demokratik cumhuriyete yalanları içinde ab ve abd yalakalığı yapan işbirlikçi liboş ve fettoş düşkünlüğüdür. nihayetinde bu fakir toprakların bir marazıdır. bir kurbanlık koyuna ve üç beş torba kömür karşılığında eğitimsiz yoksul halkımın kafasına geçirilmeye çalışılan yobazlıktır.

kemalizm düşmanlığı, duygusuzluktur. antiemperyalist anadolu kültürüne duyulan nefretin bir sembolüdür. namusunu emperyalizme teslim etme arzusuyla yanıp tutuşan kimliksiz ve ruhsuzluğun satılmışlığın çölünde ürettikleri ahlaki yoksunluktur.

kemalizm düşmanlığı, doğuya giden gemiden batıdaki evangelist hamilerine göz kırpan ruhsuzların çirkefliğidir. geminin güvertesinde cumhuriyet doneminin artik sonu geldi çığlıkları eşliğinde hoplayan zıplayanların bedevi masallarında ürettiği bir yanılgıdır. abd bayraklı ve ab amblemli zihniyetleri ise çirkin gönüllerinin yüküdür.

kemalizm düşmanlığı, memleketi sırtından vuran ikinci cumhuriyetçi ve fethullahçı güruhunun hıyanet onursuzluğunda yeşerttikleri bir haysiyetsizliktir, ki global ümmetçi erdemsizliğidir.

(bkz: fetullahci ve ikinci cumhuriyetci koalisyonu)
aşağıdaki sorular cevaplanmadan tek başına bir anlam ifade etmeyen tabirdir.

kemalizm nedir?
ideoloğu kimdir?
temel düşünsel metni nedir?
felsefi kökenleri nelerdir?
evrensel midir?

vs. vs.
ideoloji olmayan bir kemalizmin düşmanlığıdır. 28 şubatlarla bize cuntacılığın ilkelerini göstermiş, aynı anda burjuvanın özelleştirme takıntısına yağ sürmüş, şovenist dalgalanmalarla harmanlanan kemalizmin düşmanlığıdır. ve kemalizmi bir sol ideoloji olarak göstermek de bu konuya dahildir.

kemalizm bir tabu olmuştur taraftarları için. ve ilginçtir politikanın her yönüne lastik gibi çekilmiştir. sol, merkez ve sağ kemalizm diye. bunlardan en ilginç olanı da sol kemalizmdir. bunun türkiye'deki yükseliş dönemi, marksizmde stalinist ideolojinin yükselişiyle aynı döneme denk geldiği için, o dönem kemalistleri stalinizm etkisiyle berarber sol kemalizm diye bir kavram yumurtlamıştır. ve de onlar için bürokrasi toplumun ilerlemesi için en önemli güçlerden biridir.

zamanında milli demokratik devrim, komprador burjuvazi, demokratik halk diktatörlüğü, kapitalist olmayan kalkınma yolu.., gibi sloganlar savuran, cuntaya hem devrimci* hem de faşist* diyebilmiş, hatta kendisini marksizmin türkiye versiyonu olarak da göstermiş bu kemalizm, bırakın marksizmi sosyalizmi milli demokratik devrimci bile olamamıştır. ideoloji olduğu söylenerek daha bir havalı, özgün bir düşünce olarak gösterilmiş, genç nesillere empoze edilen kemalizmin kendi sınıf seçiminin ne olduğu dahi belli değildir. dillerine kocaman bir belirsizlik şeklinde "halk" kelimesi dolanmıştır. ve bu halk sevgilileri bugün şovenizmde tavan yapmış, altı oklarından milliyetçiliği ezen ulus milliyetçiliğine dönüştürmüş ve cuntacılıkta yüksek lisans yapmıştır. ne diyelim, sen sevilmez misin be kemalizm!!
kraldan çok kralcı zihniyetin her haltı işledikten sonra "bunlar kemalizme indirilen ölümcül darbelerdir"diyerek savaş alanını genişleten anlayışın saplantısına duyulan düşmanlıktır.bu ideolojiye adını veren mustafa kemal'in böyle bir kuramı olmadığı gibi,sair kemalizm tarifleri yapmak mümkündür.yıllardır ifade etmek isteyip de ifade edemediklerimi taha akyol "ama hangi atatürk"kitabında anlatmıştır.

ama hangi atatürk?işgal altındaki topraklarda yaşayan insanların islami bilincini uyandırmak için mehmed akif ersoy gibi birçok ismi anadolu'ya gönderip onlara vaaz verdiren,kendisi de balıkesir'de kürsüye çıkıp vaaz veren,meclis açılışının tekbirlerle,dualarla yapılacağını söyleyen "islamcı" kemalizm mi?izmir iktisat kongresi'nde serbest teşebbüsün,küresel sermayenin önünü açacak önlemler alan "liberal" kemalizm mi?1930'lu yıllarda milliyetçi söylemin zirve yaptığı,hatta adalet bakanı esat bozkurt'un "saf türk olmayanların,türk vatanında sadece bir tek hakları vardır;hizmetkar olma hakkı,köle olma hakkı" dediği dönem olan "milliyetçi" kemalizm mi?sinan çetin'in harika reklam filminde olduğu gibi,1934 yılında türk müziği'ni yasaklayıp yerine batı müziği'ni şart koşan dönemin "aşırı batıcı" kemalizmi mi?

siz hangi kemalizm olduğuna karar verin,ikiyüzlülüğü ve istismarı bırakın,her sıkıştığınızda kemalizmin dokunulmaz gücüyle ev sahibini bastıran yavuzlar olmayın,biz de size neye düşman,neye yandaş olduğumuzu ifade edelim..
Şu andaki ATATÜRKÇÜlere laf sokuyor gibi gözüküp, atatürk devrimlerine ve atatürk'ün kendisine laf sokma çalışmlarıdır ammmmmaaaa....

yemezler...
bir nevi şerefsizliktir.
aptallıktır türkiye'de yaşadıysan, türkiye'de yaşıyosan, türkiye'nin ekmeğini yiyorsan, türkiye'nin suyunu içiyorsan. düşünce özgürlüğüne inanıyorsan düşünceye saygısızlığın en büyüğünü yapmak demektir. tekrar hatırlatayım kemalizm'e düşman olmaması için ne türk olması, ne de kemalizm'i benimsemesi gerekir insanın. kemalizm yenileşmeyi ve gelişmeyi hedefleyen bir düşünce sistemidir, hiçbir zararı olmadığı için insanların bu düşünceye düşman tutumlar sergilemesi yanlıştır. lakin türk'sen, istediğini yapabiliyorsan, karnın doyuyorsa kemal atatürk'e borcunu ödemek için benimse demiyorum, düşmanı olma bari.
"düşmanlık" kelimesi yanlıştır kanımca. kişinin "kemalizm" den ne anladığı da bu başlık altında neden farklı farklı entrylerin dillendirilidiğin kanıtı gibi. herkes kemalizm denince aynı şeyleri algılamıyor tabii.

eğer algıladığımız kemalizm "halkçılık, inkılâpçılık, milliyetçilik vs" gibi ilkelerse buna kimsenin düşman olması düşünülemez. fakat kazın ayağı öyle değildir. zaten bu ilkelerin sonuna bir -izm eki getirmek kadar saçma bir şey olamaz. bu ilkelere genelde biz arkadaşlarla "atatürkçülük" diyoruz. "atatürkçülük" e kimin "kemalizm" yakıştırmasını yaptığını da çok iyi biliyoruz. mustafa kemal'in arkasına saklanmaya çalışıp milliyetçi sol gibi ucube, otoriteryen bir kavram yaratmaya çalışan sözde m.kemal'ci sosyalist arkadaşlara tek tavsiyem artık ne düşündüklerini açıkca belirtip m. kemal'in arkasına saklanmayı bıraksınlar. zira kendi ideolojilerini meşrulaştırmaya çalışırken hem kendilerine hem de atatürkçülüğe zarar veriyorlar.

bir de bana öğrettikleri "atatürkçülük" ün bir ideoloji olmadığı gerçeği. nedir yani kemal'in sonuna izm getirerek onu bir ideoloji yapma çabası?

gelgelelim ikinci algıya. ikinci algı olumsuz bir algı. taa ismet paşa'dan bu yana izlenen politikalar doğurdu bu algıyı da. öyle uzaydan inmiş değil. biraz okuyup araştırırsanız, yaratılan bu -izm in uygulaycılarının pek te masum olmadığını göreceksiniz. biraz olayın tarihi seyrine bakacak olursak;

sakarya savaşı, sonrasında dumlupınar meydan muharebesi ve büyük taarruz ile düşman kuvvetleri memleket sathından atıldıktan ve mudanya müterakesi imzala olunduktan sonra başlayan cumhuriyetçi devrim hareketleriyle, halk fırkası adıyla maruf oluşum en açık şekliyle "kemalist" (atatürkçü) olarak ortaya çıkmıştır. ikinci meclis'in kuruluşuyla başlayan ve "kemalist"(atatürkçü) bir devrim" projesiyle ortaya çıkan cumhuriyet halk fırkası'nın eylemleri, mustafa kemal atatürk'un vefatından sonra, ismet inönü'nün göreve gelmesiyle belirli bir düşünsel ve teorik değişime uğramış bu arada kemalizm'in liberal kanadını temsil eden celal bayar ve arkadaşlarının partiden kopuşu cumhuriyet halk fırkasının "kemalist" düşünce sistematiğinde de darbe yaratmıştır.

daha sonra ise bu hareket,modernleşmeyi batılılaşma olarak algılayan ; tepeden inmeci, jakoben yöntemler kullanarak çağdaşlaşmayı gerçekleştirmeye çalışan ve bunu biçimsel öğelere ağırlık vererek yapmayı düşünen bir harekete evrilmiştir. şekilci bir düşünce...!

işte böyle bir kemalizmi de "düşman" lık kavramından farklı olarak her akl ı selim insanın eleştirebilmesi gerekir. her eleştirene de "düşmansın olm sen", "fetocu seni" yaftası vurulması saçmalığından bahsetmek bile istemiyorum. böyle sığ insanlar var çünkü.

peyami safa'nın bir anısı var. çok önemli;

safa, mustafa kemal'e sorar: "günün birinde fikirlerinizin doktrinleşmesinden korkmuyor musunuz?" mustafa kemal'in cevabı günümüzün kemalistlerine bizzat mustafa kemal'in verdiği cevap gibidir: "işte o zaman yanarız!"
kemalizm denilen siyasi akım biri tarafından kaleme alınmadığı, sınırları çizilmediği için, kemalizm'in yorumuna göre düşman kesilebilir insanlar kemalizme.

ama düşman oldukları sadece kendi kemalizm düşünceleridir.
kemalist fasizm gibi birseyin varligindan bahsetmektir ki kemalizm fasizme karsi olusturulmus bir idoldur zamaninda.
kemalizmin atatürkü kullanmak olduğunun farkında olan insanın, iğrençleşen kemalistlere duyması muhtemel düşmanlıktır.
Beraberinde dolayli olarak pkk dusmanligi sonucunu da dogurur.
Kema*izm çöb.
atatürk düşmanlarının atatürk'e direkt saldıramadıklarından bunu dolaylı olarak yapma yöntemidir.
kemalizm, atatürkçü düşünce ve ilkelerin cumhuriyetin ilk yıllarında ve atatürk'ün sağlığında çok yaygın olarak kullanılan adıdır.