bugün

Hızı saatte 120 km'yi aşan çok güçlü fırtına.
tam emin olmamakla birlikte istanbul attack grubunda yer almaktadır şimdilerde.
Kasırga

Büyük çaplı ve çok şiddetli Beufort ölçeğine göre saatte 75 milden fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgâr. Doğu Büyük Okyanus ve Güney Atlantik hâriç subtropikal ve tropikal iklim kuşağındaki bütün sıcak denizlerde sıksık meydana gelir. Ağustos, eylül aylarında Antillerde görülür. Batı Büyük Okyanusunda Tayfun adını alır. Başlangıç ve mevsim sonu kasırgaları, Karaiplerin batısında görülür. Orta Amerika kıyılarının biraz açıklarında Büyük Okyanusunda ve Meksika Körfezinde de sık sık rastlanır.


Catarina kasırgası, 26 Mart 2004, Brezilya.Kasırgalar, mahallî fırtınalar kadar şiddetli sayılmazlar. Orta kuşakta meydana gelen ekstratropik siklonlar kadar da geniş çaplı değildirler. Fakat bunlar nisbeten geniş çapta ve kesafette olursa, bütün fırtınaların en tehlikelisi ve tahrip edicisi hâlini alırlar. Atlantikte ortalama yılda yedi kasırga vuku bulduğundan doğu Büyük Okyanus'ta de yaklaşık aynı sayıda kasırga vuku bulur. 1890-1910 arası çok, 1910-1930 arası az, 1930-1950 arası çok sık kasırga vuku bulmuştur. Kasırgaların ekseni kuzeybatı istikametinde eser.

Meydana geliş ve hareket
Kuzey Atlantikteki kasırgalar ekseriyetle hazirandan ekime kadar olur. Bu müddet zarfında deniz yüzeyinde sıcak ve rutubet en fazla haldedir. Mayıs ve kasım aylarında daha az, diğer aylarda ise pek seyrek meydana gelir. Kuzey Atlantik bölgesinde yılda meydana gelen ortalama tropik siklon miktarı sekizdir. Bunun beşi ise kasırga tipindedir. Eylül ayında Atlantik Okyanusunun güneyindeki büyük subtropikal anti-siklon bölgesinde tropik fırtınalar eser. Antisiklon bölgesinin güneyinde esen doğu rüzgârları tarafından tahrik edilerek birkaç günlüğüne batı istikametine kayar. Fırtınaların çoğu antisiklon bölgesinin batı ucundan kıvrılarak bazıları Amerikayı kasıp kavurur. Diğerleri ise kıyıdan geçer. Diğer fırtınalar kıvrılmadan batı istikametinde doğruca eserek Meksika Körfezini veya Orta Amerikayı tesiri altına alır. Mevsimin başında ve sonunda patlak veren kasırgalar meydana geldikten sonra kuzey istikametinde eserler. Fırtınaların hızı ortalama 80-240 kmyi bulur.

Rüzgâr ve yağış
Tropik bir siklonun kasırga olarak adlandırılabilmesi için hızının en azından 117 km/saat olması gerekir. Ekseriya saate 240 km’den fazla hıza sâhiptirler. Sebeb oldukları direkt zarardan başka rüzgarlar felaketlere yol açan büyük deniz dalgalarına ve denizin kabarmasına sebep olurlar. Carolis hareketleri adı verilen hareketler sebebiyle kuzey yarım kürede esen rüzgârlar saat yelkovanının tersi istikametinde, güney yarım kürede ise saat yelkovanı istikametindedir. Kasırgalarla birlikte yağış da gelir. Tropik bir rüzgâr kuşağının ortalama yağış miktarı 75-150 mmdir. Daha çok yağış düştüğü de olur. Böyle yağışlar karaların iç kısımlarında ciddî sellere sebebiyet verir.

Büyüklük ve yapı
Çok yüksek hıza sâhib olan bulutların taşıdığı yağmur, nisbeten daha sâkin bir bölge olan kasırganın dönen kısmının arkasına düşer. Kasırga boydan boya 50-800 km genişliğindedir. Büyük kasırgalarda havanın sirkülasyonu 12.000 mden daha üst bölgelere kadar tesir eder. Hattâ bâzı kasırgalarda bu tesir stosferde dahi görülebilir. Sağnak yağmur getiren kümülüs ve kümülonimbüs bulutları rüzgâr kuşağında spiral bir şekil almaya meyillidirler. Şekiller radar ekranında görülebilmekte ve böylece muhtemel bir kasırganın gelişi anlaşılmaktadır. Kara istasyonları, uçaklar ve denizdeki gemiler, radarlar vâsıtasıyla kasırgaları tâkip edebilmektedirler. Kasırganın dönen kısmın arkasına (gözüne) yaklaşıldıkça rüzgârın hızı kesilir ama tamâmen durmaz. Yağış durur. Ortadaki bulutlar kaybolur, alçak bulutlar ekseriyetle kalır. Aralarından güneş ışıkları geçer. Kuşlar kasırga gözüne kapılır ve sürüklenir. Kasırga gözü geçtikten bir saat sonra aksi istikamette daha kuvvetli bir rüzgâr eser.

Kasırganın orta kısmı (otağında) ısı normalden 10°-15°C daha yüksektir. Çünkü buradaki hava daha az faaldir. Yanlardaki yüksek hava basıncından merkezdeki alçak hava basıncına doğru kuvvetli bir hava akımı meydana gelir. Fakat bu iç hava akımı adı verilen hadisenin kuvveti kısmende olsa sürtünme ile hafifler. Kasırganın göz ve odak merkezi kısmından dış kısımlara bilhassa yukarıya doğru santrafüj kuvvetler vâsıtasıyla bir hava akımı meydana gelir. Bu bölgede rüzgâr hızı azalır. Deniz seviyesindeki şiddetli siklonik akıma tezat teşkil ederek antisiklonik bir akım meydana gelir. Kasırgalar basit bir buharla çalışan motora benzetilebilir. Kasırgayı hareket ettiren dinamo iç hava akımıdır. Hareketini ısı değişiklikleri sağlamaktadır. Mal ve can kaybına sebep olan kasırgalar üzerinde senelerdir çalışmalar yapılmaktadır. Suni peykler vasıtası ile kasırgaların doğuşu, takip ettiği yollar, büyüklüğü ve zararları hakkında yardımcı bilgiler alınmaktadır.

tr.wikipedia.org/wiki/kasırga
istanbul attack grubunda olan ve bu gurupla birlikte bir televizyon kanalında rap programı sunan rapçi. sagopa kajmer'le iyi düetleri olan kişi.
isimlendirilirken kadın ismi verilen doğa olayı. (bkz: isabel kasırgası) (bkz: katrina kasırgası)
http://www.internethaber....news_detail.php?id=139559
kemal kılıçdaroğlu nun chp genel başkanı olarak ülkeyi kasıp kavurmasıyla, anlamını tam olarak bulmuş sözcük.

(bkz: kılıçdaroğlu kasırgası)
bir de ümraniye de büyük bir markettir kendisi.
gereksiz bilgi vereceğim açılın kocerolar.
abd'de ve dünya genelinde meydana gelen büyük kasırgalara hep kadın isimleri verilirmiş. sebebi ise bu kasırgaların tıpkı kadınlar gibi beklenmedik bir şekilde büyük tehliekeler yaratması imiş. sonra feministler ayaklanınca tek tük te olsa erkek isimleri ile anılır olmuş. ancak genelde kadın isimleri veriliyor. son örneği için (bkz: sandy kasırgası)
Çevresine 600 trilyon wattlık (dünya nın elektrik üretme gücünün 200 katı) bir ısı enerjisi yayabilen doğa olayı.

ingilizcede hurricane(kasırga) sözcüğü, mayaların büyük tufanı yarattığına inandıkları hurakan dan gelir.

Ekvator un kuzeyinde saat yönünün tersine, güneyinde ise saat yönünde dönerler.

görsel
görsel
Amerikalı kekoların korkulu rüyası.
Doğal bir afettir. Evet bu şekilde öğretildi bize ama artık neyin doğalı kaldı ki?

görsel

Bayrakları yırtılmış iyi olmuş oghh.

https://www.youtube.com/watch?v=deG4NxkouGM

https://earth.nullschool....1,3000/loc=-77.350,33.290

Not : konuyu ekşide gördüm. Linkler de oradan gelme. Hak geçmesin.
bugün rüzgar biraz daha hızını arttırırsa olacak durum.
(bkz: lut kavmi)
genelde amarigada çıkıp ortaluğu yıhıyor yeğenim.
o yüzden bizde böle bişey olmadığı için amariga bizi gısganıyo.
Evet amerika olur genelde...

Çünkü atlantikteki fırtınalara kasırga pasifiktekilere tayfun deyolar.

Hatta birine kadın diğerine erkek ismi verilir.
Rüyamda denizden bize doğru geliyordu.