bugün

istanbul kadıköy'dedir. hristiyanların toplanıp evrensel konuları masaya yatırdıkları tarihi yerdir.
Batı Ortodoksları, Roma Katolikleri ile bir çok diğer batı hristiyanlarının 4. ekümenik konsülü olarak kabul edilir. Konsilde Eutyches’in monofizitizm doktrini reddedilmiş ve isa’nın hem tam anlamıyla insan hem de tam anlamıyla ilâh olduğu tanımlamasını yapan "Kalkedon Amentüsü" ortaya atılmıştır.
451 yılında 8 Ekim’de başlayıp 1 Kasım’da sonlanmış ekümenik konsildir.
geçen yıllarda başımızı ağrıtan fener rum patrikliğinin ekümenikliği tartışmalarının kaynağı olan konsüllerdendir. trakya'nın dini kontrolü costantinapol patrikliğine bırakıldı. aynı konsülde kudüs'e hz isa'dan dolayı onursal piskaposluk verildi. patriklik sayısı beşe yükseldi.
hristiyan inancının ilk resmî ayrışmasıdır.

o zamana kadar uygulamalarda çeşitlilik gösteren hristiyan kiliseleri kadıköy'de toplanmış ve sistematiği ele almışlardır. bugün ortodoks ve katolik olarak anılan kiliseler temelde kalkedonisttirler. ancak doğu kiliseleri yani anadolu'nun bir bölümü ile suriye ve mısır ise konsülden çıkan sonucu beğenmemiş ve non-kalkedonist takılmışlardır.

günümüzde kıptiler, süryaniler, etiyopya hristiyanları ve ermeniler aslen non-kalkedonisttirler. ancak zaman içerisinde batı, yani kalkedonist hristiyanların etkisi altına girmişlerdir.
(bkz: Kadıköy konsili)