kabadayi 

/ 6
kapat
  1. kenan mirzalı filmde kötü karakter midir iyi karakter midir çözemediğim film. insanlara ve olaylara varoluşçu bir perspektiften yaklaşmış sıkılmadan izlenebilecek sürükleyici bir film.
    #3268443 (mediumbashar, 14.04.2008 12:32)
  2. --spoiler--

karaca'nın* murat vurulmak üzereyken onun önüne geçme sahnesi gerçekten çok komik olmuş. çünkü karaca çok garip koşuyor. sanki sahneyi çekip ağır çekimde göstermek yerine ağır çekimde koşturmuşlar kızcağızı.

--spoiler--
    #3272548 (the kene, 15.04.2008 09:54 ~ 09:55)
  3. (bkz: sürmeli)
    (bkz: ali osman)
    (bkz: devran)
    *
    --spoiler--
    ha bir de:
    (bkz: dördünüz bir sürmeli etmezsiniz)
    (bkz: bendeki göt hiçbirinizde yok)
    (bkz: iyi kulağıma küpe olsun)
    --spoiler--
    #3288657 (nedir yani, 18.04.2008 23:52 ~ 23:53)
  4. sonunda izleyebildim. ve dedim ki, yapilan uc bes tane guzel film var ve bunlarin hepsinde de mi sener sen oynar dedim. superdi.
    daha once de yazmistim, sener babanin haluk abiyle* filmini bekliyoruz artik. boyle uzun aralar vermesinler, uzmesinler bizleri, meydani mali gibi soytarilara birakmasinlar.
    #3298693 (octavian, 21.04.2008 09:28)
  5. --spoiler--
    -hamamda da gördüm, boş geziyorsun. su uyur düşman uyumaz ali osman..

-uyumuyorlar zaten.. hepsi mezarda..
    --spoiler--

diyalogu gibi bir çok senaryo harikasını da içinde barındıran, son dönem türk sineması örneklerinin belki de en iyisi.. kenan imirzalioglu'nun, büyük usta sener sen'den bile rol çalarak döktürmesi gerçekten izlenmeye değer..

edit:imla.
    #3309469 (don santino corleone, 23.04.2008 19:48 ~ 17.07.2008 21:56)
  6. şener şen yine okullarda ders olarak okutulması gereken bir oyunculuğa imza atmıştır. kenan imirzalıoğlu ve rasim öztekin'de bu filmde rolünün hakkını vermiştir.
    #3354345 (Kajmer, 04.05.2008 02:26)
  7. ataların "eline, beline, diline hakim ol" sözünün ne kadar doğru olduğunu gösteren film, zira bir kadın yüzünden eleman hayatının içine etmiş ve bir sürü cana kıymıştır.
    #3392546 (dr rocco amca, 13.05.2008 17:32)
  8. 1996 tarihli yavuz turgul filminden* bir yol ileri gidemeyen bir yapımdır. senaryo*-yönetmen* kopukluğu filmde karşılaşabileceğiniz birçok aksaklığın muhtemel giderimlerine engel teşkil etmiştir. oyuncular her ne kadar çabalasalar da maalesef kurtaramamışlar bu film. ve fakat bu senaryoya tamam demek ve kamera karşına geçmekle onlar da aynı kaba dışkılamışlardır.

(bkz: candan sabuncu)
    (bkz: tarık ünlüoğlu)
    (bkz: dursun ali sarıoğlu)
    #3395156 (vernon sullivan, 14.05.2008 05:03)
  9. --spoiler--
    eksikleri yanında artıları ağır basan bir film. ama karaca karakteri bence sırıtıyordu, bahsedilen koşma sahnesi ise doruk noktasıydı bunun. film çok uzun, kimi oyuncular sırıtıyor vs.

yerli sinema açısından ortalamanın üstü bir filmdir, yavuz turgul - şener şen ortaklığı açısından bakarsak ortalama altı bir filmdir.

filmde çok orijinal diyaloglar/sahneler yok değildi tabii. özellikle devran ruleti sahnesi. kenan imirzalıoğlu bence öyle ahım şahım bir iş çıkarmamış.

şener şen ise bambaşka...

geçenlerde sözlükte iğrenç bir dalga döndü de, şener şen öldü diye. yapmayın arkadaşlar böyle şeyler, şakası bile hoş değil.
    --spoiler--
    #3401669 (paradigma, 15.05.2008 20:18)
  10. şener şen'i tenzih ederek baştan aşağı tırt, insanı kendisine bir türlü çekemeyen, karakterlerin aşırı abartıldığı bir film.
    #3469227 (yagmurda islanan kedi yavrusu, 30.05.2008 16:13)
  11. asla bir mafya filmi olmayan ( olmayı beceremeyen), sıradanlığı sener sen in kendine özgü oyunculuğuyla kotarabilmiş, kenan imirzalioğlunun filmin başındaki salak duruşunu senaristin son anlardaki manipulasyonları ile skoru 3-0 dan 5-3 yapar gibi rol çevirmesi, 40 yıllık dostlarının ali osman ı iki dakika da satmasıyla yerlerde dökülen senaryosuna rağmen etrafımızda bolca bulunan insan müsveddesi ( kız arkadaş demeye çalıştıklarımız da dahil) kimlerin ne mal olduklarını ortaya seren vakit doldurucu bir türk filmi.

ali osmanlar saolsun.
    #3474307 (whynot, 31.05.2008 17:30)
  12. son yıllarda türklerin yapmış olduğu en güzel sinema filmidir kendileri.
    #3493580 (Theador, 04.06.2008 18:37)
  13. karaca isimli gudik karakterin ali osman'ın * ölürken sorduğu gerzek soruyla hayat ne garip vapurlar filan diye düşünüp, olayı hiç olmamışcasına es geçmenin dışında genel itibariyle iyi kotarılmış olarak değerlendirebileceğim film.
    #3518034 (bairam hoshtempo, 10.06.2008 02:10 ~ 26.06.2008 09:28)
  14. şener şen'in başrolünde oynadığı güzel bir film. Beklenilen ilgiliyi görememiştir o ayrı mevzu.
    #3518323 (buyuyunce moderator olucam, 10.06.2008 08:28)
  15. şener şen'in kenan imirzalioğlu'na giydirdiği raconla hafızalara kazınmıştır.

--spoiler--

şener şen artık yaşlılığın da etkisiyle unutkanlık illetine bulaşmıştır. yeni yetme bir mafya üyesinin densiz çıkışına tokat gibi yanıt verir.

akılda kaldığı kadarıyla;

_şimdi bende bir hastalık var biliyor musun. unutuyorum her şeyi, an oluyor ne yaptığımı nerde olduğumu her şeyi bir anda unutuyorum. onun için hemen şurda silahımı çekip o sefil beynini dağıtsam zerre kadar üzülmem, çünkü unuturum, vicdan azabı çekmem.
    --spoiler--

sürmeli karakteri bir fenomen olmuştur. ibne başına o haddini bilmez serseriyi adeta laflarıyla düzmüştür.

filmde genel olarak oyunculuklarda üst seviye yakalanmıştır. konu zaman zaman haddinden fazla budaklanıp dağılır gibi olsa da seyir zevkini bozmamıştır, sürükleyici denebilir. yerli yapımlara önyargıyla yaklaşan biri olarak bendeki önyargıyı kırmıştır. ayrıca kenan imirzali oğluna kötü adam çok yakışmış ve oyunculuğunun hakkını da vermiş ki onu her izleyişimde kabadayıdaki rolü ve o psikopat haliyle aklımda kalacak.

oyunculuk konusundaki kendi kriterim olan bu durum burada da karşımıza çıkıyor. eğer bir oyuncu herhangi bir rolden sonra diğer bir filmde o karakteri hatırlatabiliyorsa, aklınızda bir önceki karakterinden kareler kalmışsa oyuncu rolün hakkını vermiştir demektir.

mesela; anthony hopkins yarın bir komedi filminde de oynasa hatunun dudaklarına öpüşmek için her eğilişinde ben de 'aha şimdi ısırdı' 'kaç kaç ısıracak' reaksiyonunu yaratacak. çünkü bu adam yam yam çünkü kuzularin sessizliginde oyunculuğun anasını bellemiş. şimdi ben bunları niye yazıyorum, kenan abi hopkins kadar başarılı olduğu için mi hayır. ama yine de çok başarılı.
    eğer 15 yıl sonra bir filmde ben imirzalioğlunun kabadayı filmindeki karakterini hatırlayabileceksem gidelim aramızda oscar falan yaptıralım ama sanmıyorum henüz o kadar uzun boylu değil.
    #3524985 (kratostol, 11.06.2008 17:10)
  16. (bkz: kusemono)
    #3584048 (ditty, 26.06.2008 08:53)
  17. filmin sine-kritiği için:
    http://www.sinemaestro.co...&id=258&Itemid=67
    #3673549 (myhosh, 16.07.2008 19:26)
  18. şener şen'in taşıdığı filmdir.
    #3673581 (festival1988, 16.07.2008 19:33 ~ 17.07.2008 11:12)
  19. bu filmde rasim öztekin'i tek geçerim arkada$..bu nasıl o tiplemeyi abartmadan, nasıl gözümüze sokmadan, nasıl nasıl nasıl oynamadır ya hu!

--- spoiler ---
    hele o murat ile geçen konu$masında;

-siz bana yalan söylediniz, kocaman bir yalan içinde büyüdüm ben!
    -evet biz sana söyledik, çaresizdik, ne yapacağımızı bilmiyorduk ama sen? ben seni ayağımda salladım, koynumda uyuttum, bokunu temizledim..müsamerelerde "benim annem güzel annem" diye $arkı söylediğinde ağladım..sana gerçeği söyleyince sen ne yaptın? beni kabullenemedin, yani i$te e$cinsel olmamı kabullenemedin..sen benden utandın..e$cinsel bir baban olmasından utandın..i$te bu da senin yalanın..

hislendim ben de be! onun dı$ında $u murat'ın kafasındaki gereksiz rasta olmamı$ arkada$ ya! ne bileyim onun o eğreti duran saçına kitlenmekten filmi takip edemiyorsun..ihtiyar heyetini de iyi seçmi$ler allah var..

filme gelecek olursam..evet e$kiya tadını yakalabilirsiniz belki, paralel konular olduğu için ama değil..bamba$kalar bence..bunun için e$kiyanın idare eder bir versiyonu diyebilirim bilmiyorum belki onun gözümde ayrı bir değeri var ondan..senaryoda'da "bu nasıl oldu ki $imdi böyle" dediğin $eyler çok var ama göze batmıyor kendini filme kaptırdığından, müthi$ olacağını dü$ündüğün finali beklemekten aklıan gelmiyor..final'de yine salya sümük oldum ben arkada$, ne sulugözüm lan! güzel film ama beğendim valla..

filmin benim kafama en çok yerle$en repliği ise;

-dördünüz bir sürmeli etmezsiniz..

oldu..
    --- spoiler ---
    #3681871 (alwayssleepy, 18.07.2008 13:18)
  20. kenan imirzalıoğlu için defalarca izlenecek filmdir. devran'ın da en akılda kalan ve "yürü be!" dedirten repliği:

--spoiler--
    -size göre ben sıradan bir sokak serserisiydim. devran kimdir? kudreti nedir? cesareti nedir? neler yapabilir? nerelere uzanabilir? bilmiyordunuz, artık öğrendiniz.
    --spoiler--
    #3785389 (aman heri, 07.08.2008 21:51)
  21. Bugün kabadayı diye bildiğimiz insanlar; eskiden genellikle tulumbacı denilen kişilerdi. Osmanlı hayatında 'kabadayı'lar ağırbaşlı, kötülükten kaçınan, iyiliksever kimseler olarak tanınırlardı. Bu nitelikleriyle külhanbeylerinden, bıçkınlardan, zorba takımından ayrılırlardı. Her semtin kabadayısı mahallesinin kızlarını birtakım çapkınların takılmasından korur, yaşı küçük genç erkeklerin kahve, meyhane, kumarhane gibi yerlere gitmelerini önlerdi. Kabadayılar çoklukla tulumbalarda reis veya ağalık yaparlardı. Semtin varlıklı, önde gelen kimseleri kabadayıları korur, kollardı. Önceleri bıçak, tabanca gibi silah kullanmaz, sadece tokat ve yumruklarıyla dövüşürlerdi. Zamanla silah da kullanmaya başladılar. Aralarındaki rekabet kanlı kavgalara yol açtı. Bunlar kötü alışkanlıklar ve davranışlar edindiklerinden ötürü eski itibarlarını kaybettiler. Bunların çoğu birbirlerini öldürdü.

Kabadayılar bol paçalı pantolon, yelek giyer, yemenilerinin topuklarına basar, feslerini öne eğerler, ceketlerini tek omuzlarının üstüne atarlardı. Bir omuzları öne doğru eğik, kendilerine özgü yürüyüşleri vardı. Son zamanlarda kabadayılar arasında 'kırlangıç ense' denilen saç biçimi 'yumurta topuk' ökçeli ayakkabılar moda haline gelmişti.

Delikanlı, aslında çocukluktan genç erkekliğe geçmiş insanları anlatır. Günümüzde, delikanlı sözü kabadayının yerini almış gibi gözüküyor.
    #3923526 (sonkuzu, 06.09.2008 03:28)
  22. kurgusu ve senaryosunda kopukluklar barındıran vasat film. tıpkı şener şen' in filmdeki hastalığına tutulmuş gibi bir yapım ortaya çıkmış. ancak rasim öztekin ve şener şen' in oyunculukları için izlenebilecek bir film.
    #3948005 (im juli, 11.09.2008 12:56)
/ 6
© 2008 - uludağ sözlük

kabadayi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. kabadayi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu kabadayi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» auschwitz den sonra siir yazmak barbarliktir » bir kendini begenmislik olarak din » ingilterece » medeniyetler ittifaki » yaran msn iletileri » play it again sam » mus » rui manuel trindade jordao » bu basliga entry giren essektir » kuzey kibris turk cumhuriyeti » bu yaz ben cok degistim » sakal trasinda dilin yeri ve onemi » mamma mia » sabetay sevi » rusya borsasi » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » mozilla firefox a erisimin engellenmesi » berna ozturk » gel anneye » tanimin ne demek oldugunu bilmeyen gammaz » cebe akan tukenmez kalem » bora ebeoglu » telsiz kestirmesi » gol amina koyim be » tokatspor » 15 mayis 2006 » maskeli baloda arap kadri kostumu giymek » oliver y benji » cheapdeath » dogan gorunumlu sahin » yayla ve balkan kupasina sahip turk takimlari