bugün

aslen nereli olduğunu bilmesemde cumhuriyetin yeni ilan edildiği dönemde atatürk tarafından türkiyeye davet edilmiş ve türk eğitim ve öğretim sistemi üzerine geniş bir araştırma yapmış, ve bunu atatürk'e sunarak gitmiştir..
vasifsiz isci nin, vizelere hazırlanırken unutmamak için john carew den faydalandığı bilim insanı.
(bkz: pragmatizm)
amerikalı felsefeci! çocuk eğitimine hususiyetle değinmiş, araştırmalarını derinleştirmek için bir laboratuar okul kurmuştur! pedogojiyi pragmatizm üzerinden incelemiştir! öğrenmenin, bilgiyi deneyim içine yerleştirme üzerinden sağlanabileceğini savunur! eğitimde demokrasi konusunda ki araştırmalarıyla da bilinir! sınıf yönetimi dersleri için önerilir genelede kitapları!
türk eğitim sistemini pragmatik akıma göre düzenlemiş kişidir.
yakın geçmişte neredeyse tüm dünyanın eğitim felsefelerinde yararlandığı muhteşem felsefecidir. ayrıca bir pedagoji dalı yoktur ki bu adamın parmağı olmasın.
kpss çalışanlar bu adamı çok iyi bilirler.

diğerleri;

jerom bruner
jean piaget
bloom
ausubel
noam chomsky
erik erikson
vygotsky
tolman
goleman
gardner
gagne
glasser
skinner
slavin
gestalt
carrol
good
kolb
keller

diye gider.
eğitim bir vazoyu suyla doldurmak deği, bir çiçeğe kendi tarzında büyüyebilmesi için yardımcı olmaktır. sözüyle eğitim anlayışını dile getiren 20.yy'ın en iyi felsefecisi olarak görülen amerikalı amerikalı eğitimcidir.
atatürk tarafından türk eğitim sisteminin felsefî temellerini yeniden oluşturması, bir eğitim politikasının oluşturulması ve eğitime yeni bir anlayış kazandırılmasına katkıda bulunması ve rapor hazırlaması için türkiyeye davet edilmiştir. böylece türk eğitim sistemi pragmatizm çizgisinde bir yöne oturtulmuştur.
hazırladığı o meşhur rapor doğrultusunda 1926 da gazi eğitim enstitü açılır.
her eğitim bilimine giriş hocasının ağzından düşürmediği kişi-kişilik. vakti zamanında ülkemize gelmiş bulunmakla beraber köy enstitüsünün açılmasında fikir ortaya koymuş, ülkemiz tarafından faydalı bir uygulamaya fikir babalığı yapmıştır.
tam bir uruspu çocuğu insan.

felsefe, sosyologi, pedagoji, her boku biliyor adam. bizim kolpa bilimcileri nasıl etkilemişse john dewey aşağı, john dewey yukarı... beynimizi doldurdun dewey!
1924'te türkiye'ye gelmiş, hazırladığı raporda eğitim sistemimize, bir sivrisineğin zararlarından korunma noktasında bile çözüm sunamayacak kadar hayattan kopuk, teşhisini koymuştur.
1859 - 1952 yıllarında yaşamış eğitimci, filozof.pragmatizin kurucularından fakat onun pragmatizmi aletçilik (enstrümantalizm) adıyla anılmaktadır.''bilimsel yasa, kuram ve kavramlar uygulamada başarılı olmayı sağlayan birer alet sayılırlar.başarılı olmuyorlarsa kötüdür.'' görüşünü savunur.
portekizden kaçan yahudilerdendir.
günümüzde yaşasaydı bizim hükümet siklemezdi. zamanlaması iyi. atatürk farkı işte.
eğitimde çığır acan insan. *
Eğitimdeki yeniden kurmacilik felsefesinin kurucusu. Yeniden kurmacilik ki günümüzde bile en iyi eğitim sistemi olarak bilinir.Vakti zazamanında John dewey bu kuramını anlatırken "iyi de sayın dewey, bu kuraminiza en uygun ornek nedir, yapılması mümkün müdür?" sorusuna "mümkündür, bakınız Türkiye'deki köy enstitüleridir." demiştir.

Yani biz yıllar öncesinden modern eğitime başlamıştık zaten. Ama sonra ne olduysa çağ dışı eğitim sistemleriyle heba olduk, gittik.
(20 Ekim 1859 - 1 Haziran 1952), aletçilik olarak bilinen felsefe akımının kurucusu ünlü ABD'li filozof ve eğitim kuramcısı. Charles Sanders Peirce ve William James'ın görüşlerinin bir sentezini yapmış olan Dewey, pragmatizmi, mantıksal ve ahlaki bir analiz kuramı olarak geliştirmiştir.
"Uygarlığımızın geleceği, bilimsel düşünme alışkanlığımızın gitgide yayılmasına ve derinleşmesine bağlıdır."
ABD'li filozof ve eğitim kuramcısıdır. Hayatı boyunca felsefe üzerine çalışmış olsa da yazdıkları psikolojide, pedagojide ve sosyolojide önemli yer tutmaktadır. Türk eğitim sistemi hakkında rapor yazmıştır, rapor 1941 yılında yayınlanmıştır. Türk eğitim sistemi üzerinde önemli etkileri olmuştur.
1924 te ülkemize gelmiş, tevhid i tedrisat kanunu ve türk eğitim sisteminde büyük etkileri olmuş eğitimci filozoftur.