bugün

herbokolog.
dogru zaman, dogru yer, dogru insan.
sınav zamanları insanı bunalıma sürükleyen bölüm.
insan gereksinimlerini gidermek amacıyla oluşturulan birimlerdir.
iq seviyesinin taban yaptığı bünyelerin okuduğu, gereksiz bir bölümdür. zira sen akıl yoksunu tipleri alıp bir işletmenin yönetimine getirirsen tabi senin şirketin batar. itü ve odtü işletme dışındaki bütün işletmeciler genellikle cono görünümlü apaçi tiplerdir. ama yiğidi öldür hakkını yeme demişler, itü ve odtü'dekilerin dersleri cidden zor. onların dışındakiler pek bir işe yaramaz...
odtü ve itü'de bulunması en tabi-i bölümdür. zira babasının fabrikasının başına geçen hıyar bir patron (ki kendisini bizzat tanırım) 4 yıllık bir eğitimin ardından işletmeci kafasına sahip değilse fiyat-kalite optimumunun yakalndığı üretim parçasının yerine en ucuzu kullanılması konusunda ısrar ederse 100.000 den fazla ürün böyle götünde patlar. mühendislerin arasına böyle hıyarağalarını vermiceksin. hea gidip bakkal-market işletirim derse ne ala...
genelde mühendislik fakülteleri tarafından horgörülen ve kızılan bölümdür ki en doğal haklarıdır.. çünkü işletme'nin dersleri kantinde bile limit alan mühendisliklerinkine göre katla kolaydır..
ancak işletme okumak ve iyi bir işletmeci olmak için belli başlı özelliklere sahip olmak gerekir ki eğer bunlar insanda eksikse, 4 üzerinden 7 ortalamayla bile bitirsen okulu ancak gidip akademik kariyer yaparsın, arşiv görevlisi olursun..
bir kere stresli durumlardan saçmalamadan çıkabilecek kapasitede pratik zeka arar işletme bölümü.. derslerin bazıları da bu doğrultuda ilerler.. yani kalkıp kıçıkırık bir sunum yaparak ders geçmek çok basittir belki ama buna basit diyen mühendislik öğrencilerinin çoğu, o sunumda zaten iki kelimeyi yanyana zor getiriyorken profesörün sorduğu bir terso soruyla bayılırlar stresten..
işletme genel bir bölümdür.. milyarlarca, ortak paydaşlı veya ortak tabanlı firmaya dayalı günümüz ekomomisinde olmazsa olmaz bir bölümdür.. eğer çok daha zor dersler gören (ki buna en ufak bir lafım yok, tekrar ediyorum) mühendislik mezunlarından birini koyarsanız bir işletmenin başına, tahmin edemeyeceğiniz kadar kötü sonuçlar elde edebilirsiniz.. işletmeniz kötü gidiyor, bir yerlerden para çıkarmanız gerekiyorsa bunun nerelerden olacağını size tanjantlar ve kosinüsler söylemeyez, işletmeci sezgileriniz ve tecrübeleriniz söyler.. çalışanlarınız sizden nefret ediyorsa ve bu işleri yavaşlatıyorsa ne yapacağınızı limitlerle değil, gördüğünüz ilikşi yöntemleri ile çözersiniz.. eğer işletme diye bir bölüm olmasaydı dünyada ekonomik anlamda bir düzenden bahsetmek son derece güç olacak, şirketlerin başlarındaki endüstri ya da bilgisayar mühendisleri, belli başlı tecrübeleri edinene kadar kendi kişisel ve tüzel finansmanını tüketmiş, devletini de bu uğurda mikro ve makro düzeyde zarara uğrtamış olacak, ve hala varyansların neden kendisine yardımı dokunmadığını anlamıyor olacaktı..
toparlamam gerekirse, kolay bir bölümdür, amenna.. ama gerekli özelliklere sahip biri için kolay bir bölümdür.. okul her türlü biter ezberle çalışmayla ama iş kolu olarak barındırtmaz kolay kolay..
ayrıca çok kan kaybetmesine rağmen hala en saygı duyulan işletme, bir haftaya mezun olacağım istanbul işletme'dir..
genelleme gibi olmasın ama genelde sanalalem dışındayken yüzyüze bir diyalogda iki kelimeyi yanyana getiremeyen herifler bok atar, oradakilere salak der.. bu adamlarla içinde öğrenimini gördükleri, tanjantı olsun kotanjantı olsun bir kelime geçmeden, iki kelam etmek imkansızdır, yapamazlar.. en azından ben öyle gördüm..
normal insanlar ise sallamazlar işletme'ymiş, oradaki salaklarmış diye, işlerine bakarlar..
türkiye'de okunduğunda bir bok olamamakla kalınacak, fakat dünyanın herhangi bir başka yerinde paranın yanına koymanızı sağlayabilecek bölüm. türkiye'de 4 yıl "geçsin de bitsin mna koyim" havasında bitirilir, 2 gitti daha 5 senesi var bunun. acaba ben nerdeyim? evet, fabrikatör olacağım sözlük, paranın yanına koyacağım.
uludağ ibf nin en kek bölümlerindendir.şahsen ben seçmelik derslerde işletme,maliye ve çeko'dan yana tavır koymuş biri olarak, umut kırtasiyeden sınav sorularını alarak derslerimi en az bb getirmişimdir...ama kızdığımda olmuştur çünkü kendi bölümümde bulunan zorunlu-seçmeli derslerin soruları malesef kırtasiyede bulunmamaktadır ve o da ibf mezunu bende esası burada büyük bir haksız rekabete dönüşmektedir...yani adamlar yata yata geçmektedir...
tüketiciye hizmet vermek amacıyla üreten ve sahibine kar bırakmak amacıyla faaliyette bulunan iktisadi birimdir.
başına geçebileceğin bir aile şirketi varsa iyi bölüm..
genel konuları finans, insan kaynakları, muhasebe olan bölümdür. "işletmeci" diye bir kavram yoktur aslında. işletme bölümü "yönetici" yetiştirir. bir de "işletme iktisatı kapsar" diyen dingiller vardır ki, kafa göz dalmak istiyorum kendilerine. işletme bir bilim değildir. ancak iktisat bir "sosyal bilim"dir. iktisat teoriyi ortaya koyar, yönetici/ceo/devlet/hazine vs. bu teoriyi uygular. budur.
kazandıgın zaman cogu insanın "isletme haa? kimi işleteceksin?" gibi aptalca sorularıyla karsılasılması normaldir.
uzun bir süre mezuniyetten sonra ne iş yapılacağını düşündüren bölümdür.

+ ne okuyosun?
- işletme
+ kimi işleticen(!)

gibi saçma esprilere maruz kaldığım, beni dumur eden bölümdür.
Diger iibf ögrencileri gibi mezun oldugunda uzun bir süre işsiz kalacaktır.

(bkz: kendimden biliyorum)
işletmeyi, ingilizce okuyanların boş hayallere kapıldığı bir bölümdür.
gyte'de doktorasını yapmakta olduğum bölüm.
türkiye'nin en iyi bölümüdür hukukla birlikte. tabi işini bilene.

zaten "aa işletme mi :S" mantığını hiç anlamıyorum. avrupa'da işletme ve dallarını okumak son derece iyi bir bölümde okuyor demektir.

olay nedir? açıköğretimden herkesin işletme okumasıdır. açıköğretimden işletme okuyan herkesin de "ben işletme mezunuyum" diyerek işletmenin içine sıçmasıdır. halbuki, işletme bölümü kadar geniş yelpazeleri içine alan bir başka bölüm yoktur türkiye'de. onlarca sertifika alabilme ihtimalin vardır ve aldığın her sertifika seni iyi bir işe sokmaya yetecek niteliktedir. girişimci ruhun varsa, atiksen, zekisen ve analitik düşünüyorsan bu bölümde işsiz kalmak için çok çabalaman gerekir.

ancak türk insanı bi acaiptir. üniversite hayatı boyunca hiç ders çalışmaz veya yalnızca ders çalışır ve mezun olduğunda "al işte işsiz çoğunluktan biriyim." diye ağlamaya başlar. halbuki üniversite sana geniş imkanar sunuyor, kendini gösterip sağda solda staj için çabalaman lazım. derslerin dışında eğitimlere, seminerlere katılıp kendini geliştirmen lazım. yoksa açıköğretim mezunu işletmecilerden farkın kalmaz.

açıköğretim mezunu işletmeciler ise şunu bilsinler; diploma hiçbir şeydir. bugüne kadar hiçbir şirkete diplomamı göstermek durumunda kalmadım. elinize diplomayı alınca işletme mezunu olmuyorsunuz yani. iş kendinizi geliştirmeye bakıyor. ve bilin ki, işletme bölümü kadar kendinizi geliştirip hemen hemen her iş kolunda çalışabileceğiniz bir başka bölüm yoktur.

değerini bilene tabi.
iibf * nin herhangi bir bölümünden farkı olmadığı halde en çok eleştirilen fakat iş alanı açısından çok geniş yelpazesi bulunan bölüm.
Bitirdiğiniz zaman büyük ihtimalle işşiz kalacagınız bir bölüm.
bitirince ne olacan sorusuna "umm şey, abi biraz bonus gibi, her bölüme girebiliyosun" gibisinden tırt cevaplar vermekten bıkan insanların okuduğu bölümdür. araştırdım, tam olarak meslek dalları şöyledir, o amcamızı gt etmek için de bu entryden yardım alabilirsinizdir:

a. pazarlama
satış temsilcisi/uzmanı/koordinatörü
ürün/marka yöneticisi
mağaza yöneticisi/sorumlusu
pazar araştırma uzmanı
reklam müdürü/sorumlusu
basın/halkla ilişkiler sorumlusu
basın takip sorumlusu
müşteri temsilcisi
müşteri ilişkileri elemanı
satış sonrası hizmet temsilcisi
satış ve bayi örgütü elemanı
promosyon uzmanı
medya yönetmeni
satış müfettişi
ithalat/ihracat sorumlusu

b. üretim ve satınalma
üretim müdürü/sorumlusu/şefi
hammadde sorumlusu
satın alma yetkilisi
mamül ambalaj ve sevkiyat sorumlusu
kalite güvence elemanı
paketleme şefi

c.muhasebe/finansman
genel muhasebe uzmanı
hesap uzmanı/yardımcısı
mali analist
maliyet muhasebesi uzmanı
bütçe planlama uzmanı
mali müşavir
serbest muhasebesi
ticaret muhasebesi uzmanı
denetim uzmanı/yardımcısı
dış ticaret muhasebe elemanı
bankacılık elemanları
müfettiş/müfettiş yardımcıları

d.personel/insan kaynaklar
insan kaynakları müdürü
personel şefi/elemanı
iş analistleri
sosyal işler şefi
güvenlik şefi
vardiya güvenlik elemanı
eğitim uzmanı
kalite güvence elemanı

e.diğer
borsa elemanları
emlak satış elemanları
sigortacılık sektörü elemanları
bilgi işlem destek elemanları
yönetici sekreterleri
En karlı bölümlerden biridir eğer burnunuz havada ise maaş beğenmiyorsanız açıkta kalırsınız ama normal iş ve maaşa hayır demezseniz her yerde iş bulursunuz.
ganosunu düşünen ve yüksek lisans planları yapan bir öğrenci için hiçte işsiz kalamayacağınız bölümdür.yata yata geçebilirsin biraz yorulursan daha iyisinin yapılacağı bölümdür.ve çoğu kişide salladığı için rekabet azdır.kendimden biliyorum.
iş bakımından en iyi bölümlerden biridir. Tek dezavantajı herkesin bu bölümü okuyor olması. Okuyorsun ve ticarete atılıyorsun.
türkiyede adının en saçma olduğu bölümlerden biridir zira işletme adı çok geneldir işletme yönetimi tarzında bişey olması daha şık olacakken işletme olmasıyla işin büyüsü bozulmakta gırgıra alınmaktadır halbuki işletme bölümü şuanda türkiyede iş yelpazesi en geniş bölümlerdendir.
güncel Önemli Başlıklar