iyilik ve kotuluk 

kapat
  1. iyilik, iyilik ve kötülüğün diyalektiğine dayanır.
    kötülük, bu diyalektiğin yadsınmasına,
    iyilik ve kötülüğün kökten ayrılığına,
    bunun sonucu olarak da kötülük ilkesinin
    özerkliğine dayanır.

iyilik, kötülüğün diyalektik suç ortaklığını varsayarken,
    kötülük, bağdaşmazlık içinde, kendi kendisinde temellenir.
    dolayısıyla oyunun hakimi odur ve sonsuz çatışkının
    hükümranı olan 'kötülük' ilkesi galip gelir.**
    #1854201 (meister writer, 02.07.2007 19:22)
  2. Psikolog ve bilim tarihçisi Michael Shermer konuyu derinleştirmiş ve kitap yazmış. türkçe'ye 'iyilik ve kötülüğün bilimi' adıyla varlik yayinlari'nca çevrilmiş. radikal kitap ekinde çıkan kısa tanıtım yazısı şöyle; Michael Shermer'in 'iyilik ve Kötülüğün Bilimi', 'insanlar neden aldatır, dedikodu yapar, ilgi gösterir, paylaşır ve Altın Kural'a uyarlar?' gibi zorlu bir soruya cevap vermeye çalışıyor. Shermer, bunun cevabını, takımlarla kabilelerin büyüyüp şefliklere ve devletlere dönüştükçe, insanların da birçok primat türünde görülen utanç ve güven gibi ahlaki duyarlıkları etik ilkelere dönüştürmelerinde arıyor. Ahlakın varlığımıza ve davranışlarımıza derinlemesine işlediği ve türün tüm üyelerine yararlı olabilecek daha evrensel, hoşgörülü ve deneyleri temel alan bir etik anlayışın geliştirilmesi, Shermer'in başlıca önerisi.
    #2324693 (meister writer, 16.09.2007 02:53 ~ 02:54)
  3. (bkz: ying yang)
    #3347811 (ekinoksah, 02.05.2008 16:20)
  4. neyin iyi neyin kötü olduğunu muhakeme etmek allaha mahsustur.
    #3402502 (perseis, 15.05.2008 23:50)
  5. iyi insan, kotu insan yerine insanın içindeki iki farklı değer. aynı da olabilir zaman zaman..
    #3402510 (Gore Gori Chapa Tipa Rota Hey, 15.05.2008 23:52)
  6. samanyolu tv de yanınlanan dizilerin teması.
    #3402514 (olmekistiyorum, 15.05.2008 23:52)
  7. filmlerdeki saçmalıktır efenim. çoğunda karakterler ya iyi ya kötüdür. halbuki bir insan genelde ikisini de barındırır ama diğer insanlara karşı olmasın kötülük *.
    #3402529 (friday night, 15.05.2008 23:55)
  8. muğlaklık. iyilik kötülüğe, kötülük iyiliğe gebedir.
    #3402539 (arabam var, 15.05.2008 23:57)
  9. Yaşlı kızıldereli reisi kulübesinin önünde torunuyla oturmuş, az ötede birbiriyle boğuşup duran iki kurt köpeğini izliyorlardı. Köpeklerden biri beyaz, biri siyahtı ve oniki yaşındaki çocuk kendini bildi bileli o köpekler dedesinin kulübesi önünde boğuşup duruyorlardı.
    Dedesinin sürekli göz önünde tuttuğu, yanından ayırmadığı iki iri kurt köpeğiydi bunlar. Çocuk, kulübeyi korumak için bir köpeğin yeterli olduğunu düşünüyor, dedesinin ikinci köpeğe neden ihtiyacı olduğunu ve renklerinin neden illa da siyah ve beyaz olduğunu anlamak istiyordu artık.
    O merakla, sordu dedesine: Yaşlı reis, bilgece bir gülümsemeyle torununun sırtını sıvazladı.

- "Onlar" dedi, "benim için iki simgedir evlat."
    - "Neyin simgesi" diye sordu çocuk.
    - "iyilik ile kötülüğün simgesi. Aynen şu gördüğün köpekler gibi, iyilik ve kötülük içimizde sürekli mücadele eder durur. Onları seyrettikçe ben hep bunu düşünürüm. Onun için yanımda tutarım onları.
    Çocuk, sözün burasında; "mücadele varsa, kazananı da olmalı" diye düşündü ve her çocuğa has, bitmeyen sorulara bir yenisini ekledi:

- "Peki" dedi "Sence hangisi kazanır bu mücadeleyi?"

Bilge reis, derin bir gülümsemeyle baktı torununa.
    - "Hangisi mi evlat? Ben, hangisini daha iyi beslersem...
    #3402544 (crazyhodja, 15.05.2008 23:58)
  10. (bkz: melek ve şeytan)
    #3402573 (birkimse, 16.05.2008 00:04)

© 2008 - uludağ sözlük

iyilik ve kotuluk başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. iyilik ve kotuluk ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu iyilik ve kotuluk nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» alphabeat » ozge ozkan » en yakin arkadasin olmesi » savaskarsitlari org » matbuat kanunu » el juego del angel » 20 ekim 2008 ergenekon durusmasi » eleanor faye bartowski » keskul » sogmatar antik sehri a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci