islam samanizmi bitirdi 

kapat
  1. teee orta asya'dan anadolu'ya yeni girilen dönemlerde söylendiğine inandığım, bir sohbet ortamında bilirkişi edasıyla hayati bir saptama yapmış gibi ortaya sunulan tespit. peşisıra gelmesi muhtemel uzantıda; Yok mirim islam $amanizmi bitirdi, bizim zamanımızda böyle miydi, ne güzel suya sabuna dokunmadan geçinip gidiyorduk. yok harammış, yok mübahmış, yok mekruhmuş feleğimizi şaştı ki ne şaştı. işin yoksa büyükbaşa gir, hacca git aman sahur vakti kaçmasın... neymiş islam kolaylık diniymiş olmaz olsun böyle kolaylık" şeklinde o dingin çıkışlar birden öfke nöbetlerine dönüşür. Ağzından tükrük saça saça "yitip gidiyor değerlerimiz, yeni nesilin aklı bir karış havada. yok namazmış, yok niyazmış.. cennetiydi cehennemiydi ne olacağız kaygısı taşımaktan kafa bi dünya oldu... Halbuki şamanizmde böyle miydi? kırlara, yaylalara yayıla yayıla her şeyi doğaya mal ediyorduk, tabiat ana vardı ge güzel... diyerek biten cemkirme sekansıdır.

(bkz: facebook eksi sözlük ü bitirdi)

edit: Ya harbi harbi bunun bir ironi olduğunu anlamayan arkadaşlar var ya, selamlarımı gönderiyorum sadece. hadi orson welles 1929'da dünyalar savaşı'nı radyodan halka yedirdi de ciddi ciddi bunu kamplaşmaya götürecek kadar radikalleşmeye ne gerek var? Hamamcılar konfederasyonu başkanı gibi alınganlığa gerek yok be.
    #2934612 (zabalaynn, 01.02.2008 23:35 ~ 02.02.2008 00:17)
  2. şamanizm, özellikleriyle, adetleriyle islamın içine yerleşti şeklinde düzeltilmesi gereken önerme.
    #2934623 (gulce, 01.02.2008 23:36)
  3. (bkz: şamanizm ne lan)
    #2934628 (eurasia, 01.02.2008 23:37 ~ 13.04.2008 04:24)
  4. (bkz: alevilik)

edit:

şamanizm tek tanrılı bir dindir. o tanrı ise gök tanrıdır. ancak, gök tanrının akılla algılanması mümkün olmadığından güneş ve ay onun temsilcileri olarak görülür ve tapınma işleminin maddi kısmı bu varlıklara yapılırdı.
    #2934638 (bonkor banker, 01.02.2008 23:38 ~ 23:43)
  5. (bkz: yaran yanlış okumalar)
    (bkz: islam satanizmi bitirdi)
    #2934641 (stalker, 01.02.2008 23:38)
  6. şamanizmin islami ritüellerin bile içine sızdığı gerçeğini (örn: türbelere adak adamak, dilek ağaçlarına çaput bağlamak, mevlit okutmak, suyu veya ağacı kutsamak vs.) görmezden gelen ve yanılgı barındıran önerme.
    #2934654 (auger, 01.02.2008 23:40)
  7. doğru bir savdır. lakin islam olmasaydı herşey güllük gülistanllık olacaktı demek de pek gerçekçi değildir.
    #2934802 (cinayetsaati, 02.02.2008 00:01)
  8. ilim çinde de olsa alınmalıdır.
    şamanizmi de öğrenin, müslümanlığı da. sonuçta hepsi inanç. mantıklı şeyler bulabilirseniz ne ala.. * *
    #2934862 (fatality of fantasy, 02.02.2008 00:10)
  9. buna benzer bir yaklaşımı jesus'un havarilerinden aziz petrus'unda hristiyanlığın ilk dönemleri dile getirdiği rivayet edilir. Eş-dost ortamlarında eskinin azılıı hippi'si saint peter mızmızlanırmış işte vay efendim "volkswagen bus'ümüze atlar, dağ bayır yaldır yaldır gezerdik bir elimizde ot diğerinde bira, bu isa geldi illa şarap diye tutturdu. bırakamıyorum yılların alışkanlığı olmuş meret haksız mıyım arkadaşlar" diyerekten etraftan da bir şakşakçılık beklermiş. Zaten az olan havari sayısında yeterli desteği alamayınca yavaş yavaş kanıksamış hristiyanlığı. Hatta denir ki o dönem humeyni'de isa'ya inananlardanmış. Fakat magdelenia'yı isa taşlattırmayınca çağ atlayıp 79'da rıza pehlevi'yi devirip recm'i getirmiş iran'a. E tabii haklı adam hem dinde zorlama olmaz de hemde taş attırma, adamın atacağı varmış kaçmış gitmiş uzaklaşmış hristiyanlıktan. hak vermemek mümkün değil.
    #2934887 (zabalaynn, 02.02.2008 00:14 ~ 03.02.2008 01:17)
  10. son şaman olarak bu olaya el koyayım dedim. günümüz de şaman adetleri halen devam etmektedir. şamanların da tek taptığı şey gök tanrıydı. islamı kullanarak bilmem ne izmleri bitirmek yanlıştır. günümüzde şamanizm, ateizm, bilmem ne izmler halen vardır ve bitmeyecektir.

(bkz: eski köye yeni adet getirmek)
    #2934907 (life style psychedelic, 02.02.2008 00:17 ~ 00:18)
  11. geçen arastaya çıktım, adana'nın eskileri bilir şimdi kazancılar denir. GEçmişimizin kaybolan değerlerinden $amanizmi hala yaşatan o elleri öpülesi yaşlı amcalarla görüşmek istiyordum. gençlerin, kolay ve zahmetsiz yoldan sevap kazanmak için birer birer müslüman olduğu şu haybeye dünya'da, hala eski değerlerimizi koruyan bir avuç kalmışlardı neticede. önce konuşmak istemediler, çok ısrar ettim. o güzel anadolu'muzun kendine özgü saflığı ve misafirperverliği ile buyur ettiler ibadethanelerine. yarıya düşmüş kandilin aydınlattığı bu daracak fakirhanelerinde pencere pervazlarından içeriye süzülen güneş ışığı zamanı belirsiz kılıyordu. beni öğle molası için kurduğu sofrasına davet etti. eskimiş ve küflenmiş bakır sini içinde bir yandan yeşil salatasını yiyor, bir yandan ibriğinden suyunu içiyordu. gözlerinde yılların yorgunluğu vardı; yemekten sonra bir sigara yaktı, daha sonra dini inançları gereği yanlış olduğunu hatırlayıp söndürdü.

-evlat artık kimse uğramıyor, arasıra haber yapmak için siz geliyorsunuz işte.. Zaten unutuldu, eski de kaldık. Benim küçüklüğümde buralar bambaşkaydı, şimdi in cin top oynuyor.

+günümüzde insanlar bu dini unuttu. Trend islam'da, masonlukta

diye söze girdim.

-hiç unutmam, biz küçükken evimiz şu yukarı sokakta gördüğün o büyük işhanının yanındaydı. üzüm bağlarımız vardı...

dedi. Yutkundu.

O zamanlar her gün hınca hınç dolu olan babamın ibadethanesine öyle aralarında ıspanak ve dere otu götürürdüm. Babam benim de bir $aman rahibi olmamı isterdi. Oldum ama şu nasır tutan eller artık eskisi gibi değil. yanımıza çırak bulamıyoruz yetiştirecek, herkes okuyup imam hatipe gitme derdinde. iş yok aş yok, kapısına kilit vurupta şu yaştan sonra müslüman mı olayım ha müslüman mı olayım, susma.. söylesene dedi.

-dayı ezan vakti geliyor daha abdest alacaz, hadi sana hayırlı cumalar deyip hızla arkamı döndüm. gözyaşlarımın görünmesini istemedim.
    #2940783 (zabalaynn, 03.02.2008 01:32)
  12. islam'ın safsatalardan uzak ve en son hak din oluşu diğer tüm yavan anlayışların sonu olmaktadır haliyle. sözlükte ş harfinin s harfiyle ifade ediliyor olması benim savımı ispatlar niteliktedir.baslığı s harfine göre tekrar okuyunuz.
    #2940811 (a nick, 03.02.2008 01:37 ~ 01:55)
  13. şamanizm türklerin hususiyetle üzerinde durdukları vesveseli konulardan biridir. nitekim şamanist türkler zamanında islamiyetle pek bağdaşmayan yaşam tarzlarını arka plana atmakta zorlanmışlardır. aslına bakılırsa halen de o zamanlardan kalma alışkanlıklar toplumu şu anda etkileyen faktörlerdedir. kalabalık bir etnik kökenin dağılımı, etkileşimleri, huyları suyları uzun zamanlardır büyük coğrafyalara yön vermiştir. en basitinden doğu avrupa 'dan japonya 'ya kadar bir etkileşim alanı oluşturulmuştur. velhasıl kelam zaten birbirini dürtükleyen etmenler birbirleri içerisinde ayrı toplumlar oluşturmuş ancak sadece sıfatlara, nitemelere mal olmuştur.
    #2940841 (pietro pacciani, 03.02.2008 01:42)
  14. yanlış bir önermedir. şöyle ki: türklerin birçok ritüelinde şamanizmin izleri hâlâ mevcuttur, birçok âdet ve gelenek şamanizmin mirasıdır vs. vs. Yani islam, şamanizmi bitirememiş, sadece geri plana itmiştir.
    #2940848 (aliterasyon, 03.02.2008 01:43)
  15. Şimdi bu başlık ek$i sözlük'te olsa direkt olarak şu anlaşılırdı bir çok yazar tarafından. Hani eskinin demirci, bakırcı ustaları vardır genelde trt gap'taki anadolu arşivciliğinden mütevellit belgeselci abiler, ablalar bunların yanına gider yaşlı amcalarla röportaj yapar yitip giden değerlerimiz, gençler artık kolay yoldan para kazanmanın derdine düşmüş temalı hayata dair, eskiyi yad etme maksatlı programlar falan.

Hayır, ilk entryden sonra hani bu anlaşılmamıştır denilerek kör göze parmak misali daha açıklayıcı bir entry girdim, tam bu vasıflara uyacak. Sürekli eski bayramları yad eden huysuz ihtiyarlar gibi şu andan yakınan, sürekli geçmişe olan hasret ve hasletlerini anan o insanların bu şikayeti islam'dan tarafa dile getirdiği abzürd durum.

şimdi bu kinayenin anlaşılamayacağını varsayarak -ki $amanizmi anlatan entryler benim anlatma noktasında yetersiz kaldığımında ispatıdır- kör göze parmak son bir entry daha girdim. hani bu sefer "şamanizm yitip giden değerimizdir" temalı bir entry beklerken kimse kusura bakmasın hala bazı moronlar bunun bir ironi, bir mizah tavrı olduğunu anlayamayıp hala ve hala islamı yüceltmek için yoktan yere götlerini yırtıyor islam'ı yüceltmek için. Yav allah rızası için ossuruğa gülenin ossuruk kadar aklı yoktur. $amanizm nedir ki yani..
    * kaldı ki islam'a bir meydan okuma, bir rakip çıkartma gayesinde olsam evrim teorisi derim, bin bang derim, bilim derim..

nazarımda dünya öküzün boynuzlarında duruyor dan daha öteye geçemeyecek bir inancın böyle ciddiye alınıp gereksiz yere alınganlığa sebebiyet vermesi, zall'ın röportaj vermeden önce ciddi ciddi şu sözlükteki mongol yazarları uçurmasını bir kez daha temenni etmeme neden oldu.
    #2940894 (zabalaynn, 03.02.2008 01:52)
  16. islam'ı da laisizim bitirecek!*
    #2940899 (bl, 03.02.2008 01:52 ~ 01:55)
  17. şamanizm diye bir din yoktur. şaman, dini ayinleri yöneten kişliye denir! biz islama imamizm diyebilir miyiz? tabii ki de hayır! orta asya türk dini atalar kültü, yüce ruhlar, totemcilik vasıfları barındıran bir dindi! ayrıca tek tanrılı falan da değidi. gök tanrı denilen şey tanrıların en büyüğü idi ve bize ders kitaplarında böyle öğretildi! ama öğretilmeyen gök tanrının yanısra bir yer altı tanrısı "tamu" ya da bereket tanrısı veya savaş tanrısıydı! evet, orta asya türk dini çok tanrılı bir dindi!
    ve bugün orta asya dininin kültürü islamın içinde devam etmekte! çaput bağlama, nazar boncuğu, kutsal ağaçlar, kutsal taşlar vs. vs. sanırım bu kültürün en az bozulumuşunu şu an alevi vatandaşlar yaşamaktadır!
    #2940953 (kerameti kendinden menkul, 03.02.2008 02:04)
  18. (bkz: allahım sen büyüksün yarabbim)
    (bkz: sadece başlığa bakarak entry girmek)
    (bkz: başlığın yeni entrylerine bakarak entry girmek)
    #2940967 (zabalaynn, 03.02.2008 02:06 ~ 02:07)
  19. ne lan bu? başörtüsüydü, islamcısı, dincisi, kılcısı, yüncüsü derken şimdide dinler arası diyalog geyiklerini kıt anlatım tarzınız ve dar hayal güçlerinizle burda sergileme derdindesiniz. şamanizm ile islam arasında ne denli bir bağ kurulur mantığım almıyor. mantığımın almamasının yanısıra gündemle, konumuzla ne ilintisi var?

şamanlar kendi şahıslarına münhasır yaşayan, inançlarını etnit kökenlerine göre şekillendirmiş, vakt-i zamanında kabile gibi birbirlerine girerek ter kokuları arasında yaşamış bir millet. islamın şamanizmi bitirmesi gibi bir ihtimalin varlığından söz etmek bile ahmaklık göstergesi. lakin islamın hiç bir şeyi bitirme gibi yetisi olmadığı gibi, birçok şeyin başlangıcı olması gibi bir kutsallığa sahip olduğunu burdan tüm yetkililere seslenmek isterim...
    #2941006 (rdkmks, 03.02.2008 02:12 ~ 02:13)
  20. insan bile bile gerizekalı olur mu?

oluyormuş..

(bkz: okumak için eksi yazmak için uludağ)

aksini iddia eden birinin bu başlık altındaki bütün entryleri okuması tek temennimdir. Ya da derhal kamerayı görmek istiyorum ben, el sallamak için.
    #2941023 (zabalaynn, 03.02.2008 02:17 ~ 02:18)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

islam samanizmi bitirdi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. islam samanizmi bitirdi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu islam samanizmi bitirdi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about islam samanizmi bitirdi. Copyrights of the articles are belong to their authors.