iskembe 

kapat
  1. çorbası yapılan, pis kokulu sakatat, mide.
    #192839 (asiti kaçmış kola, 23.04.2006 21:48)
  2. aklı olan insanın yemeyecegi bise (bkz: midye dolma)gibi
    #192959 (zebellakh, 23.04.2006 22:46)
  3. (bkz: işkence)
    #249156 (BoHeMiaN, 16.05.2006 01:22)
  4. pis kokulu olmasına ragmen zurna oldugun zaman içimi çok güzel gelen kokusunu bile hissetmediğin yegane çorba
    #420160 (sinnocence, 13.07.2006 01:07)
  5. hem sarhoş bünyeye hem ayık bünyeye ilaç etkisi yaratan, 5 metre ötedeki insanın alabileceği derecede sarmısak kokutan güzelim çorba. sirke ve sarmısak yüklemesi yapılınca tadından doyum olmaz.
    #736244 (gocuk, 14.10.2006 15:11)
  6. işkembe yapılmadan önce çok iyi yıkanırsa lezzetli olur. pulbiberle süper gider.
    #1058363 (columbia1990, 26.12.2006 11:49)
  7. efendim, bu fakirin de - tabii, ayık kafayla değil - çorbasını pek sevdiği ve nefasetine hayran olduğu bu mezkur uzviyettin etimolojisi de kendisi gibi pek leziz. şöyleki, sözcük dilimize farsçadan geçmiş, orijinal biçimi " işkanba " biçiminde, anlamı ise malum; " geviş getirenlerin ilk ve en büyük mide bölümü." büyük müsteşrik ve iştikakçı, hocaların hocası hasan eren hocamızın dediğine göre, " şikam " , farsçada " karın ", " âbâ " ise " yemek " anlamında. " şikam+âbâ " biçimi, dilimize, " işkembe " biçiminde geçmiş. peki efendim nasıl olmuş da bu hale gelmiş. merak buyurmayınız, bu fakir , bu sayfalarda bunun için var. imdi, evvala " ş " ile türkçe sözcük başlamıyor ( "şu , şimdi ve şişman " gibi birkaç istisnası var ), o yüzden başına bir " ünlü ekleyivermişiz. ( bu bahse " uskur " maddesinde değinilmiştir, bakıla! )efendim bu " ş " ünlüsünün bir de ünlüleri inceltici özelliği vardır; sözcüğün ünlülerinin ön sıradan oluşunu buna bağlayabiliriz; bir de tabii dilimizde- o güzel dilimizde - uzun ünlü de yok; " -n/-b " değişimi bahsi de malum, " b " dudak ünsüzü olduğundan, " n " yi yine bir dudak ünsüzü olan " m " ye , yani kendine benzetmiş ki dilciler buna " asimilasyon " der; sözcüğün aslî uzun ünlülerini de kısaltarak ünlü uyumlarımıza da uydurup bir güzel alıntılamışız ve de efendim afiyetle yemekteyiz. yine üstadımız, hocaların hocası hasan eren hocamızın dediğine göre, türkçeden bulgarca, sırpça ve rumcaya da geçmiştir " işkembe " sözcüğü "; zaten balkan dillerinde bizden pekçok alıntı var; bu babda hocamızın " türk dilinin etimolojik sözlüğü " adlı nefis çalışmasına bakıla !, hanum heyy !
    #2598549 (lugatci, 16.11.2007 23:02 ~ 23:04)
  8. iskemlenin yanlıs yazılmıs hali.
    #2617811 (sadik 2 dost 1 hayat 1 olum, 22.11.2007 15:22)
  9. latince de rumen dir... içinde "bakteri florası" vardır, bu mikroorganizmalar selülozu parçalayabilme yeteneğine sahip olduklarından çok önemlidirler...
    #3299495 (octavio, 21.04.2008 14:33)

© 2008 - uludağ sözlük

iskembe başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. iskembe ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu iskembe nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» shy » kari koca » miami atlanta » umit aktan » turk silahli kuvvetleri » yakinlik » fenerbahce krize girince turkiye de calkalaniyor » fethiye » mont blanc » coca cola » baslik yok » zam yapiyorlar ama yine de cok iyi bir iktidar » dusunce gucu » babayi da al git » turkiye laiktir » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » yapay zeka » 9 teroristin cesedi bulundu » eskisehir de abdullah gul u protesto eden genc » fethullah gulen » stealing beauty » olmaz boyle sey » kendini ilk bulusmada opturen kiz » edu ve deivid arasindaki farklar » dugmele dugmele » knut » bebek okan » soyunma odasina inen yonetici » fakirlerin agizlarinin her daim pis kokmasi » alternativa » en erken bosalma rekoru