bugün

1980'de başlayıp, 1988 tarihinde savaşan tarafların birinin kesin üstünlüğü sağlanmadan sona ermiştir.
amerika'nın ırak'a destek verdiği savaş.
bir tarafta ıraklı askerler, diğer tarafta da iranlı askerlerin ortadaki abd silahlarını kullanarak birbirlerini öldürmeye başlamalarıyla çıkan savaştır.
(bkz: iran türkiye savaşı)
1980-1988 yılları arasında Irak ve iran arasında yapılmış olan savaştır. Yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne, 150 milyar Amerikan Doları maddi hasara, her iki ülkede de ağır yıkımlara yol açmıştır. Irak'ın zaferleri ile başlayan savaş, iran'ın direnmesiyle yıpratma savaşına dönüşmüş ve batılı ülkelerin çıkarlarına uygun şekilde galibi olmadan sonuçlanmıştır.*
aslında amerika-iran savaşı olacak savaştır. irak'ta ki yöneticiler abd'den izinsiz tuvalete bile gidemez.
amerika ırak'a, sovyetler'de iran'a silah satmıştır. yani tek karlı taraf büyük güçler olmuştur.
ırak ve iran arasında olumsuz anlaşmalar sonrası çıkartılan, sonu bir çok ölüm ile son bulan sihahlı savunma şeklidir.
bu savaşın iran boyutu ilginçtir. dinci rejim iktidara geldiğinde savaşı kazanmak adına ''plastik anahtar'' yaptırtmış ve 'bunlar cennetin anahtarıdır, bunu boynuna takıp da şehit düşenler cennete gidecektir' şeklinde götünden uydurmanın en güzel örneğini sergilemiş, ama kesmemiş olacak ki delikanlılık çağındaki, hormonları daha yeni yeni gelişen cahil gençleri kafalamak için ''şehit olursan cennette sana oral yapacaklar haco, taş huriler hizmetinde, ben olsam bu fırsatı kaçırmazdım'' tarzı aragazı ile mayın tarlalarının ya da ağır silahların üstüne silahsız şekilde (süngü bile yok evet) bodoslama sokmuştur kendi vatandaşlarını. bi nevi islamiyet endüljansı.

ek/düz dipnot: neden plastik sorusunun cevabı tamamen duygusaldır. plastiğin imal maliyeti gerçek bir madenden üretilen anahtarlara kıyasla çok cüzidir.
yakın tarihimizdeki en saçma sapan yere çıkan savaşdır. bir milyon insanın hayatına mal olmuştur.
iran'daki şiilerin iktidara gelerek saddam'ı ürkütmesiyle başlayan, ortaya amansız petrol çatışmaları çıkaran ve sonunda ırak'ın çözülüşüyle son bulan savaştır.
Ortadoğulu halkların bir baltaya sap olamayacağının yegane göstergesi olan savaştır.
Rusya-Amerika kışkırtır birbirlerini yerler. Sonra rusya kalmaz Amerika yine gelir Kürt, arap, şii, sünni kışkırtır yine birbirlerini yerler. Sonrasında da Türkiye'ye biz bunlarla kardeşiz tarihi bağlarımız var bok püsür diye ortadoğulu halkların yavaş yavaş kurtulmaya başladığımız hastalıklı ruh halini yeniden sıçratmak için propaganda yaparlar.

arkadaş Ortadoğulu halklardan hiçbir halt olmaz. Ne müslümanından, ne gayri-müsliminden. Akılsız ermenistan emperyalistlerin oyunlarıyla hala türkiye'ye kafa tutarak açlığa sefilliğe mahkum durumda bir başka örnek olarak da.

Koy verin gitsin şu beyinsiz ortadoğulu halklarla kardeşlik geyiklerini. Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim diye ünlü bir Türk sözü vardır bilir misiniz?
iki süper gücün berabere kaldığı müsabakalardan birisidir. diğeri için : (bkz: usa vs sscb)
iran'in masum oldugu ve amerika'nin carter'dan kalan kuyruk acisini saddam vasitasiyla odettirmeye calistigi savastir. olayi turkculuk boyutunda inceleyen dehalara da acil sifalar diliyorum.
temeli sünni şii çekişmesine dayanan savaş.
--spoiler--
islamcı militanlar orta okullara ve liselere gidiyor erkek çocuklarına anahtarlar dağıtıyor ve cephede islamiyet için şehit oldukları taktirde o anahtar ile cennetin kapılarını aralayıp hurilerle dolu cennette ebediyyen yaşayabileceklerini anlatıyordu.
--spoiler--
bitişinden 23 yıl sonra, savaşa dair 93 ırak ve iran'lı cesede ulaşılmıştır. bu cesetler, ırak ve iran devletlerince takas edildi.
olmaları gereken yurtlara teslim edildiler.
1969 yılında ABD'nin desteğini alan iran Şahı 1937'de Irak'a bırakılan Şattül Arap'ı geri istiyor ve iki ülke arasında savaşa giden sürecin ilk kıvılcımı oluyor. iran'ın Irak'taki kürtleri merkezi hükümete karşı kışkırtması, Irak içindeki şii nüfusu sunni hükümete karşı kullanmaya kalkması savaşın daha da yaklaştığını, artık kaçınılmaz bir hal aldığını gösteriyor. bu arada ırak iran'daki arap bölgesi huzistan'ı ele geçirmek istiyor.

abd batı ilk başlarda iran'ı destekleselerde iran'ın güçlenmesini istemedikleri için ve iranda yönetim değişikliği olduğu için ırak'ı destekelemeye başlıyor.

1980 yılında iran ordusunun üst düzey komutanlarının istifa etmesi ve abd ile arasının açılması sonucunda ırak daha da cesaret kazanıyor. 22 eylül 1980 de ırak ordusu sınırı geçerek kazananın belli olmadığı sekiz yıl süren savaşı başlatıyor. savaşın ilk başlarında ırak'ın üstünlüğü olmasına rağmen iran'ın direnişinin artmasıyla savaş yıpratma savaşına dönüşüyor. sekiz yıl süren savaş 1988 ağustos ayında sona eriyor.
rusya ve amerika nın kazandığı savaştır. rusya nın iran a, amerika nın da ırak a milyonlarca dolarlık silah sattığı, galip olan bir tarafın çıkmayıp binlece insanın boşuna öldüğü savaştır.
iran'da gerceklesen devrim ve ardindan meydana gelen rehine krizinin de etkisiyle abd'nin iran'da kontrolü daha fazla kaybetmemek icin sevgili müttefigi ırak'ın ihtirasli lideri saddam hüseyin'i kiskirtmasiyla vukuu bulan savas. Iki taraftan toplamda 1 milyonu askin insan hayatini kaybetmistir, kazanan biri veya birileri varsa onlar kesinlikle iran veya ırak degildir. Ayrica abd'nin hesaplarinin aksine bu savastan sonra iran halki devrimi daha da benimsemis ve devrim halkasinda yekvücut olmustur. Abd ortadogu'daki en buyuk kalesini kaybetmistir.
uzun vadede iran'ın kazandığı savaştır.

savaşın taraflarından saddam'ı kullandıktan sonra biletini kesen abd, ırak'ı terkederken yönetimi savaş esnasında kendini destekleyen şiilere bırakmış, bu sayede iran'ın bölgedeki gücünü arttırmıştır. görüntüde karşı olduğu iran'a ırak'ı teslim ederek ortadoğu'daki potansiyel silah satışını gizli kankası rusya ve kendisi lehinde geliştirmiştir.
iran bu savaş sonucu milli savunma ve silah sanayisine ağırlık vermiştir.neticede bugünkü uranyumdur nükleer silahtır temelleri 90lı yılların başlarında bu savaşın bitmesiyle atılmıştır.
kazananı ıraktır. saddam sonra kazandığı toprakları mal gibi geri vermiştir.
iran ın, ortadoğu daki arap bölgelerine yapmayı planladığı devrim ihracatının önüne set çeken, siyasal islam alarmını takip eden yıllara erteleyen mücadele.
aklıma nedense şu müthiş ikili geldi (bkz: edi ile büdü)