insanca varolma sanati 

kapat
  1. Ukte, veren: gwaihiri
    Uktecinin notu: ayhan aydın

Düşünce ile biçimlenen bedenlerin, bu düşünce ile adımlarını atarak ilerleyip, ilerlenen adımların her birinde vicdanı yüreğinde kuşanıp, sevgiyi başına dolayıp, acıma duygusu ile kendisini sarmalayıp, merhametin kapısındaki kilidi açıp, hoşgörünün ve şefkatin yüceliğinde zincirsiz bir hürriyet hali içinde zamanda yol alma akabinde gelişim içine giren ve toplum içindeki her farklı surete karşı gösterilen tutumun ve takınılan tavrın medeni bir alt yapı üzerine inşa edilmesi ile gelişim içine giren, bir yandan var edilmesi oldukça zor olan ama bir yandan ise; var edilmez ise var olan insan mevcudiyetinin özünü kaybedip başkalaşıma uğramasına yol verecek olan, insana dair ve insaniyetin içini dolduran tüm duyguların yürekte yer edilmesi akabinde var olabilecek olandır.

insanı hayvandan ayıran özellikler akla geldiğinde ve bir toplumu, geri kalmış ya da bırakılmış toplumlardan bir adım öne geçiren özellikler düşünüldüğünde, bu sanatın önemi bir kez daha anlaşılacaktır.

insanca yaşamak ya da insanca yaşanılacak bir yaşam alanı var etmek, zannımca bu sanatın gelişimi için önemlidir. Tabi en önemlisi hiç kuşkusuz yine insanın içinde, insaniyet namına neler olup olmadığına bağlıdır.

Bir insanın diğer insanlara yaklaşımı, doğaya ve çevreye bakışı, doğadaki diğer canlılara davranışı ve diğer toplumlara, onların kültürüne, kendi kültürüne, içinde yaşadığı şehre karşı saygısı ve sahiplenişi ne derece insana özgü ise ve olması gerektiği ölçüde samimiyet ve kendiliğinden olma bir içten gelme özellik taşıyor ise; insanca var olma sanatı o derece olur kılınır ve başarılır.

Tek yapılması gereken; insanca bir bakışa, insanca bir yaklaşıma, insanca bir davranışa ve insanca bir kalbe sahip olmaktır.
    #2595258 (bluevelve, 15.11.2007 22:59)
  2. insanı insan yapan özelliği akıldır.insan nesli, aklını kullanarak evrende kendisine ayrıcalıklı bir yer sağlamıştır.insanca olmayandan kasıt olarak ise ; vahşet, kin, kötülük vs. akla gelir.Bu gibi yaklaşımları duydukça, aklıma
    Montaigne gelmiştir her zaman.''insanın insanda her hali mevcuttur'' diyerek beni benden almıştır.
    #4446579 (bilent, 31.12.2008 16:23)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

insanca varolma sanati başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. insanca varolma sanati ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu insanca varolma sanati nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about insanca varolma sanati. Copyrights of the articles are belong to their authors.