bugün

iç huzuru yakalayan insanın mertebesidir.
(bkz: dekadans)
tasavvufta kişinin olabileceği en üst mertebe. allah ın varlığında kendini eritebilecek bünyeye sahip olmakla beraber o bünyeye artık ihtiyacı da yoktur.
tasavvuf inancına göre olgun insan.
telefon, ev, eşya ve kıyafet yerine, şahsiyet, fikir, ve davranışta kemale ulaşmış bilge insandır.
türkçe de "eren, ermiş" olarak ifade edilen insanlar.
Batı medeniyetinin insan-ı kamil anlayışı batman, örümcek adam,robocop örneklerinde olduğu gibi, gerçekçi değildir,erdemden de uzaktır.
bazılarının '' şakirt '' diye etiketlediği insanlarda da bulunabilir. çünkü her etiketiniz, her nitelemeniz doğru değil. neyse bazı düzgün insanların günahlarını alarak günahlarını azaltıyorsunuz. sizin de bu iyi yönünüz var.
Ermiş insan. Olgunlaşmış insan. Türkiyede sayıları azalan yakında tükenecek olandır. Herkes delirdi.
olgun insan. Olgun olan insanın yani insan -ı kamil’in vasıfları, gerekli şekilde insan doğasına yansımış olan allah’ın vasıflarıdır. allah’ın sayısız vasfı vardır ve bunların doksan dokuz tanesi kur’an’da geçmektedir. bunların bir kısmı, bir insanın gündelik vasıflarıdır: görmek, duymak, konuşmak, irade, hayat, farkındalık. mutasavvıf farkındadır ki bunlar insana, mutlak varlık’tan yansımaktadırlar. olgun insan olmak da, günlük hayatta daha daha da fazla ilahi nitelikleri yansıtabiliyor olmaktır.