bugün

sadece ilkokulu değil, ortaokul ve liseyi de kapsayan fakat daha çok şimdiki adıyla ilköğretim denen bölümde bilgilerin eksik öğretilmesi olayı. üniversiteye gidildiği zaman veya günlük hayatta karşılaşıldığı zaman "hasstir lan bize bunları göstermediler yıllar boyu" tepkisi verilir. türk eğitim sistemi'nin kanayan bir yarasıdır.

bir örnekle açıklayacak olursak;

yıllar boyu "maddenin 3 hali" öğretildi durdu. fakat maddenin plazma hali de varmış. hiçbir hoca çıkıp da maddenin 4. halini söylemedi.

+ söyle bakalım balina; maddenin 3 hali nedir ?
- katı, sıvı, gaz, hocam.
+ aferin.

hep böyle diyaloglar yaşandı sınıflarda.. oysaki;

+ söyle bakalım balina; maddenin 3 hali nedir ?
- katı, sıvı, gaz, hocam.
+ hadi lan yarram 4. hali de plazma.

şeklinde bir diyaloğa bile razıydım. bilgi olsun, eksiksiz olsun, doğru olsun. razıyım lan küfürlü olsun..

örnekleri çoğaltmak mümkün...
Vitaminler enerji vermezmiş..
Zike zike verir hele bi vermesin..
" plazma miydi plasenta miydi? " seklinde ikilemlerde birakan durumdur. sahsen zamaninda mevzusu gecince yanitsiz birakip pas gecmisimdir mutemadiyen. hocam soyle simdi hangisi dogru?
bazı bilgilerin öğretilmemesi durumudur. birde yanlış öğretilme, aslında yanlış değilde nasıl desem bağlantısız öğretilme durumu var. hemen örneklendirelim. şöyle ki; dünyanın döndüğü ilkokul bilmem kaçtan itibaren beynimize ismimiz gibi kazındı. ama yer çekimi denilen şey dünyanın döndüğü bilgisinden çok çok sonra öğretildi ve ben ve benim gibi kubidik beyinler dünya dönerken insanların neden tepetaklak olmadığını yıllarca düşündük durduk.

düzeltme: minik mavi balina' nın uyarısı üzerine yapılan araştırmayla birlikte gelen bir düzeltmedir bu. ah ilkokul ahh diyorum, başkada bir şey demiyorum. insanların veya nesnelerin dünya dönerken tepetaklak olmamasının nedeni yer çekimide değilmiş. dünya üzerindekilerin dönüşten etkilenmeme nedeni atmosferinde dünya ile birlikte dönmesi imiş. teşekkürler minik mavi balina ve dersanedeki coğrafya öğretmeni.
çocukların hiçbir şey bilmeden, bir şey bildiklerini sanmalarına yol açan durum.

yıllar yılı suyun kimyasal formülü h2o diye öğretildi fakat öyle değilmiş işte.

(bkz: #4409363)
her bilgi eksiktir aslında. her şeyi tamamiyle kim bilebilir ki. hem üstelik bazı bilgiler değişkenlik gösterebilir çünkü bilgiler bazen yanlıdır.
liseye geldigi halde hala matematikten anlamayan nesilin yetişme sebebidir.ayrıca şunuda eklemek isterim ki sadece mesai saatimi ve maaşımı alayım diyen zihniyet oldugu sürece de bu böyle sürüp gidecek.
güncel Önemli Başlıklar