bugün

TRT sanatçısı ilker gökkaya hayranı olma durumu. Çok ilginç diyaloglara sahne olabiliyor. Sözlük yazarı fadimenin dugununde halay basi yani dilara bunlardan biridir. Dilara'nın facebook profilinde bir türküyü görüp dinlemiştim. Sesi çok güzel ve çok da yakışıklı bir adam. Ben klasik "ayy çok yakışıklı ya" muhabbeti yapacağımızı sanarak konuyu açtım ama öyle olmadı. Dilara ile aramızda geçen diyalog:

Dilo: ... işte sakarya üniversitesi devlet konservatuarı mezunuymuş. Yüksek lisans da yapmış.
Ben: eğitimli olduğu belli evet. Sesi çok güzel.
Dilo: evet. Ayrıca çok da naif biri. kubilay dökmetaş ile düet yaptığında üstadın elini öpmek için hamle yapmıştı fakat kubilay dökmetaş onu alnından öpmüştü. Seyrederken Tüylerim diken diken oldu anlatamam. işte bu ruh anadolu türkmen medeniyetine öncülük eden AHi teşkilatında da vardır. Usta-çırak ilişkisindeki o saygıyı görünce değerlerimizin... (ilker gökkaya ile türkmen mirası arasında bağ kurmuş anlattıkça anlatıyor.)
Ben: ya sen ne anlatıyorsun? Adam çok yakışıklı. Boy pos endam var adamda.
Dilo: evet çok yakışıklı. Hatta o hayalimdeki afşin bey profilinin aynısı. gaziantep'in türkleşmesi ve fetihlerin sürekliliğinde rol oynayan selçuklu komutanı afşin bey tam ilker gökkaya gibidir kafamda. Maraş ve sivas üzerinden sakarya'ya kadar akınlar yapmıştır. Böyle çok karizmatik bir türkmen beyidir. Ermeniler ve bizanslılarla mücadele etmiştir. KahramanMaraş'ın afşin ilçesi adını ondan alır.

E maşallah! Tarihçiler ve felsefeciler kafadan çatlak olurlar derlerdi de inanmazdım. iltifatları bile bir başka. Dilara türk milliyetçisi zaten. Dervişin fikri ne ise zikri de odur hesabı. içim şişti valla.

ilker Gökkaya buraları okursa kendisine sesleniyorum. Çok değerli bir sanatçısınız ve hayranlarınız gerçekten farklı düşünüyorlar. Detaycı ve mükemmeliyetçi insanlar. Onları anlamak zor. Kafalar farklı çalışıyor.

Ama abi bu kadar olmaz ya. 91 doğumlu iki kız bir araya gelince ne konuşur? Yani ben ağız tadıyla adamın yakışıklılığından bahsedemedim. içimde kaldı.
Yetenekli ve kaliteli bir sanatçıya hayran olmaktır. Yazıda bahsedilen fadimenin düğününde halay başı nickli hanım yani dilara aslında olabilecek en güzel iltifatı yapmış ama başlığı açan arkadaş çok sığ düşünüyor. Olayı anlamamış bile. Afşin Bey gibi demiş daha ne desin? Afşin Bey en zeki türkmen komutanlardan biridir. Kafasında çok yakışıklı bir şekilde canlandırmış ve ilker gökkaya'ya benzetmiş.

Hayır yani dilara "Çok yakışıklı kızıııaaam dibim düştü oha felan oldum yanii" diyecek biri asla değil. Milliyetçi bir Türk kızı. Tarihçi zaten. Kaldı ki ilker gökkaya çok kaliteli bir sanatçı. Boş beleş salaklara hitap etmez zaten. Kim olduğunu bile bilmezler.

Benim de çok değerli bir arkadaşım ilker gökkaya hayranı. O da edebiyat mezunu mesela. Tam bir beyefendidir. ilker bey'i sevenler ister kız olsun ister erkek onun sanatına değer veriyorlar.
trt yurttan sesler korosunu içselleştirmiş insanın içinde bulunduğu durum. ilker gökkaya bugün genç sanatçılar içinde gürsoy babaoğlu ile birlikte yıldız gibi parlıyor.

kendisinin kadın muadilleri zeynep ilhan ve deniz toprak'tır. hem fiziksel güzellik, hem ses güzelliği hem kişilik bakımından tartışlımazlar.

başlığı açan arkadaşa sesleniyorum: ilker gökkaya fashion tv'deki erkek mankenlerden biri değil, her yönüyle toplumumuzu temsil eden bir sanatçıdır. çok yakışıklı olması onun tek özelliği değildir. ne ilker gökkaya ne de hayranları yüzeysel insanlar değiller.
gördüğüm kadarıyla sanattan anlayan biri olduğunuzu gösteren şey. birkaç kez sözlükte adını gördüğüm ilker gökkaya hakkında küçük bir araştırma yaptım. güzel sanatlar fakültesi okuyan arkadaşlarıma sordum. çok beğeniyorlarmış. hiç detone olmadığını, temiz okuduğunu söylediler. çok da efendi ve mütevazı biri belli ki. bazıları "küçük dağları ben yarattım, siz kimsiniz ki" dercesine havalara girer ama ilker bey türkü söylerken bile duruşunu belli ediyor.

tv'de denk gelmek dışında bilinçli şekilde ilker gökkaya dinleyen (trt müzik'i sırf o çıkacak diye tüm gün izleyenleri biliyorum, hey yavrum hey!) ve ona hayran olan insanları inceleyince şu sonuçlar çıkıyor. 10-11 kişiyle konuştum ve burada da gözlem yaptım. sonuçlar:

1. tarih, edebiyat, türk halkbilimi ve konservatuar mezunu olanları çok fazla. sosyal bilimlere yetenekli oluyorlar. sözel-dilsel zekaları gelişmiş oluyor. yani kendilerini iyi ifade edebilen kişiler. (ilker gökkaya tiryakisi mühendis falan bulursanız haber edin.)
2. ilker gökkaya'nın halis muhlis türkmen oluğunun bilincinde oldukları için (dış görünüşü zaten bunu yansıtıyor) büyük bir saygı ve sevgi duyuyorlar. çünkü bu gerçekten şahane bir özellik.
3. devlet memuru olduğu için onun ciddiyetine, daha doğrusu ağırbaşlılığına güveniyorlar ve "ailemizin yağız delikanlısı" olarak kalacağını biliyorlar. onu ailelerinden biri olarak görüyorlar.
4. "ilker gökkaya'yı nasıl tanımlarsınız?" sorusuna aşağı yukarı hepsi şu cevabı veriyor: "efendilikle soğukluğu karıştırmıyor. çok sevecen biri olduğu gülümsemesine yansıyor" diyorlar. halkımız soğuk nevaleleri sevmez.

evet şimdilik bu kadar. başka şeyler öğrenirsem eklerim.
öncelikle başlığı görünce çok sevindim. çünkü ilk entryde benden bahsedilmiş. yapılan tespitlerin hepsi bence doğru. çok da güzel şeyler söylenmiş.

ilker gökkaya hayranlarının ortak özelliklerinde sosyal bilimlere yatkınlıktan söz edilmiş. mutlaka doktor, mühendis v.s hayranları da vardır ama sosyal bilimler insanı tanımaya yöneliktir. bir tarihçi olarak benim gözümden ilker gökkaya anlatılmış. ayrıca tuhaf bir tesadüftür ki, benim çevremdeki ilker gökkaya hayranları da çoğunlukla tarih, edebiyat ve güzel sanatlar okuyan insanlar. bu türk milletinin tarihini, sosyo-kültürel yapısını ve ırki özelliklerini bilmekle çok ilintili. mesela ben azerbaycan göçmeni bir ailenin çocuğuyum, selanik göçmeni olan bir ağabeyim de ilker gökkaya'yı çok seviyor. bu toprağa ait olan birine sarılma isteği belki. çünkü bilinçaltınızda muhacirlik var, savaş var, türk olduğu için yerinden yurdundan koparılan insanlar var. kafkaslardan, balkanlardan, kırım'dan, kerkük'ten göçen türkleri anne şefkatiyle saran bir anadolu var. anadolu türk kimliğini benimserken bunu en iyi türkülerini içselleştirerek yaparsınız. ilker gökkaya'da bizim aşina olduğumuz, sevdiğimiz, "hah! bu adam bizi temsil ediyor" dediğimiz şeyler var. ne olduğuna değinilmiş zaten.

türkiye bizim otağımız. biz türkiye için varız ve bir türkmen yiğidini bağrımıza basmak, içgüdüsel bir şey. atadan dededen anadolu insanı iseniz de zaten ilker gökkaya'nın kökleri buraya sımsıkı bağlı.

toplumsal hafıza yanılmaz. bir tarihçinin sosyolojik bir entry girmesi tuhaf oldu ama, en azından ben ve benim gibiler için durum bu. ayrıca çok sevecen, mütevazı ve çok değerli bir insan. karakteri de, asaleti de, yakışıklılığı da onun üzerine tam oturuyor. eğreti duran bir şey yok.