bugün

Hüseyin Avni Lifij

Simgeci bir yaklaşımla yaptığı lirik resimlerle tanınan ve döneminin ressamIarı arasında güçlü bir çizim ustası olarak öne çıkan 1914 Kuşağı ressamlarından Hüseyin Avni Lifij 2 Haziran 1927' de istanbul' da öldü. 1886'da Samsun'da doğan sanatçı, 1904'te yakınlık kurduğu mimar Prost aracılığıyla Osman Hamdi Bey'le tanıştı ve onun önerisiyle Halife Abdülmecit tarafından Fransa'ya gönderildi. 1909-1912 yıllan arasında Paris'te Fernand Cormon'un atölyesinde çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra. çeşitli okullarda ders verdi, Sanayi-i Nefıse Mektebi'ndekı eğitimi yeterli bulmayan bir grup sanatçının oluşturduğu Serbest Resim Atölyesi'nde Ruhi (Arel), Ali Sami (Boyar), ibrahim (Çallı) ve Hikmet (Onat) beylerle birlikte resim kurslarını yönetti. 1. Dünya Savaşı yıllannda Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın kurdurttuğu Şişli Aölyesi'nde çalıştı, savaş resimleri yaptı. 1924'te Sanayi-i Nefise Mektebi'nde ders vermeye başladı ve bu görevini ölümüne değin dürdü. Hüseyin Avni Bey'in Paris'e gitmeden önce izlenimciliğe yaklaşan üslubu, hocası Cormon'dan ve Avrupa' daki çağdaş akımlardan etkilendi. Cormon'un eğitimi doğrultusunda izlenimci anlayışın ışıklı yüzeylerini, renk anlayışını benimsedi. Nesneleri çizerken ise doğalarına sadık kalarak gerçekçi bir yaklaşımla çalıştı. Simgeci ressamlardan da etkilenen Lijif resimlerindeki içe dönük, lirik anlatım onu 1914 Kuşağının diğer ressamlarından ayıran simgeci üslubunun yansımasıdır. Resimlerinde parlak bir ışık yerine gizemli bir akşamüstü ışığını yeğleyerek şürsel bir atmosfer yaratan Lifij, özellikle yağlıboya tablolarında kullandığı kırmızı, turuncu ve sarı tonlarla anlatımını daha da güçlendirdi. istanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde bulunan Otoportre (1907), Alegori-Savaş (1917), Kadıköy'de Belediye Çalışmaları-Kalkınma, Mezarlık (1920); Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde bulunan Acı (1917) başlıca yapıtlarından birkaçıdır. Çok sayıdaki karakalem deseninden bir bölümü 1984'te Poşadlar adıyla yayımlanmıştır.

kaynak: http://www.ata.boun.edu.t...ir/huseyin_avni_lifij.htm
alegori isimli tablosu görülmeye değer olan, türk resminin başarılı temsilcilerindendir.

2 Haziran 1927 tarihinde Lalelide Harikzedegan Apartmanındaki odasında hayatı son bulmuştur

ressamın "kadir gecesi eskizi"nde kullandığı renkler, von gogh'un cafe terrace at night tablosunda kullandığı, renk cümbüşünü andırmaktadır. *
türkiyenin monetidir.
otoportresi;
http://www.turkresmi.com/resimler/180.jpg
bu ülkeye hediye bir ressamdır.
mareşal fevzi çakmak'ın şöyle bir portresini yapmış olan sanatçı.
görsel

kendisi son halife abdülmecid efendi'nin şehzadeliği döneminde elinden tuttuğu bir ressamdır.
bilindiği üzre abdülmecid efendi'de usta bir ressamdı ve sanatçılara destek verirdi.
bu yüzden şehzade abdülmecid efendi'nin himayesi ile avrupa'ya gönderilmiş ve tahsil görmüştür.

kurtuluş savaşının sonunda ise atatürk'ün ilgisine mazhar olmuş ve atatürk'ün direktifi ile ankara'ya götürülmüş, genelkurmay başkanlığı himayesinde çalışmalarına devam ederken de fevzi çakmak paşa'nın bu portresini yapmıştır.
Mustafa Kemal Lifij’i Ankara’ya götürdü ve Harbiye’de dört ay misafir etti. Sanatçı Ankara’ya bu ilk ziyaretinde Mareşal Fevzi Çakmak’ın portresini gerçekleştirdi.(1886, Ladik, Samsun – 1927, istanbul)
En sevdiğim Türk ressamların başında gelir. Hayata gözlerini oldukça erken bir yaşta yummuş. 41 yaşında vefat etmiştir.

En dikkat çekici eserlerinden biri 1907'de yaptığı otoportresidir:
görsel

15 Ekim'de de sabancı müzesi'nde sergisi açılıyormuş.