hz muhammed in bir anda okumasi 

/ 2
kapat
  1. bir mucizedir. aslında, küçük muhammed bunu annesinin karnında sevecen bir melekten öğrenmiştir, cebrail'i görünce de hatırlamıştır. yaaa...
    #3460086 (ogasi, 28.05.2008 16:53 ~ 19:17)
  2. bir zeytinin nasıl oluştuğunu bile idrak edemeyen beyinlerin, böyle mucizeleri kafaları almayabilir. normaldir, zira olmayan bişey zaten çalışmaz.
    #3460105 (yuzyillardir akan cesme, 28.05.2008 16:55)
  3. kur'an-ı kerim'in ilk ayeti olan "oku" ya verilmiş "ümmi nebi"(ben okuma bilmem) cevabı ile okur yazar olmadığı düşünülmüştür. oysa bu kelime kuran'da okuma yazma bilmeyen kişileri tanımlamak için kullanılmamıştır. zaten "oku" emrini alan hz muhammed sonrasında kendisini kütüphanelere atmadığına göre burda kastedilen okuma bizim düşündüğümüz gibi bir okuma değildir. iş bu ki hz muhammed'in ayetleri kitaba çevirme işini kendisinin yapmadığını biliyoruz tarihi kaynaklar sayesinde. hz muhammed'in yaşamı incelendiğinde dinsel konularla fazla ilgilenmediği görülmüştür. bu da bir insanın bir anda "hadi bir tanrı uydurayım. onun peygamberi ben olayım." demeyeceğini kanıtlamaktadır. şüphesiz ki her şey düşünlmüştür sınırsızca sınırlı düşünen insan beynine inat.
    #3460244 (minaharker, 28.05.2008 17:16)
  4. onu öksüzken büyüten için okumayı öğretmenin ne zoru ola? hele ki o "ol" deyince olmasın.
    #3460258 (Tears of the sun, 28.05.2008 17:18)
  5. peygamber hakkında kuran'da geçen "ümmi"lik ifadesi okuma-yazma bilmeme anlamında değildir. kendisinden önce var olan dini öğretiler ve kutsal kitaplar hakkında eğitim görmemiş olmasını kasteder.

yoksa peygamberin okuyup yazdığı kanıtlanmış bir durum.
    #3460278 (le phallus, 28.05.2008 17:20)
  6. bir muammdaır. öyle ki; kimi bilinçsel yükselme halinde trans yoluyla bilgi aldığı da söylenmektedir. kanıtlar ki, görmediğiniz ve realitesinden asla emin olamayacağınız çemberlerin içindesiniz.
    #3460351 (kaaria, 28.05.2008 17:37)
  7. (bkz: bir dine mensup isen az ucundan tut be kardeşim).
    #3460451 (kurremkarmerruk, 28.05.2008 18:02)
  8. hurafedir. ticaret kervanlarını yönetmek o kadar da kolay olmasa gerek..
    #3486120 (ERtigin, 03.06.2008 02:02)
  9. cevabı kişilerin dünya görüşleri doğrultusunda anlam bulan bir olaydır(benzerlerinde olduğu gibi). "oku"; islam'da allah'ın insana ilk mesajıdır. olaydaki "oku"dan kasıt "bilmek"tir. allah insandan ilk olarak bilmesini istemiştir. insanın önce bilmesi gerekmiştir inanması için. hz. muhammed'in bilmemesi üzerine üç kere tekrarlanması, bilmenin şart olduğunu vurgalamak içindir. zira islam'da bilmemek özür kabul edilemez. hz. muhammed'in bir anda okuması(bilmesi) inanan kişi için mucize, inanmayan kişi içinse magazindir.
    #3486371 (minder amiri, 03.06.2008 04:23)
  10. hz. muhammed zaten okuma yazmayı biliyordu, kendisi ticaretle uğraşan birisiydi. Kendisi okuma yazmanın yanında matematiktende oldukça iyi anlamaktaydı, cahiliye döneminde edebiyat üst düzeydeydi, böyle bir durumda hz. muhammedin okuma yazma bilmemesi saçma olur.

not. her gelen kötülemiş, bende bıraz daha ayrıntı yazayım dedım. bu kadarda olmaz ki:)

Hz Muhammed ümmi degidi cünkü mekke'nin en seçkın kabilelerinden gelmekteyd,, bunun ötesinde hz Hatice ile evlenirken Hz hatice'nin ön şartı kervenlarının başına gecmesi ve ticari muhasebeden anlıyor olmasıydı. burdan yola cıkarak hz muhammedin okuma yazma bilmemesı tartışılacak bır konudur.

Bunun yanı sıra cahiliye döneminde arap şiiri ve edebıyatı en parlak donemını yaşamıştır. her sene kabenın etrafında şiir ve edebı metın yarışmaları duzenlenırdı. köleler harıc tuccarların tamama yakını okuma yazmabılırdı.

kuranı kerim hz Muhammede yazılı olarak gelmedi, cebrail hz muhammedin kulagına fısıldar veya farklı suretlerle ona vahiyleri bildirirdi. bundan dolayı oratada okunacak bır sey yok... kuranın ılk ayetı olan "oku" hz muhammede okuma yazma bılmedıgıne delil degildir çünkü ilk ayette "oku" emrı arap diliyle dusunursek okuyunuz anlamında gelır, ama biz cevirilerimizde emir kipini kullanırız, yanı aslında indirdiğimiz kitabı (furkanı)okuyun cunku bu allahın sözü mahiyetindedir. yani hz muhammede oku emri geldıgınde ben okuma bılmem dediği rıvayet edılır kı bu rıvayetten ote degıldır..(bazılarınız Kuranın ilk ayeti oku değil diye düşünebilir fakat unutmayın ki elimizdeki kuran surelerin iniş sırasına göre değildir.)

bunların hepsını bı tarafa bırakalım hz Muhammed kişilik olarak ilme egitime önem veren biriydi, peygamberlık donemınde okuma yazma ogrenen koleleri serbest bırakılmasını emrediyordu. Bu denlı egitime onem veren birisi nasıl olurda kırk yasına kadar okuma yazmayı öğrenmez. Bu onun kişiliğiyle çelişen bir durumdur.

son olarak hz Muhammed'in okuma yazma bılmiyor olmasının getirisi nedir ben anlamış degilim. bu konuda ınsanlar neden bu kadar ısrar edıyor, o cahaletın içinde okuma yazmayı biliyor olması dahi onun ne kadar yuce bir insan oldugunun gostergesı değilmidir?
    #3487300 (erjivan, 03.06.2008 13:00 ~ 07.06.2008 19:35)
  11. hz. peygamberin (s.a.v) okuma yazma bilmediğini bilmeyen, vahiy ile gelen ayetleri anında yanındaki sahabelere ezberlettiğini okumayan bir insanın kurduğu cümledir.
    #3487421 (gulce, 03.06.2008 13:30)
  12. islam dinine inanan bir insan bunu garipsemez heralde. sonuçta bir şeylere inanırsınız; ya da inanmazsınız... inandığınız şey sizin için kesinlikle doğrudur, inanmadığınız şey ise doğru değildir ya da şüphelidir.

ama saçma olan niçin başlık yapıldığı. inanmayanların inananlara kanıtlamaya çalıştığı nedir? inanç bu, bir açıklaması olmak zorunda değil ki...
    #3487516 (gadjo, 03.06.2008 13:51 ~ 13:52)
  13. onun(sav) ümmi(okuma yazma bilmeyen) olması aslında kutsal kitabın bir vahiy olduğuna en önemli delillerden biridir.
    zaten o dönemde okuma yazma bilen sayısı, günümüz Türkiye'sindeki üniversite mezunu oranı gibi, oldukça düşük bir düzeydeydi.

diğer yönden, onun(sav) ümmi olması onun islamiyet dinine bir köprü olduğunu gösteren bir durumdur.
    ateistlerin iddia ettiği gibi bir bilim insanı, bir filozof değildir; dini kendi akıl ve bilgisi dahilinde kurmuş bir kişi değildir.
    kendisine peygamberlik verilmeden önce çobanlık, marangozda çalışma ve kendisine verilen ticaret kervanlarına refakat etme gibi işlerle uğraşmış bir insandır. Yalnızca kendisine bildirileni insanlara bildirmiş peygamberdir, bu nokta bütün peygamberlerde de ortaktır.
    #3487683 (walter klemmer, 03.06.2008 14:30 ~ 05.06.2008 10:09)
  14. - oku
    - ali ata bak.. ışık ılık süt iç..
    - aferin, peygamber de olsan eğitime önem vermelisin, baştan başlıyoruz..
    #3487736 (Dasti, 03.06.2008 14:37)
  15. eeee?

hz. musa'nın asasıyla kızıldeniz'i ikiye ayırmasını bile yadırgamıyorken hz. muhammed'in bir anda okuması mı garip? ki gerçeklere arkadaşlar biraz değinmiş ben tekrar girmiyorum. asıl söylemek istediğim ise inanç varsa, iman varsa değişmez arkadaşlar hala neyin çabasındasınız? istediğin kadar tutarsızlıklardan, mucizelerden dem vur bir kere allah'tan korkmuşsam, gece gece ona sığınıp dua etmişsem bunu değiştiremezsin... inanan insana göre allah ol dediyse olur bu kadar basit o yüzden boşuna debelenmeyin bir şey değişmeyecek.

ben inanmayanlara da saygı duyuyorum. onlarda inanmışlar aslında, yani yokluğa inanmışlar. ben istediğim kadar dini anlatayım değişmeyecek. bu tür fikirler, inançlar ancak tam oturmamışsa değişebilir. şimdi hz. muhammed'le ilgili atıp tutanlar var. bir anlık farzedelimki onların dedikleri doğru islamiyet diye bir din yok. eee peki kendisi için ne istemiş ki hz. muhammed? neden en büyük olarak kendini değil de allah'ı göstermiş? zina yapmayın demiş, hiçbir ırkın diğerine üstünlüğü yok demiş, birbirinizden aldığınız emanetleri zamanında verin demiş, kul hakkı kötüdür demiş, faiz yemeyin demiş, kadınlara sahip çıkın iyi davranın onlar size allah'ın emanetleri demiş, ilim ve fen ile uğraşmak en büyük ibadettir demiş. ne istemiş kendisi için? ya da hangi kural insanlığa aykırı? din kulaktan dolma öğrenilmez ha öyle öğrenip inanmadıysan tamam kendi tercihin; ama bari atıp tutma yorum yapma. inananlar neye inandıklarını çok iyi biliyor zaten.
    #3487909 (trink, 03.06.2008 15:15)
  16. inanamayacak kadar nasipsizim bi de buna kulp ariyorum felsefesince hz. muhammed'in durup dururken önüne konan resimli meydan larousse'u okumaya başlaması gibi algılanan durum. aslında vahyolunan ayetleri tekrar etmeye başlamıştır. sıradan bir peygamber ritüelidir. mucize bile diyemiyorum netekim...
    #3487947 (eurasian, 03.06.2008 15:24)
  17. hz. isa'nın ölüleri diriltmesi hz. musanın asasıyla kızıldenizi ikiye ayırması hz. nuhun tufandan sağ salim çıkması, hz. yusuf'un güzelliği kadar normal birşeydir.
    #3487994 (kediye kafa atan mucahit fare, 03.06.2008 15:36)
  18. hatta ticaret kervanının başına geçmek için oks'ye,oss'ye ve kppss sınavlarına girmiştir. ee öyle kolay değil kervanbaşı olmak.
    (bkz: eleştiriye bak imana gel)
    #3488077 (powerofaith, 03.06.2008 16:05)
  19. nasıl bir anda peygamber olduysa bir anda da okumayı öğrenmiştir kuşkusuz.

(bkz: takdir i ilahi)
    #3488132 (apel, 03.06.2008 16:17)
  20. olaya bu kadar dar görüşle bakan insanların istese de anlayamayacakları mucize. yormayın boşuna kendinizi, ne kadar uğraşırsanız uğraşın bu mucizeye aklınız ermez.

(bkz: bari susun adam sansınlar)
    #3488136 (pharmaton21, 03.06.2008 16:19)
  21. mucizelerin nedense hep bizim yasamadigimiz tarihlerde olmasi sorunsalını beraberinde getiren durum.
    #3488219 (basri, 03.06.2008 16:52)
  22. mantığın evrensel bir silah olduğunu kanıtlayan mucizedir!
    #3488276 (annabell lee, 03.06.2008 17:10)
  23. Allah'ı (c.c.) anlatan üç temel esas vardır.

1. peygamberler.
    2. kutsal kitaplar.
    3. kainat.

evet, kainat Allah'ın varlığına kesin delil olarak gösterilir. kainat hakkında alimler kitab-ı kebir-i kainat ifadesini kullanmışlardır. Allah, bu kainat kitabını mü'minlerin okumalarını istemiştir. Hz. muhammed (s.a.v.) efendimizin okuması de böyle bir okuma olsa gerek.

zaten Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde müslümanlar tefekküre, kainat kitabını okumaya teşvik edilir, mü'minlere "hiç düşünmez misiniz?" uyarısı sık sık yapılır.
    #3494784 (fuzuli, 04.06.2008 22:41)
  24. yer mi? yemez. neden? peygamber de olsa, insan insandır. inanasım bir geliyor, bir gidiyor. sonunda hepten kaçacak.
    #3494867 (kleiner pupser, 04.06.2008 22:56)
  25. tanımlanan yaratıcının sonsuz gücü göz önünde bulundurulduğunda gayet doğal olan bir durum. doğru veya yanlış demiyorum. durumun deterministik kökenine atıfta bulunulacaksa farklı açılımlar çıkabilir ama bu açıdan bakıldığında bir sonuca varılamaz.
    #3494919 (kisa sureli bellek kaybi, 04.06.2008 23:07)
/ 2
© 2008 - uludağ sözlük

hz muhammed in bir anda okumasi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. hz muhammed in bir anda okumasi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu hz muhammed in bir anda okumasi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» doomsday » yaran msn nickleri » riza alkuzey » ulu tv icin program onerileri » bikini bolgesini bronzlastirmak » zeplin » walter cronkite » kevin martin » harvey nichols » olu evinde seks partisi » militarist ulkede beden dersi » yemek yemenin ilkellik olmasi » gercek » faati » lise yillari » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » hasan kurtulmus » salcali sogan kavurmasi » kucukken sevilen ismi buyuyunce sevmemek » kararti » ayelet zurer » yildirim demiroren » kimsenin birbiriyle konusmadigi isyeri » ati radeon hd 3850 » turkiye de futbolcu olmak » secim » samuel beckett » erkegin sevdigi kiza acilamamasi » kaan altan » mustafa denizli » ahmet levendoglu