huseyin inan 

/ 2
kapat
  1. deniz gezmiş ve yusuf aslan ile birlikte,ömürlerinin baharında darağacında can veren devrimci.kelimenin tam anlamı ile cinayete kurban gitmiştir.ancak onu yargılayanlar ve ölüm fermanlarını imzalayanlar,hala ellerini kollarını sallayarak dolaşmakta ve sözüm ona türkçü,milliyetçi kesilmektedirler...
    #208351 (varg, 03.05.2006 13:52)
  2. babama, anneme, kardeşlerime ve yakın akrabalarıma,

söyleyecek fazla söz bulamıyorum.

bir insanın sonunda karşılaşacağı tabii sonuç, bildiğiniz
    sebeplerden dolayı erken karşıma çıktı.

üzüntü ve acınızı tahmin ediyorum.

ileride durumumu çok daha iyi anlayacağınız inancındayım.

metin olunuz.

üzüntü ve acılarınızı unutmaya çalışınız.

bütün varlığımla hepinize kucak dolusu selamlar
    sevgiler!..

yazılacak çok şey var; fakat hem mümkün değil,
    hem de sırası değil...
    #217341 (devrim, 06.05.2006 22:27)
  3. dede diye anılırmış.
    çok ön plana çıkmamasına rağmen hareketlerin beyniymiş.
    (bkz: gulunun soldugu aksam)
    #229539 (yasakani, 10.05.2006 22:22)
  4. 6 mayis 1972 de öğrenci olayları sonrasında deniz gezmis ve yusuf aslan ile idam edilmiştir.Sessiz,sakin kişiliği ile dikkat çekmektedir.odtu stadyumundaki devrim yazisinı yazanlar arasındandır.*
    #446535 (osmanthegral, 21.07.2006 12:11)
  5. Hüseyin inan, 1949da Kayserinin Sarız ilçesine bağlı Bozhöyük köyünde doğdu. ilk ve orta okulu Sarızda, liseyi Kayseride okudu.
    1966da ODTÜ idari Bilimler Bölümüne kayıt oldu. 1968de TiP ve daha sonra Milli Demokratik Devrim(MDD) içindeki ayrılıklarda, giderek belirginleşen illegal ve dar örgütçülük fikri etrafında çekirdek bir grup oluşturup, kır gerillası yoluyla anti-emperyalist mücadele verme fikrini geliştirmeye çalıştı. Özellikle ODTÜ kökenli olan ve temelini inan ın attığı bu grup daha sonra, THKOnun çekirdek kadrosunu oluşturacaktı.
    14 Ekim 1969da Filistin Kurtuluş Örgütünün El Fetih kamplarına gitti ve orada israil e karşı savaştı. 1 Ocak 1971de Türkiye iş Bankası Emek Şubesi soygunu, Amerikan askeri tesislerinin basılarak bir Amerikalının kaçırılması ve daha sonra 4 Amerikalının kaçırılması eylemlerinde yer aldı. 24 Mart 1971de Kayseri nin Pınarbaşı ilçesinde yakalanarak, 9 Kasım 1971de Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan la birlikte idama mahkum edildi. 6 Mayıs 1972de idam edildi.
    #446543 (JuanSebastianVeron, 21.07.2006 12:14)
  6. günümüz eğitim sistemi sonucu pek çok lise gencinin adını dahi duymamış olduğu kahraman insan.
    #641765 (yasakani, 17.09.2006 01:53)
  7. (bkz: türkiye devriminin yolu)
    #641788 (jjaks, 17.09.2006 02:01)
  8. 24 Mart 1971de kayseri'nin pinarbasi ilçesinde yakalanmış, Deniz Gezmis ve Yusuf Arslan'la 9 Kasim 1971'de idama mahkum olmuştur.
    http://www.kizil.org/huseyin_inan.htm
    #641799 (haricten gazelci, 17.09.2006 02:05)
  9. diger iki arkadasina nazaran daha analizci biri oldugu ve asil fikir adami oldugu soylenmektedir.
    #1129454 (ankakusu, 09.01.2007 18:04)
  10. deniz gezmiş ve yusuf aslan ile birlikte güllerin soldurulduğu 6 mayısta idam edilen devrimci.arkadaşları kendisine alevi olduğu için "dede" derlerdi ama aleviler için önemli bir gün olan hıdırellezde idam edildi hüseyin.

hortumculuktan içeri giren yeğeni için demirel, 25 yaşındaki çocukla uğraşıyorlar demişti. oysa hüseyin idam edildiğinde 23, deniz ve yusuf ise 25lerindeydiler.
    on yıl sonra da erdal ve daha niceleri...
    #1512953 (ferfecir, 10.04.2007 16:40)
  11. alevidir. aynı zamanda dededir.
    (bkz: alevi dedesi)
    #1541406 (ferrole, 18.04.2007 23:00)
  12. (bkz: dar ağacında üç fidan)
    #1542359 (incir cekirdegi, 19.04.2007 09:04)
  13. 35 yil önce idam edilen üc fidan dan biri.
    #1613481 (mister no, 06.05.2007 12:42)
  14. hıdırellez'de idam edilen yürekli insan. hıdırellez bahar başlangıcıdır derler yeni bir mevsimin başlangıcı; ama o ömrünün baharında idam edilmiştir diğer iki yürekli arkadaşı gibi yaşayacak daha çok şeyi varken soldurulmuş gencecik bir fidandır.
    #2404415 (hermia, 30.09.2007 13:34 ~ 13:35)
  15. maviden soyunmuş bir sayıklamadır ''çokça'' babam.. mum gibi ağzında eriyen sozcukler dolaştırır dilinde. ne vakit konuşmaya üşense susup boğulur..

hala bekler ki velinin oğlu orhan gelsin '' diş fırcasına sarılı müsevvedde şiirini tamamlasın ''. aylardan temmuz olsun, dar gecitli avlunun içinde 16 yaşında bulunsun.. cılız gulumsemesi ile huseyin aşındırsın eşiği. saka kuşlarına şiir okumaya koşsunlar. tarla yorgunu toprak kokulu elleri ile acsın veli' nin şiirini huseyin.

insanları sevmesini de bilir,
    Yaşamayı sevdigi kadar ' da kalmış bir şiire devam mısraları arasınlar. hiçbir zaman en guzelini bulamadan usanana kadar sürsün gitsin bu oyun.. şiire dokununca sevgili olan anneme uzansın sonra dizeler. sarı kese kağıdına mektuplar karalansın. huseyin guzel yazısı ile temize çeksin bembeyaz sayfalara ve her mektuba birer ''devrim'' ilintiyilerek sonlandırsın kendince. sonra ''bilinmeyen '' devrimi anlatsın huseyin. babam hep dinlesin. o anlattıkca guzel bir deniz olsun sarız. babam köy yalnızlığını suyunda bıraksın. huseyin hiç susmasın, susmak cinnet vakti köy yollarında.

kendi iç ağrılarını toplayıp, avluya acılan odada ''koye dersim '' calsın babam. sadece melodi, sozler hep ağrılı.. huseyin ağlasın...
    sini'de bulgur olsun, bir çanağa tum aile üşüşsün. huseyin kandil aydınlığında kitaplara uzansın.. sabah aydınlığında sızmış bir beden olarak üzeri örtülsün..

okullara gitsin huseyin.. babam koy yalnızlığından bitkin mektuplar yollasın ardı sıra.. sonra ankara olsun sehirler. babamla izbe bir odada cam ciceklerini sulasın.. uzak ulkelerden bahsetsin, gitme zamanlarından ve bir not iliştirsin babamın ömründen, sarız avlusuna ''beni aramayın''

sonra zaman aksın; avluya acılan odaya bir gece sessizce sokulsun hüseyin.
    ailesi göndersin haberini ''gelin burada'' diye. uzun yollardan, düş sevdalardan sonra sabah aydınlığında kuşatılmış bulsun kendini. kimseye yinede incinmesin.

haberi alınsın mayıs sabahında..

suyu harelendiren ruzgar dinsin. babam bir iç deniz olsun hep kendi suyuna aksın!

maviye bulanmış bir ömürdür babam sayıklaması bundan..
    bekler ki veli gelecek yeniden şiire oturacak
    dizelere konması bundan....
    #2435554 (levoka, 06.10.2007 16:52 ~ 16:54)
  16. --spoiler--
    pınarbaşı nda dayısının evinde uyurken sabah kapısı çalınır.karşısında dedesi ,arkasında 3 görevli.oğlum etrafınız sarıldı gel teslim olun kurtulamazsınız der.hüseyin düşünür,teslim olur.dışarı çıktıklarında o 3 görevliden başkası yoktur.dayısı ve dedesi öldürülür korkusuyla emniyete ihbar etmişlerdir.
    --spoiler--

nihat behram-darağacında üç fidan
    #2532602 (rigor mortis, 29.10.2007 16:05 ~ 30.10.2007 15:17)
  17. arkadaşı hasan ataol'un ağzından :

--spoiler--
    gittim hüseyin'in yanına, karnın aç mı dedim, açım evet dedi, kendine sucuk yapmış,şöyle d harfi biçminde sucuklar vardı.
    ''otur ye'' dedi, bende açım, oturdum yedim, ben ne bileyim yani, sabaha kadar aç yatmış o, yokmuş da başka.sabah öğrendim ben.yani birlikte yiyelim bile demiyor, sen ye diyor.
    şimdi böyle şeyler yani bunlar çok basit gibi geliyor ama böyle ilişkiler olunca gel de onlar idam edilirken sessiz kal yat, nasıl yatabilirdim ?
    --spoiler--
    #2653302 (kombinasyon, 02.12.2007 10:35 ~ 10:41)
  18. dayısının evinde yakalanmasının ardından kayseri'ye götürülmüş ve dönemin kayseri valisi abdullah asım iğneciler'in makamında gazetecilere;
    Biz, bagimsiz turkiye ideali için mücadele ediyoruz. Bunu sağlayıp başta amerikan emperyalizmi olmak üzere, ülkemizi sömürenleri kovduktan sonra, sosyalist türkiye'yi kuracağız. babam da somurucu. * ve dağıtıma önce babamın mal varlığından başlıyacağım. biz turkiye'yi bütün sömürücülerden kurtarmak için çalışıyoruz. ben mücadelemi yaptım ve buraya geldim. şeklinde bir açıklama yapmış olan, * * kır gerillası fikrinin yaratıcısı ve thko'nun gerçek kurucusu olan devrim şehidi.
    #2669653 (I belong to che, 06.12.2007 18:26)
  19. thko'nun fikir önderidir. yakalanması ailesinden yediği büyük bir kazıktır. saklandığı evi çok az sayıda polis kuşatmasına rağmen akrabaları "evin etrafı tamamen çevrildi, teslim olun" demiştir. teslim olduktan sonra "çok rahat kaçabilirdim" diye sitem etmiştir, kıscası yazık olmuştur..
    #2732552 (madmadam, 23.12.2007 00:43)
  20. alevi ve kürt asıllı olmasından dolayı,ayrıca olağanüstü,insanlarla iletişim yeteneği olduğu için,o zamanlar aslında deniz gezmiş'ten bile daha çok korkulan kişi.kendisinin deniz gezmiş ve yusuf arslan'a göre,teorisyen yönü daha ağır basarmış,ayrıca 6 mayıs 1972 günü asılan 3 gencin içinde en pisi pisine yakalananı,akrabalarının gerçekten büyük ahmaklığı var,sadece polis'in ona yapacaklarını,işkence'de ölebileceğini bile düşünseler,onu ''korumak'' için ihbar etmezlerdi,bunu akrabalarının,hüseyin inan'ın uğraştığı işle hiç bir ilgisinin olmamasına bağlayabiliriz,aklıma eve donus filminden bir sahne geldi,mehmet ali alabora,altan erkekli'ye,''benim bu işlerle hiç bir ilgim yok niye burdayım''diyor,altan erkekli'de şöyle cevaplıyor ''senin ve senin gibilerin bu işlerle bir ilgisi olsaydı,bugün,ne sen,ne ben burada olurduk'' (bkz: aynı hesap)
    #3017738 (rockandroll, 17.02.2008 13:32 ~ 01.03.2008 21:12)
  21. 6 mayıs 1972'de idam edilen 3 aslan yürekliden biri. insanların kendi hayatlarında güzel şeyler olsun diye dilekler dilediği hıdırellez'de idam edildi. hüseyin ise bu güzel şeylerin gerçekleşmesi için çalışmıştı didinmişti ama olmadı olamadı.
    #3029608 (hermia, 19.02.2008 13:44)
  22. kendisinden önce idam edilen deniz gezmiş ve yusuf arslan'ın sözlerini tamamlamalarına fırsat verilmeden öldürüldüğünü görerek daha sehpaya çıkmadan son sözlerini söyleyen büyük insan. kirli eller tarafından öldürülmemiş tabureyi kendisi tekmeleyerek ölme hakkını kullanmıştır.

ailesinde alevi dedesi olduğundan dolayı dede diye çağrılırdı.
    #3080384 (spaltula, 01.03.2008 20:25)
  23. az ve öz konuşan amca...

6 mayis 2008 denizleri aniyoruz zirvesinde anılacak olan kahramanlardandır o da...
    #3080395 (Garfield, 01.03.2008 20:28)
  24. ölüme giderken tek kaygısı ayağındaki ayakkabıyı görünce üzülecek olan babası olan, dede lakaplı, çok önemli teoriler sahibi abimiz, amcamız.
    #3174473 (bana bebegim de, 22.03.2008 00:58)
  25. Dede lakaplı,kimine göre hareketin gerçek lideri kabul edilen devrim şehidi.
    #3330150 (aczimendi, 28.04.2008 13:29 ~ 13:56)
/ 2
© 2008 - uludağ sözlük

huseyin inan başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. huseyin inan ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu huseyin inan nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» hukuk fakultesi » doludizgin yillar » skolastik dusunce » eline almak » otoyol ve koprulerin ozellestirmesi » kurt sorunu yok kurt istilasi var » ciks » siradan insanlara tahammul etmek » ucacaksin ucacaksin havalara ucacaksin » ortel a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games