hoca ile ogretmen arasindaki farklar 

kapat
  1. çok tartışılan bir konudur. kimlere hoca diyeceğiz, kimlere öğretmen diyeceğiz. yerine ve zamana göre değişkenlik gösterebilir. yalın bir şekilde ifade edersek her türlü eğiticiye hoca denebiliyor fakat okullarda ders verenlere öğretmen deniyor. bir de liseden sonra üniversite de ders verenlere hoca deniyor. hoca konusu biraz karışık cami imamlarına, spor takımlarının çalıştırıcılarına hoca dendiği gibi askerde komutanlara da dil sürtmesiyle hoca dendiği oluyor.
    #4262289 (casua, 21.11.2008 22:26 ~ 23:10)
  2. 1. hoca arapça, öğretmen türkçe öğretir.

2. hoca uhrevi, öğretmen dünyevi hayatı öğretir.

3. hoca diyanet işleri başkanlığına, öğretmen milli eğitim bakanlığına bağlıdır.
    #4262318 (kenderuntanbul, 21.11.2008 22:31 ~ 22:35)
  3. bakınız tdk ne diyor;

-hoca;

1.Müslümanlıkta din görevlisi.
    2.öğretmen.
    3.Akıl öğreten, öğüt veren kimse.
    4.Medresede öğrenim gören sarıklı, cübbeli din adamı.

-öğretmen;

1.Mesleği bilgi öğretmek olan kimse, muallim, muallime.

-dolayısıyla hoca, öğretmen kelimesini de kapsamaktadır. kelimeler arasında biri uhrevidir, biri dünyevidir gibi bir fark Belirtmek abestir.
    #4262339 (akmai, 21.11.2008 22:37 ~ 22:38)
  4. sık sık karıştırılan iki kelime arasındaki farklardır.

şimdi "hoca arapça bilmem ne" falan diye yomayalım kendimizi, sözlükte var hoca kelimesi. o zaman türkçe bundan gayri. var mı itirazı olan? yok. Varsa da ilgilenmiyorum şu saatten sonra.

Şimdi ingilizce'de father ve dad diye bir olay var. ben ona benzetiyorum bu hoca - öğretmen olayını şahsen. Birebir hitapta dad diyorsun babana ama genel bir anlamda baba diyeceksen "father". biz de bunu öyle yapıyoruz gibi sanki. Misal;

- "o benim öğretmenim." - he's my teacher.

bakın öğretmen kullandık. Bir de şöyle deneyelim.

- "baba, lütfeen." - "please dad"

Ahan da böyle bir alaka kurdum. nasılım?

not: ingilizcem pek iyi değil. ne kadar basit cümeler kurmuş olsam da mutlaka vardır bi yanlışımız. artistlik yapmayın.
    #4262363 (materyalist imam, 21.11.2008 22:41)
  5. üniversitedeyseniz;
    öğretmenim derseniz gülünür, hocam derseniz gülünmez.
    #4262495 (paladinden kacan skirmish, 21.11.2008 23:05)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

hoca ile ogretmen arasindaki farklar başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. hoca ile ogretmen arasindaki farklar ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu hoca ile ogretmen arasindaki farklar nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about hoca ile ogretmen arasindaki farklar. Copyrights of the articles are belong to their authors.