bugün

ankara'nın pozatlı ilçesine bağlı hereke köyünde hakiki merinos koyunu tüyünden dokunan halı çeşitidir. ürün gerek yurtdışındaki gerekse yurtiçindeki meraklılarına mutluluk veriyor. ayrıca köyün başlıca geçim kaynakları arasında.

köy muhtarı muhtar mesut'un bir sempozyumda yaptığı konuşma gazetelere şöyle yansıdı: "Ekonomimizin başlıca geçim kaynağı olan halıdan hereke'nin daha iyi şartlarda istifade etmesi için değerlendirmenin kaçınılmaz olduğunu kaydeden muhtar mesut, tarım arazisinde ot yetiştirmekle ekonominin düzelmeyeceğini ifade etti." *
1843 yılında osmanlı hükümdarı sultan abdülmecid'in dünyanın en büyük saraylarından dolmabahçe sarayı'nı dünyanın en iyi halılarıyla döşeme fikri üzerine, izmit kıyısındaki hereke semtinde açılan üretim atölyesi ile başlamıştır. bu desen ve halıların başka bir yerde kullanımı yasaklanmıştır. 19. yy başlarında başlayan sanayi devriminin osmanlı'daki ilk örneklerinden olan bu fabrikada halının yanı sıra tekstil üzrünlerinin dokunmasına da yer verilmiştir. 1984 yılında hereke'yi ziyaret eden almanya imparatoru kaiser wilhelm II beraberinde getirdiği kimyasal boyalar ile halıların dokumasında kullanılan teknolojinin gelişimine de katkıda bulunmuştur. o dönemde kaiser'in konakladığı köşk müze olarak korunmaktadır. bu fabrikada dokunan halılar çeşitli krallık ve hükümetlere hediye olarak gönderilmiştir: japonya, rusya, almanya, ingiltere ve abd. çeşitli ödüller de almıştır: 1910 brüksel, 1911 torino, 1894 lyon. dünyanın en ince halısı rekorunu elinde bulunduran halı, hereke'de nuriye kıvanç tarafından 5 senede dokunan ipekten halıdır. santimetrekaresinde 1024 ilmik bulunmaktadır. halı, çeşitli sergilerle dünyanın birçok yerinde gösterilmiştir.
ipekten yapılır genelde.

bu arada izmitte herekede yaşıyorum. lazımsa alalım.

her halının kendine ait bir lisansı vardır. ama baya pahalı bu halılar. ayrıca milli saraylar halıcılar veya buna yakın bir kurumda barındırır.
patenti çinliler'e kaptırılan
güzelim halıdır.
Dokuma tekniği ile Dokunması oldukça meşakkatli olan ve dünyanın kalite ve fiyat olarak önde gelen el halılarından. Normal bir halıda Santimetre karesinde en az 100 (1024 rekor) ilmek düğüm vardır ve çift çözgü ve çift tarak çift atkı ve mekik sistemiyle ortalama ters yüz 2000 × 2 = 4000 iple dokunan bir ipek yada yün halıdır. Tablo yolluk seccade tipi küçük olanları 1-1.5 senede, 4.5×5.5 ebadında bir taban halısı ise yaklaşık 6-7 senede biter. Bu sebeple de oldukça (100 yıldan fazla) dayanıklıdır. ilk olarak 1843 lü yıllarda osmanlı saraylarında kullanılmak üzere sultan abdülmecid hanın emriyle o zamanın bursa vilayeti sınırları içerisinde kalan şimdiki kocaelinin hereke ilçesinde, yurdun çeşitli yerlerinden getirilen ustaların emekleriyle karma (sentez) fakat tarzına özgü bir üretim atölyesi kurularak faaliyete başlanmıştır.
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
(resim:#7)