bugün

http://www.zaman.com.tr/h...inin-5-ses-kaydi-da-cikti

Pıtrak gibi çıkan ses kayıtları demokrasiye halkın değil, esas üst düzey yönetim kadamelerinin inanmadığını gösteriyor.
Halkın cahil olduğunu düşünen zihniyet Cumhuriyet'in ilk dönemlerinden, hatta Osmanlı'dan bu yana pek değişmiş gözükmüyor.
her fırsatta atatürkçü geçinen bünyelerin atatürk ün getirdiği sistemin (cumhurbaskanını direkt halkın seçmesi değil halkın seçme hakkının olması )sonuçlarından rahatsız olması sonucu ortaya cıkan fikir.

eğer bir ülkede halk meclisi seçebiliyorsa ve bu meclis de cumhurbaskanını seçiyorsa halk ın cumhurbaskanını secmesinde de bir sakınca olmayabilir. zaten burda asıl rahatsız olunan genel manada halkın bazı kesimlerin istemedikleri insanları seçmesi ve bu nedenle halkın seçme hakkından rahatsız olunması durumu.

diğer ülkeler bilgi çağında zenginliklerine zenginlik katıyor. biz hala halkın seçme hakkı olsun mu olmasın mı diye hindistandaki kast sistemi veya orta çağ avrupasındaki sistemin aslında ne kadar şahane (!) oldugundan bahsediyoruz.

işte bu sizin modernliğiniz ve ilericiliğiniz.

edit: anlama zorlugu içinde olan arkadaslar icin ek acıklamalar eklendi.
halkın cahil olmasını bi tarafa bırakırsak- bi alt paragrafta değincem bu konuya - , bu tamamen bizim yönetim sistemize terstir. bizim yönetim şeklimizde halkın cumhurbaşkanını seçmesi çığır açmak olur. çığır açmak değil, ne biliyim ya çağ atlamak olur. başkanlık sisteminde ( abd buna örnek ) başkanı halk seçer. ama biz başkanlık sistemiyle değil, parlementer sistemle yönetiliyoruz. napmaya çalışıyosunuz yani? cumhurbaşkanını halkın seçmesi, güç açısından önemlidir, halk yetkilerini seçtiği başkana devreder. ama parlementer sistemde ortada bir de başbakan vardır. onu bi neremize sokucaz? bu sefer ortada yetki karmaşası olacak. ha eğer cumhurbaşkanın yetkileri artmayacaksa, o zaman halkın seçmesine ne gerek var? ne vaad edicek cumhurbaşkanı??? seçimle gelirse? adamın yetkisi yokki! parlamenter sistemde, bi şey(ler)i hükümetler vaad eder. cumhurbaşkanları değil. her şeyi hükümet yapıcaksa bu adam nasıl seçim kampanyası yürütücek? hükümetlerin yürüttüğü kampanyaya destek verirse nerde kaldı bu başkanın tarafsızlığı adaleti?

iyi sembolik olsun, kalkın saltanatıda getirin, halifeyi de getirin. piç edin böyle kafanıza göre bütün sistemleri.
dünyada bu garip sistemi uygulayan toplamda 2 ülke var. biri finlandiya diğeri avusturya, baya benzeyen sosyal yapımız var gerçekten bravo yani hakkaten. hayran kaldım. öyle toplumlar siyasal ve sosyal anlamda birebir örtüşüyo.allah belanızı ya.

milletin kafasını bulandırmak için yapılan zartlak partlak şeyler. ayrıca bu başlık kendini doğrulayan bi başlıktır, halk cahildir, o kadar cahildir ki yönetildiği sistemin esaslarını bile bilmemektedir! yönetim sistemlerinden bi haberdir, galeyana gelip olur mu öyle şeey biz seçeriz hiç de cayiiil diiliz!! diye bağırmakta. lise lan! yönetim sistemleri, lise bilgisi!

edit: (bkz: parlamenter sistem)
bonus,
(bkz: cinnet geçirmek)
(bkz: toplum mühendisliği)
Adaylar cahil olmadıktan sonra sorun olmayacak durumdur. Ayrıca halk cahil olmaz , cahilliğe terk edilir.
köküne kadar doğru önermedir.
halkçılık ilkesine karşıdır ama şu anki salaklaşmış halkın seçtiği şey ne derece doğrudur?
yahu adam yemekteyiz gibi bir programı reytinglerin zirvesine taşıyor, 24 kişinin sadece ve sadece kutu açtığı programı 2 saat boyunca izliyor, facebook'denen garip sitede senin profiline kim bakıp sağ tıkla resmini kopyalamış ve nereede kullanmış görmek ister misin diye bir gruba üye oluyor.

şimdi yukarıda saydıklarımı yapan insanların psikolojisinin yerinde olduğu, seçimlerine güvenilebileceğini kim iddia eder?

demokrasi olabilmesi için önce halkın bilinçli olması gerekir ki bizim halkımız 65 yıldır bilinçsizleştiriliyor.

evet demokratik değil! ama demokrasiyi tren olarak görenlerin bunu söylemesi de hiç akıllıca değil. ayrıca kim kaybetmiş ki demokrasiyi biz bulalım.
öncelikle durumun burada geniş bir analizi var tekrar aynı sözleri etmek istemiyorum; (#1677714)

sonuna kadar doğru önermedir. cahillik burada kötü olarak algılanmamalı, bu konuda halkın cahil olduğu aşikardır. bu sistemin neler getirip, neler götüreceğini bilmeden "ben seçeyim canım" demekle olmaz.

ağzınızı açınca "ak parti halka anlayabileceği dilde yaklaşıyor" dersiniz, arkadaş ben bu halka 50 kere parlamenter demokrasiyi anlatayım, fransa'da uygulanan sistemi anlatayım, bizdeki yasalardan ve yetkilerden bahsedeyim, karşılaştırma yapayım anlar mı? kitap okuma oranı %3 gazete okuma oranı %5 olan bir ülke anlar mı? anlamaz. direkt "cahilsin arkadaş" denmiş işte en iyi anlayabileceği şekilde. anlatıyoruz, burada mürekkep yalamış adamlar bile işin içinden çıkamayınca "demokrasi arkadaş" deyip kaçışıyorlar.

sistem bakımından bunun neleri getirip neleri götürmeyeceğini bilmeyen halk bu bağlamda cahildir. cahil olmak için tahsil almamaya gerek yoktur.

demokrasi salt eşit oy ilkesi demek değildir, demokrasi salt cumhurbaşkanını halkın seçmesi de demek değildir ki, ülkemizde sistemsel sorunları çıkaracaktır.

işine gelince halkçı, işine gelince otokrat kesilenleri görüyoruz çok şükür.

bu ülkede halk yönetimi mi var? chp'sinden, akp'sine bütün partiler milletvekili adaylarını merkezden belirlemiyorlar mı? e nasıl halk iradesi? bugün gidin bakalım afyon'a, bilecik'e, adıyaman'a, şanlıurfa'ya, samsun'a yoldan çevireceğiniz 10 tane adama sorun "şehrinizin milletvekillerinin adlarını sayar mısınız?" diye kaçı sayabilecek? bırak hepsini oy verdiği partinin milletvekillerini kaçı sayabilecek? kendisini yöneten vekilinin adını bilmeyen halk cahil değil midir?

cumhurbaşkanını halkın seçmesinden önce, bu ülkenin siyasi partiler kanunu'nun değişime ihtiyacı vardır. ha tabi, demokrasiyi amaç değil de araç olarak görenler, tramvay görenler için bulunmaz nimettir böyle şeyler.

tabi cahil olmama kriteri oy vermektir değil mi? demokrasinin tek kriteri de eşit oy ilkesidir başka hiçbir şeye gerek yoktur.

aynı ibibiklere sormak isterim, bu ülkenin petrol yasası'nı referanduma sunun bakalım kaç kişi kabul edecek? hani halk iradesi ya?

parlamenter demokrasi sistemini bilmeyen cücükler içi boş demokrasi savaşçısı elbisesi giymesinler bir zahmet. ha sakın fransa ile karşılaştırmaya kalkmayın fena üzerim sizi, "onlarda da halk seçiyor, bizde de" gibi tek, abzürt ve sığ bir karşılaştırma yapmaya hele hiç kalışmayın gülünç duruma düşersiniz, o değil cehaletiniz perçinlenir.

halk cahil değil anasını satayım haklısınız o yüzden kitap okuma oranı %3, gazete okuma oranı %5, o yüzden tartışma programları falan rating alamıyor da var mısın yok musun alıyor, sabahların sultanı seda sayan alıyor. aydınlanıyoruz. ne cehaleti?
(bkz: demokrasi)
söyleyeninin ne kadar cahil olduğunu anlamamıza sebep olan cümle.
(bkz: halk cahil meclis kapatılmalı)
(bkz: halk plaja akın etti vatandaş denize giremiyor)
siyasi fanatizm ve populismi bir kenara bırakmalıyız. çünkü türkiye açısından bakarsak olaya, mesele seçmenin cahil ya da entellektüel olmasıyla ilgili değildir.

cumhurbaşkanını halkın seçmesi basbayağı sistem karmaşısına ve cumhurbaşkanıyla başbakanın bir güç ve meşruiyet yarışına girmesine neden olabilir.

yani seçmen kalitesi ve birikiminden öte, halkın tercihinin doğruluğu-yanlışlığı değil; mevcut sistemin sağlığıdır.

ahan da önceden karalamışız hafız, al böyle:

(#1605720)
(bkz: #2953501)
aslında demokrasinin bir çıkmaz sokak olduğunu ifade etmeye çalışan; fakat yarım kalan bir entry.
(bkz: chp zihniyeti)
parlamenter demokrasi sistemi'nin, p'sinden anlamayan cücüklerin objektif değerlendirme yapamayacakları mevzu.

ancak "cehape zihniyeti bunnay" "işte haykın kayşışında bunnay" gibi kendilerinden beklenen popülist ve sığ değerlendirme yapabilirler.

yazabilir misin burada cumhurbaşkanı'nın yetkilerini? hani mürekkep yalamışlara diyorum, yazabilir misin yarı başkanlık sistemini? yazabilir misin başkanlık sistemini? karşılaştırma yapabilir misin hem sistem hem ülke bağlamında?

senin elinde bilgisayar, internet gibi bir bilgi kaynağı aracı var bunlar elinin altındayken sen bilmiyorsan, araştıramıyorsan ve bu konuda "cahilsen!" gazete okumaktan aciz halk, tartışma programı izlemekten aciz halk, cahil değil mi?

size göre demokrasi sadece ve sadece oy vermek ve eşit oy ilkesi. gidin demokrasi tarihini okuyun gelin, sadece zaman gazetesi okuyarak, stv izleyerek, risale-i nur okuyarak demokrat olunmuyor, demokrasi alimi olunmuyor.
demokrasiyle alakasız bir konudur. demokrasi bkz.ları vermek abuktur, damdır, üstünde saksağandır. (bkz: yönetim sistemleri)
(bkz: başkanlık sistemi)
(bkz: parlamenter sistem)

şu da sözlüğün kıyağı oldu bana: (bkz: parlamenter sistemli baskanlik rejimi)
Devlet başkanını hadi sultanı, kralı, padişahı hakkın (sözde) seçtiğine de karşı çıkıyorsun halkın seçtiğine de. kim seçsin küçük enişte mi seçsin?
(bkz: tutmayın küçük enişteyi)
(bkz: halk dahil cumhurbaşkanını halk seçmemeli)
mantıklı ve pratik açıdan doğrudur.
demokrasi yalnızca oy vermekten ibaret değildir, bu kadar basite indirgenseydi o halde kanun-i esasi de zaten demokrasiye çoktan geçmiş olurdu osmanlı. bu sürecin ne kadar sancılı ve zor olduğunu da avrupa göstermiştir biz. şimdi halkçı geçinip, bakın oy hakkınızı elinizden alıyolar muhabbeti yapılıyor. sanmıyorum ki 7 yıllık akp hükümetinin de bir gram olsun demokrasiden anladığını, ezber sadece.

cumhurbaşkanı simgeseldir, bu yüzden de yetkileri kısıtlıdır, onu doğrudan halkın seçmesi ise sistem karmaşası yaratır. bunu ta turgut özal da tartışmıştı, tansu çiller de, çünkü özünde bir amerikan hayranlığı var. bir başkanlık sistemi özentisi var. tarihi temellerimiz buna izin vermiyor agalar, zira biz onlar gibi demokrasi sürecindne geçmedik. bilmiyorsanız okursunuz. her neyse eğer cahil kelimesi dokunduysa bir şey demiyorum çünkü halk cahil gerçekten. bunu cumhurbaşkanı nı seçemez muhabbetinden demiyorum. öyle çünkü. cahilleştirildi efendim, düzeysizleştirildi, öküzleştirildi, bunu kim inkar edebilir ya.

bu benim annem de olur babam da ayrt etmem, farketmez kim olduğu ama öyle. sadece siysi heyecanlarınız için tuhaf tuhaf argümanlar atip kaçılmaz. halkın cahilliğine bir örnek. başbakan çıkmış 2. dünya savaşından kalma bir kimlik bulmuş chp ye çatıyo. neymiş efendim sizin döneminizde ekmek karneyle dağıtılıyordu diyor. bunu binlerce insan alkışlıyor. nedir bu yahu aradan 64 yıl geçmiş, demek ki tarihini bilmiyor başbakan. bu cahillik değil mi? ya da türk tarihi yerine islam tarihi mi okuyor yalnızca? balık baştan kokar o zaman. sen de bilmiyorsan okursun, ona üşeniyosan sorarsın bir büyüğüne, anlatır sana. o dönemde ismet paşayı da aynı şekilde eleştirdi menderes hakkı vardır muhakkak ama aradan geçen zaman da yıl 2009 işçiler evine ekmek götüremiyor işsizlik oranı o dönemi de aşmak üzere sen bunları sorgulamıyorsan zaten cahilsin.
halkın cahilliğinde payı olanların bir de çıkıp bunu dillendirip bunun üzerinden eyleme geçmesi yıllardır kurgu demokrasisi yaşadığımız izlenimi vermektedir.
evet halkın donanımı yeterli olmayabilir ama bu devletin gerçek sahibi halkı devre dışı bırakmayı gerektirmez.
şehidine kelle diyene yüzde 47 vermiş bir halkı düşününce epey doğru bir önerme.
insanları başörtüleriyle üniversitelerine sokmayanlar söylüyor bunu di mi? sanırım olayın ironik tarafı da bu.
cok dogru bir onerme. pazarda domates secmeyi bilmeyen kisilere cumhurbaskani secme hakki verdiren bir ulke fazla uzun omurlu olmaz. surada bile binlerce cahil var, allahtan moderatorler secimle is basina gelmiyorlar; yoksa halimiz nice olurdu. 50 kusur senelik kesintilerle percinlenmis gudik demokrasimizde binlerce yil padisahim cok yasa demis vatandasin seciminden ne hayir gelir.
ayrica sadece darbe ozlemi icinde olanlarin dusuncesi degildir. mesela monarsilerde cumhurbaskanini halk secmez, zira yoktur oyle bir kurum oralarda. suudi arabistan'da da yok mesela, gereksiz bilgi olarak verelim hemen.
2 seçimdir akp alternatifi ile kesinleşen önerme.
yarın öbür gün ahmet türk denen pkk'ya terör örgütü demeyip, apo denen ite sayın diyen bu adamı aday gösterseler ve deseler ki; " halkların kardeşliği, kürt bir cumhurbaşkanı olsun, ırkçılık yapmayın, açılım lan açılım " kafası karışık olan halk direk " verelim gitsin " ile oyunu kolverecektir.
veya bunun dinci, kayıp trilyoncu, polis sorularını çalan cemaatçi versiyonlarınıda türetebiliriz.
türkiye cumhurbaşkanını halkın seçmesi babında hazır değildir.
ve bu yüzden birdahaki cumhurbaşkanı seçiminde ve ötekilerde türkiyeyi kocaman bir koas ve karanlık günler beklemektedir.
"bu halka değil cumhurbaşkanı karpuz bile seçtirmem" teziyle katıldığım ve ayakta alkışladığım önermedir. son iki seçimde gördük nerde kabak onu seçtiler.