haldun taner 

kapat
  1. türk oyun ve öykü yazarı. yurtdışında da birçok oyunu sahnelenmiştir. devekusu kabare tiyatrosu kurucularındandır (sözkonusu türün ülkemizdeki ilk örneklerini veren yazardır hem).

(bkz: sersem kocanın kurnaz karısı)
    (bkz: günün adamı)
    (bkz: gözlerimi kaparım vazifemi yaparım)
    (bkz: astronot niyazi)
    (vernon sullivan, 03.05.2006 11:56)
  2. (bkz: devekusu kabare)
    (speechbubble, 03.05.2006 12:03)
  3. ünlü oyunlarından biri keşanlı ali destanıdır.
    (paradoxy, 05.05.2006 19:41)
  4. (bkz: ay ışığında dans)
    (yig_it, 05.05.2006 20:26)
  5. günümüzde tiyatro adına büyük önem taşıyan kavuğun bugünkü sahibi olan büyük üstad ferhan sensoy'un da ustası olan gsl mezunu öykü ve oyun yazarıdır.
    (yasakani, 10.05.2006 22:33)
  6. iki kalas bir heves sözünü de bu büyük insan atmıştır ilk kez ortaya.
    yurt içinde ve yurt dışında aldığı pek çok ödül vardır.
    ayrıca kendi adına da öykü ödülleri verilir. (bkz: haldun taner öykü ödülü)
    (yasakani, 30.06.2006 13:26 ~ 23.08.2006 15:56)
  7. tek başına gozlerimi kaparim vazifemi yaparim oyunuyla bile kıymetle anılması gereken yazardır.
    (zibende, 30.06.2006 13:29)
  8. istanbul'da doğdu (1915). Mütareke yıllarında Kurtuluş Savaşı başlamadan önce yazıları, dersleri ve nutuklarıyla, Türkiye'nin bağımsızlığını ve bütünlüğünü hukuki gerekçeleriyle savunan ilk kişi olan Prof. Ahmed Selahattin'in oğludur. Galatasaray'da, Heidelberg Üniversitesi'nde ve istanbul Üniversitesi'nde okudu. 1950'den sonra istanbul Edebiyat Fakültesi'nde, Gazetecilik Enstitüsü'nde, LCC Tiyatro Okulu'nda binlerce öğrenci yetiştirdi. 7 Mayıs 1986'da istanbul'da öldü.

ESERLERi:

Tiyatro: Ayışığında Şamata, Eşeğin Gölgesi, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Günün adamı-Dışardakiler, Haldun Taner Kabare, Keşanlı Ali Destanı, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Vatan Kurtaran Şaban, Ve Değirmen Dönerdi-Lütfen Dokunmayın.

Deneme: Berlin Mektupları, Çok Güzelsin Gitme dur, Hak dostum Diye başlayalım Söze, Ölürse Ten Ölür Canlar Ölesi Değil, Koyma Akıl Oyma Akıl,Önce insan.

Hikaye:Kızıl Saçlı Amazon, Onikiye Bir Var,Şişhane'ye Kar Yağıyordu,Yalıda Sabah.
    (Death lord, 11.08.2006 19:58)
  9. "bir kağıt bir kalem, bir de ben ve dünyam" der kendileri.

çok ama çok büyük insandır. galatasaray lisesi mezunudur.
    (chanson de roland, 19.08.2006 15:22)
  10. kesanli ali destani oyunu dünyada birçok dile çevrilen ve ödüller alan, türk öykü ve tiyatrosunun gelmiş geçmiş en büyük yazarı. aynı zamanda ferhan sensoy'un üstadı.
    (kasimpasa canavari, 25.10.2006 14:03)
  11. kendisi şunları söyler:

"çok iyi koşullarda yetişmiştim. benim gibi iyi yetişmiş insanlar bu ülkede çok iyi meslekler elde edebilirlerdi. bana da çeşitli dönemlerde bu meslekler -bakanlık dahil- teklif edilmiştir. paranın getireceği mutluluğu tepmemin nedeni, kendi mesleğimin bütün mesleklerden daha büyük bir nimet olduğunun bilincinde oluşumdadır. daha başka bir deyişle dünya sahnesinde aktör olmaktan çok seyirci olmayı yeğledim ve böyle bir seyirciliğin insana daha büyük bir üstünlük sağladığı kuruntusundayım."
    (vernon sullivan, 11.01.2007 03:43)
  12. her sabah alti bucukta kalkip yazi, oyku ve oyun yazan eger bir konu bulamazsa gorduklerini deneme mahiyetinde betimleyen yazardir.

kendisinin turk tiyatrosuna yaptiği katki tartisilmazdir. geleneksel turk oyun kaliplarini brecht'in toplumsal gercekliği ile ayni potada eritmiştir ve toplumsal taslamalar yapmiştir.

ammavelakin sagliğinda tiyatro cevresi cadir kumpanyasi yapiyor diye basinin etini yemesinden mutevellit baslarim bu işe diyerekten son yillarinda oyun yazmaktan elini ayagini cekmiştir.

kendisinin istanbul modada bir heykeli bulunmakla beraber özellikle dun bugun oyunun da yeniceri hasan ile viyanali cöpcü hasanin karsilasmasi tam anlami ile dahiliğine nacizane bir örnektir.

--spoiler--
    benim bayrak diktiğim yerde çöpcülük etmeyecektin hasan
    --spoiler--
    (mulayim, 13.07.2007 03:43)
  13. ---spoiler---

siz dünyanın bir ucunda tüm gözlerin üzerinize çevrildiği bir yerde,biz dünyanın öteki ucunda ayrı uluslardan olsak da,aslında yazarlar sadece kendilerinden oluşan tek bir ulustur: yazarlık ulusu...
    çünkü nerede bir aci varsa yuregimiz ayni anda sizlar

---spoiler
    (kelime oyuncusu, 06.01.2008 14:49)
  14. (bkz: konçinalar)
    (bkz: sanchonun sabah yürüyüşü)
    (siham i kaza, 14.05.2008 00:55)
  15. Cumhuriyet dönemi Türk tiyatrosunun kişiliğini ve yönelişlerini belirleyen, geniş gülmece anlayışının içine giren her yaklaşımı, son derece büyük bir verimlilikle değerlendiren bir güldürü ustası.
    (eski yüz, 14.05.2008 01:00)
  16. --spoiler--
    haldun taner bir ormandır.
    --spoiler--

--spoiler--
    beyefendi haldun taner'dir, kendisi benim babamdır. annem babam işte bunu bilmezler
    --spoiler--
    *
    (muhterem fil, 14.05.2008 01:09)

© 2008 - uludağ sözlük

feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. yukarıda yazanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir.

» fasizmin kurbani turban » eternal sunshine of the spotless mind artisligi » hicbir seyden memnun olmayan insan » goksu » argumentum ad populum » 84 44 114 44 » cikobis » kamasutra bir spordur » yilankale » oblivion » metalci » unisex tuvalette sicmak » hop dedik ayhan » cildirin » ikinci universiteyi okumak » biten iliskiden geriye kalan silinmez izler » yeni uuser olacaklara nick onerileri » cok guzel hareketler bunlar » rapidshare » pismis kelle » karisini satan adam » anlattikca yalnizlasmak » sadik yalsizucanlar » ben » lost » emre altug » kanalturk » aramis » araba camindan gotu gostermek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa