haddeden gecmis nezaket 

kapat
  1. bir güzel nedim şiiridir.

Haddeden geçmiş nezâket yâl ü bâl olmuş sana
    Mey süzülmüş şîşeden ruhsar-ı âl olmuş sana

Bûy-i gül taktîr olunmuş nâzın işlenmiş ucu
    Biri olmuş hoy birisi dest-mâl olmuş sana

Sihr ü efsûn ile dolmuşdur derûnun ey kalem
    Zülfü Hârut'un demek mümkin ki nâl olmuş sana

Şöyle gird olmuş Firengistân birikmiş bir yere
    Sonra gelmiş gûşe-i ebrûda hâl olmuş sana

Ol büt-i tersâ sana mey nûş eder misin demiş
    El-amân ey dil ne müşkil-ter suâl olmuş sana

Sen ne câmın mestisin âyâ kimin hayrânısın
    Kendin aldırdın gönül n'oldun ne hal olmuş sana

Leblerin mecrûh olur dendân-ı sîn-i bûseden
    la'lin öptürmek bu hâletle muhâl olmuş sana

Yok bu şehr içre senin vasfettiğin dilber Nedîm
    Bir perî-sûret görünmüş bir hayâl olmuş sana
    #1256446 (serbest radikal, 04.02.2007 12:58 ~ 13:02)
  2. Arçelik reklamında, er kişinin kızı evinde tutma çabası içindeyken klimanın açılması ve bu şiirin bulunduğu sayfalarının gözükmesi... Er kişi şiiri okur, sonra kızımız, "ıtırcan birşeyler olmuş sana" tarzı bir cevap verir...*
    #1256474 (barutyiyici, 04.02.2007 13:07)
  3. mübalağa sanatının en güzel kullanıldığı bir nedim şaheseri.
    #2206454 (kumralada, 27.08.2007 01:01)
  4. lise son edebiyat dersinde bu şiiri tahlil ederken şair ve sevdiği kadın kelimelerini kullanmıştım. hocam da şairin sevdiği kişinin kadın olduğunu nerden çıkardığımı sormuştu. ben de hocaya " nedim erkek değil mi hocam " dediğimde bana önyargılı olmamamı bazı divan şairlerinin erkeklerden hoşlandığını o yüzden kadın yerine sevgili demenin daha mantıklı olduğunu söylemişti. o gün bu gündür divan şiiri, gazel, kaside, terkibi bend falan deyince birileri içim ürperir bir kötü olurum. evet valla soğudum divandan da şiirinden de.
    #2628651 (keskin sirke, 25.11.2007 17:54)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

haddeden gecmis nezaket başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. haddeden gecmis nezaket ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu haddeden gecmis nezaket nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about haddeden gecmis nezaket. Copyrights of the articles are belong to their authors.