bugün

kesin bilgidir, yayalım arkadaşlar.
bir sözü ile binlerce yıllık dinleri yıktı attı.

bu adamdan korkulur valla.

birazdan suru üfletir bu israfile *
lafınızı balla kestim. göbekli tepe dinlerin eskiden beri varolduğunu kanıtlayan bir yapı. yani aslında tam tersi bir savdır göbeklitepe.

genel inanış insanlar yerleşik hayata geçti dinler öyle ortaya çıktı çünkü topluluğun bir ararada kalması şeklindeydi.

oysa göbeklitepe yerleşik hayata geçilmeden önce de dini inanışların olduğunu ortaya çıkarttı.

bir iddianız varsa bile bunu mantıklı argümanlar eşliğinde saygılı bir uslupla açıklyınız. her ne kadar burası eğlence ortamı olsa da bu yazılanlar google da aramalarda çıkıyor. ha ben deist bir insanım o ayrı.
göbeklitepe çok göbekli bir tepedir. haha.
göbeklitepe dini algılayışı kırmamıştır arkadaş. okuyunuz. şamanist, animist gibi inanışların çok erken olduğunu daha sistematik dinlerin ise tarım toplumunda ortaya çıkabileceğini öngören evrimci ve pozitivist görüş göçebe yaşayan ve çok eskiye giden göbeklitepe karşısında mecbur farklı bir yoruma girişmek zorunda kalmış. tapınak çünkü orada sistemli bir din olduğunu gösteren bir kanıt. bu da yerleşik hayata geçişi ya erkene çekecek ya da dinin gelişim çizgisini yeniden yorumlatacaktır.

yani dini çökertten bir yanı yok. teist argümanın önceden de monoteist ve sistemli bir dini algısı var olduğunu destekler gibi duruyor şimdilik. çünkü ilkel dinlerde animist, totemist, naturist, atalar kültü gibi bir anlayış olsa da sistemli bir "din" diyebileceğimiz henüz geliştirilmiş bir durum yok.

bu dinin evrimsel süreçte daha geriye götürülmesini ve avcı toplayıcı veya göçebe yaşayan insanlara daha karmaşık bakmamızı sağlayacak.
(bkz: #37403812)
karabiberim söylemek istediklerime güzel bi önsöz olmuş.
başlık altında ekseriette çemkiren yazarımsıların sadece atıp tuttuğu bir savdan başka birşe değildir bu başlık.
göbekli tepe ile ilgili hala çalışmalar devam etmesine karşın, ağırlıklı teori buranın bir mabet oluşu üzerinedir. özellikle alman arkeologlar buranın bir hacı merkezi bile olabileceğine inanmaktadırlar. ancak üzerinin kapatılması hususunda çaprıcı teoriler vardır.
göbeklitepe için tarihlenen süre MÖ 10.000 yıldıır. 100.000 -150,000 değil.

Prof. Schmidt:o dönem insanlarının çok da ilkel olmadığını aksine bizim gibi akılcı ve ussal olduklarını düşünmektedir. ve bu bölgenin dünyanın en eski tapınma merkezi olduğunu savunmaktadır.

yani her ne kadar başlık altında çemkiren yazarımsı bok kafalar bir şeyler dese de siz onlara bakmayın.
daha detaylı bilgi için: https://gizliilimler.tr.g...-.--Oe--.--11000-k2--.htm
yalnız göbeklitepe'deki kalıntılar tapınağa ait. yani dini mabet.

ateyiztlerin malı da pek mal oluyo.
Yerin dibine batsın aynı yazarın farklı entrylerine eksi oy vermek için 30 saniye bekleme kuralı.
http://xn--gbeklitepe-ecb.com/

Bu adresten az da olsa gerekli bilgileri öğrenebiliriz.
Lan bin yillik koskoca piramit bile iklim, cografya etkisiyle toprak altinda kaliyor da arkeolog onu ortama aykiri bi yukselti diye ortaya cikariyor. Ki muhendislik harikasi sistemli devasa bir yapidan bahsediyoruz. Kum kayiyor diye supurmesi imkansiz denirken islatip kazmayi akil edemeseler belki o yapi da 50-100 sene sakli kalacak.

insanin aceleciligi mi diyeyim ne diyeyim bilemiyorum arkadaslar gobeklitepenin basligina da yazmistim. Orasi insanliga ait ilk yerleske ya da tapinak her neyse degil. 200-300bin yil onceki buzul cagina ya da oncesine ait kalinti bulamiyoruz diye o tarihte homo sapiens yoktu, orgutlu isbirligi, kentlesme yapilasma yoktu diyemeyiz.

Dinlerde anlatilan melek seytan tasvir ve hikayeleri bile tarihte yasanmis enstantanelerle ortusur, dini metinler tarihin kendisidir aslinda, tipki tarih gibi boluk porcuk, kayip ya da bilerek tahrip edilmis, saklanmis, yok edilmistir.

insan orgutunun ve yapilasmasinin merkezinde din vardir. Uygarlik tarihinden itibaren bu boyledir, organizasyon mekanizmasi inanc merkezli gelismistir.

Gobekli tepeye ait bir mit, hikaye ya da safsata adina ne derseniz deyin vardir tarihte. Belki unutulmustur insanlik tarafindan ama yuzyillar boyunca anlatildigina eminim. Ve anlatila anlatila, kulaktan kulaga bu hikayeler gerceklikten uzaklasmislardir, zamanla da unutulmus, dini metinlere girmemis olabilir ve gunumuzde ortaya cikarildi. Geriye donuk hakkinda soylenebilecek bir veri var mi bilmiyorum ama hakkinda oyle ufurulecek, cikarimda bulunabilecek bir yapi degil burasi. Dinle dogrudan ortuse de bilir. Ama dinci softalar modern caga ayak uydurup da tarihle, arkeolojiyle bag kurarlar mi sanmiyorum. Tekkede zikir cekiyorlardir allah kabul etsin.
açıklamayı baştan yapalım; herhangi bir dini inanışı çökerttiği falan yoktur. her zamanki gibi işin sığ tarafından bakmayı bir şekilde becerebildiğimizden, göbeklitepe nin de dinleri çökerttiği iddia eden çıkmasa şaşardım...

ülke gündemi genelde saçma sapan bürokrasi goy goyu yada 15 temmuz, fetö gibi laçkalaşmış konular olduğu için gerekli özen gösterilmeyen göbeklitepe kazılarının, nasıl da arkeolojik olarak bir dönüm noktası olduğunun farkına varılması gerek!

bu konuyu da laçkalaşmasına izin vermeden neler oldu bakmak lazım;

Urfalı bir köylü, bundan otuz yıl önce, Örencik kırsalında çift sürerken bir taş buldu. (Genellikle böyle olur.)

Taşın üzerinde birtakım oymalar, kabartmalar vardı. Aldı, müzeye götürdü. (Halkımız bu tür taşları hep "Ceneviz'den kalma" sanır.)

Taş, halk arasında Göbeklitepe adı verilen bir "höyükten" çıkmıştı... Anadolu'da bu tür hemen her tepenin altından bir yerleşim merkezi çıkar. Ne saymakla biter, ne kazmakla...

Alman profesör Klaus Schmidt bu höyüğü kazdı ve prehistorya bilimi altüst oldu. Çünkü üzerinde, hem de çok temiz işlenmiş çeşitli hayvan ve bitki kabartmaları olan taşlar, milattan önce 8 bin yılını gösteriyordu! Bir görüşe göre 11 bin yılına kadar da gidiyordu.

8 bin... Yani yazının icadına daha 5 bin yıl var... Eksi 8 bin yılında hesapça insanlık daha "neolitik" yani cilalı taş devrini yaşıyor... Daha tarım da bilmiyorlar, avcılık ve toplayıcılıkla geçiniyorlar...

Bunun yanlış olduğu anlaşıldı.

Göbeklitepe, bir "kült" yani tapınma, ayin merkeziydi. Şu anda "dünyanın bilinen en eski tapınağı" olma niteliğini taşıyor. Kazılar da seksen yıl daha sürecekmiş.

Demek ki, uygarlık, sanıldığından çok daha eskiydi. Ağaçtan ceviz toplayıp yediklerini ve donsuz yattıklarını sandığımız atalarımız, günümüzden on bin yıl önce "inşaat" yapabiliyorlardı. (Hayır, bunlar Karadenizli değiller, Ağaoğlu'yla ilgileri yok.)

Haaa, demek ki "piramid manyakları" diye dalga geçilen bazı "üniversite dışı" tipler bazı konularda haklı olabilirler... Örneğin, Sfenks'te gözlenen aşınmanın rüzgâr değil "su erozyonu" olduğunu ısrarla iddia eden Profesör Robert Schoch... Oysa Sfenks'in inşa tarihi olarak verilen M.Ö. 2500 dolaylarında oralar bugünkü gibi çöldü...

Sfenks'in su aşındırmasına uğrayabilmesi için, oraların ılıman iklime sahip olduğu en az M.Ö. 5000 dolaylarında, hatta daha önce yapılmış olması gerekirdi!

Profesör Schoch, "ben tarihçi değilim, jeologum... Tarihçiler arasındaki kavga beni ilgilendirmez... Eğer bu aşınma su aşınması değilse gider Princeton'dan aldığım diplomamı geri veririm" dedi.

Göbeklitepe konusuna birkaç yıl önce milleti uyandıran da Robert Bauval olmuştu... Hani şu, piramidlerin Orion takımyıldızının dizilişini simgelediklerini keşfeden Bauval.

Üstadın arkadaşı Thomas Brophy ile birlikte yazdığı son eseri "Imhotep", Göbeklitepe bulgularını da uzun uzadıya anlatıyor.

ingilizce bilmedikleri için kitabı okuyup fotoğrafları da göremeyecek olanlar üzülmesinler, Doğuş Holding'in "sponsorluğunda" bir Göbeklitepe sergisi istanbul da var diye biliyorum...

(Antik çağın belki de en büyük bilgini Imhotep'i beyaz perdede "firavunun karısına sulanan kabak kafalı hain başvezir" durumuna düşürmüşlerdi... Amerikan sineması, sözüm sanadır!)

millet Göbeklitepe gerçeğine hala adam akıllı uyanabilmiş değil. ha içimizde uyanan ahmaklar var ama onlar da konuyu yanlış yerden yakalayıp "dinler yalan amk" diyebilecek zekaya sahipler ancak...