bugün

1786-1845 yılları arasında yaşamış en zeki dolandırıcılardan biridir. Gregor 1800'lü yıllarda Güney amerika'da portekiz ve ispanya kolonileriyle savaşan iskoç bir askerdi. 1820 yıllarında londra'ya döndüğünde Orta amerika'da poyais adını uydurduğu bir ülkeyi fethettiğini söyleyerek kendisini var olmayan poyais ülkesinin prensi olarak tanıttı. Poyais ile ilgili 350 sayfalık rehber kitap hazırladı. Kendi imzasının bulunduğu poyais dolarını basan bu dolandırıcı abimiz poyais'te kıymetlı madenler olduğuna binlerce kişiyi inandırmış, elleriyle çizdiği haritaları göstererek sahte poyais tahvillerini 200,000 sterline satmayı başarmıştır. Olay gazetelere yansıyınca ortadan kayboldu.

macgregor bir yıl sonra bu kez fransa'da poyais kolonisini tanıtmak üzere ortaya çıktı. ağustos 1825'te fransızlardan 300 bin sterlin toplayan "poyais prensi", bazı fransız yatırımcılara bu topraklardan hisse vereceğini söyleyerek kandırdı, ancak bu kez senaryosunu sonlandıramadı. bir grup insanın adını hiç duymadıkları bir ülkeye gitmek için pasaport aldığını fark eden fransız yetkililer, insanla dolu la nouvelle noustrie isimli gemiye le havre kentinden açılmadan el koyarak, macgregor'un hilesini bastırdı. fransa'daki dolandırıcılık çetesi tutuklandı ama macgregor kaçmayı başardı.

Sözde prens, 1826'da Londra'ya dönerek Poyais'in hayali topraklarını, bu kez yeni kurbanlarına satmayı başardı. 1837'ye kadar Poyais'i satan MacGregor 1839'da özgürlüğü için savaştığı ve general unvanı aldığı Venezüella'ya döndü. MacGregor, 1845'te 58 yaşında burada yaşama veda etti.

kaynak: http://www.aktuel.com.tr/...5n-varligina-i775nandirdi
akla tanıdık bir ismi getiren kişilik.

(bkz: hamza hamzaoğlu)

isim bir tek bana mı çağrışım yaptı.

edit : bunu da gregor parantezine alırsak gregor ( 1 + mac ) şeklinde bir sonuca da varılabilir ayrıca.
ismi de biraz çakma isim çağrışımı yapmaktadır. ilginç bir tarihi kişilikmiş.