bugün

Buranin halki pontos tan gelen karadenizli ellen askerleriyle karismis denir tarihcilerce. Zaten giritlilerin tipleri, muzikleri , komiklikleri, girit kemencesi vb. hem karadenizi animsatir bizlere.
bir başka rivayete göre girit'teki insan yerleşimleri buraya göçeden mısırlılar vasıtasıyla oluşmuştur. ayrıca giritlilerin aksanları yunanistan'lı* * larınkinden çok farklıdır.
ne varki kıbrıs bağımsız olup üstüne birde avrupa birliği üyesi devlet haline gelebilirken, burasının yunanistan'a bağlı bir ada olarak kalmış olması giritliler için ayrıca bir hüzündür.
zeus un doğduğu yerdir.
osmanlı imparatorluğu nu viyana dan daha fazla uğraştırmış olan kandiye kalesini de içinde bulunduran adadır. yaklaşık 25 yılda alınabilinmiştir ve en az yüzbin osmanlı askeri şehit düşmüştür.
yunanistan'ı oluşturan 13 yönetimsel ve coğrafi bölgeden biri.

yüzölçümü: 8,336 km²
nüfusu: 630.000
nüfus yoğunluğu: km²'ye 80 kişi
bölgenin başkenti: Kandiye
bölgeye bağlı iller;

01 Hanya
02 Kandiye
03 Laşiti
04 Rethymno
dedemin doğduğu, ailecek bağlarını bahçelerini bırakıp göçe zorlandıkları yerdir. ege halkının büyük bölümünü oluştururlar. öyle ki yerel pazarlarda türkçe'nin yanında giritçe de satış yapılmaktadır. (bkz: şirince)
kökenimin geldiği, kanımın çektiği toprak. yunan veya türk bu bahiste benim için hiç önemli değil. bir gün gidicem ve eminim ki, karşıyakada olduğum kadar rahat olucam. baba tarafının büyük acılar çekerek geldiği, inadı, zeytinyağı ve otlarıyla ünlü ada.
Sokak başına minimum 5 tane ayakkabıcı bulunan temiz, sakin, huzurlu ada. En çok Türkiye'nin avrupa birliğine girdikten sonraki halini andırdı bana. 2 saatte kurulan starbuckslar gibi dayamışlar sözüm ona modern alışveriş merkezlerini ve café denen saçmalıkları ve hatta dayamakla kalmayıp cılkını çıkarmışlar. O yüzden insan bir tuhaf oluyor orada gezinirken.

Özellikle son dönemlerde ucuz turlar vasıtasıyla rahatça gidilip görülebilecek bir yer olmakla beraber, çift olarak gidildiğinde cennetin yeryüzündeki hali olarak betimlenebilir.

Bir de söylemeden geçemeyeceğim, her şehirde, özellikle xania ve rethymnoda yüzülebilitesi yüksek sahiller bulunmakta.

Düşük bütçeli bir tatil amacı güdenlere, xania merkezindeki kydon oteli tavsiye edebilirim. Xania iskelesindeki restorantlarda leziz balıklar mevcut. Onların hemen yanındaki publarda 80's rock kıvamında müzik eşliğinde bira içilebilir. Bira olarak da mythos denenmeli mutlaka.

Adanın favori yemeği patlıcan musakkadır. Bütün adada demleme çay mevcut değil. Çay tutkunlarının kahve ile yetinmesi gerekmekte. Turizm geliri çok yüksek olduğu için çok fazla turistik saçmalık mevcut ama her şehrin derinlerini biraz kurcaladığınız takdirde eşsiz dükkanlar, lokantalar bulmak kuvvetle muhtemel.

Albüm koleksiyoncuları açısından da ayrı bir cennet. Pink Floyd the division bell plağını buldum kelepir fiyatına örnek vermem gerekirse ki bu tip eski plaklar ve albümler bol miktarda mevcut.
eski bir venedik adasıdır ve venediklilere ait birçok iz taşır.
(bkz: girit türkleri soykırımı)
Yunancası Kriti olan akdenizin 5. büyük adası. 2. dünya savaşı sırasında bir çok Türkte müttefiklerle birlikte omuz omuza savaşmıştır bu adada.
her otu pişirip yiyebilecek potansiyelde insanların yaşadığı, zeytinyağının adeta kutsal sayıldığı şirin yunan adası.

(bkz: kriti)
mübadele kararı ile anadolu'ya birçok türk'ün göç ettiği ada.

(bkz: giritli)
imparatorluğa veda adlı kitaptan;

o günlerde de, atina'da kurulan etniki eterya teşekkülleri dünyayı aleyhimize kı$kırtmaktan geri çekinmiyorlardı. atina'daki " girit ilhak komitesi "nin paris'te, londra'da, roma'da, berlin'de ve petersburg'da daimi temsilcilikleri mevcuttu. türkiye aleyhine ne yapılmak gerekirse artlarına koymuyorlardı. hedef ilk planda girit adasıydı. akıllıca çalışıyorlardı. dünya kamuoyunu aleyhmize kışkırtmışlardı. girit'te her gün türkler boğazlanıyor ama dünya basınında " müslümanların vahşeti başlıkları ile haberler yayınlanıyordu. kıbrıs davası öncesinin olayları o zaman girit'te uygulanıyordu.
1895 yılının ingiliz ve fransız gazetelerinin hemen hemen her günkü sayılarında girit haberleri vardır.
girit'teki türk katliamından, türklerin işledikleri cinayetlerden bahseder bu haberler. ciddi ingiliz ve fransız gazetelerine bu haberlerin nasıl girdiğini, isterseniz geliniz, elimizdeki bir belgeden okuyalım. atina'da bastırılan l'expulsion des turcs de la méditerranée yani türklerin akdeniz'den çıkarılmaları isimli bu kitabın 19. sayfasında aynen şunlar yer almaktadır:

" türklerin akdeniz'den ve ege'den çıkarılmaları artık $arttır. ilk hedef çoğunluğun inkar edilmez biçimde yunanlı olduğu girit adasıdır. londra'da ve paris'te ve ingiltere ile fransa'nın birçok $ehirlerinde kurulan girit komiteleri bu basına büyük destek olmakta, gazetecilerle dostluk kurmakta ve yazılar yayınlatmakta en ufak bir ihmal göstermemelidirler. bu konudaki her türlü masraf etniki eterya'nın bütçesinden karşılanmalıdır."

sayfa 179.
entry sözcüğü yerine kullanılabilecek, güzelim türkçe bir sözcük.
19. yy da akdeniz de bulunan adalar arasında en fazla türk nüfusa sahip ada idi. an itibarı ile türklerden kalma duvar kalıntısı bile bulamazsınız.
ege de değil, ege'nin güneyinde akdeniz'in 5.büyük adası. yunanistan'a bağlı. bembeyaz evlerin olduğu cennete benzeyen bir yerdir.
soner yalçın'ın hürriyetteki bugünkü yazısında 92 yılda nasıl kaybettiğimizi anlattığı ada. emin çölaşan ve pakize suda'nın ailelerinin 1924 mübadelesiyle göç etmek zorunda kaldığı bu ada, nikos kazancakis ve eleutherios venizelos'un da memleketidir.
girit tarihin en önemli liman merkezidir. mısıra giden herkes girite uğramak zorundadır. mimarisi ve diğer özellikleri mısırdan alınmadır. mısırdan cok fazla etkilenmişlerdir ki bu çok normaldir dönemin en populer medeniyeti mısır dır. sanıldığı üzre osmanlı yüzbinlerce asker göndermemiştir. osmanlının zaten o kadar askeri yoktur. o kadar askeri göndericek gemiside.
3-5 kadeh raki dan sonra halkının yunanistandan tekrar ayrılacakları gün hakkında umutlarını dinleyebilirsiniz.
girit, yunan adalarının en büyüğüdür.

benim dedemin babası giritlidir.
ot konusunda otçullar kadar bilgili insanların yaşadığı iddia edilen yer.
girit konusundaki usta isim jasmin kayra geri döndü.

http://www.izmirizmir.net...-yeniden-girit-y1925.html
hanya, resmo, kandiye (iraklion).
denizleri ilk fetheden kral minos'un yurdudur. ayrıca, avrupa'nın kültür ve mimarisinin beşiğidir. günümüz avrupa'sının kültürünün temelleri girit kültürüne dayanır.