bugün

Kıyıdan bir mil açıktaki adanın yüzölçümü yaklaşık 40.000 metrekaredir, en yüksek yeri yaklaşık 30 metredir. Gemiler Çekeği'nden ve Aksu deresinden kalkan teknelerle adaya gitmek yaklaşık 20 dakika sürer. Yaz sezonunda günübirlik ziyaret edilen ada doğal bir piknik alanıdır.

"Argos gemisi'nin Yolculuğu" adlı destanda Aretia adası (Ares'e adanmış Ada) adıyla geçen adaya dair kayıtlar antik döneme kadar gider.

söylenceye göre Argonautlar Altın postu bulmak için yaptıkları yolculuk sırasında Aretia'ya da gelmişler ve burada ejderha yapılı kuşlarla karşılaşmışlar. Adaya çepeçevre saran kayalıklar martılara ev sahipliği yapar. Kayalıkların yukarısında adanın yeşil bölümünü kuşatan yıkık surlar ve eski bir yerleşimin izlerini bugüne taşıyan
tarihi kalıntılar bulunur.

Ada her yıl 20 Mayıs günü "Aksu Şenliği" kapsamında panayır yerine dönüşüyor. Bizans devri manastırı kalıntılarının bulunduğu ada kutsallığını müslümanlar için koruyagelmiştir. Adada kutsallığı çevresinde toplayan özel bir nesne var ki adeta bir yatır gibi ziyaretçi çekiyor. bereket getirdiğine inanılan "Hamzataşı" adlı bu "ziyaret" yerinde dilek dileyenlerin çoğunluğunu çocuk sahibi olmak isteyenler oluşturuyor. Bu ritüel aslında anakarada, Aksu ırmağı'nın karadenizle buluştuğu noktada başlıyor. Çocuğu olmayanlar ırmak kenarında toplanarak dilek tutuyor.

Her dilek tutan denize 7 adet taş atıyor. Ardından teknelere binilip adanın çevresi dolanılıyor. Çocuk sahibi olmakla biraz daha istekli çiftler adadaki Hamza Taşı'na uğruyor; hatta dileklerini pekiştirmek için geceyi adada geçirenler oluyor. Taşa dua okuma, taşın deliklerine çalı çırpı bez tutturma, ada sahillerinde "gusül abdesi" alma gibi ayrıntıları da belirtmek gerekir. Bu ilginç ritüelin dilekleri gerçekleştirip gerçekleştirmediği bir yana Giresun Adası birinci derecede tarihi sit, ikinci derece doğal sit alanı statüleriyle koruma altındadır. Ada üzerindeki sur kalıntılarının yapım tekniğinin Giresun kalesi ile benzerlik göstermesinden hareketle Pontos krallığı dönemine ait olduğu düşünülüyor. Giresun Adası'ndaki kaleyi "Kızkalesi"ne dönüştüren malum aşk hikayesi burası için de anlatılır ki aşağı yukarı aynı hikayedir.
(Atlas Dergisi, Ağustos 2009)
http://www.giresun.gov.tr...rikDetay.aspx?IcerikId=45
çal dağı zirvesinden giresun ve karadeniz'in enginliği.
ok ile işaretli olan yer giresun adası.

görsel
Herkül ve Amazon Kadınlarının yurdu.

görsel

http://www.hurriyet.com.t...sun-adasi-40612251#page-1
karadeniz’ in canlı yaşayan tek adasıdır. mitolojide de adı geçen ada bir dönem ziyaretçi almıyordu. gönüllü bir giresunlu tarafından korunan adanın ziyaretçi almamasındaki amaç, adada yaşayan bazı kuş türlerinin nesillerinin tükenme korkusuydu. nihayet son yıllarda altın post isimli tekne, ziyaretçileri adaya taşıyor. sizi özenle giyinmiş hazırlanmış herkül ve amazonlar karşılıyor. içerde ekipten ayrılmamanıza özen gösteriliyor. bir rehbercik size sur kalıntıları, kutsal sayılan bir taş ve bunların geçmişleriyle ilgili bir şeyler anlatıyor.

adanın bu şekilde korunaklı ve bilinçli ziyareti güzellikleri mahvetmekte lider olan insan ırkına karşı alınabilecek en güzel önlem. ama yine de küçüklüğümdeki ada heyecanı, yıllarca özlem duyulmuş olmasına rağmen bugünkü ada heyacanını tek elle döver. küçükken aksu şenliklerinde gidilen adada en sevilen aktivite (şahsımın aktivitesi), bir su birikintisine taş atıp kurbağa zıplasında görelim idi. şimdi ne o birikinti aynı yerde ne de dünyanın köleleştirdiği benin bakış açısı.
karadeniz'in tek adası.
güncel Önemli Başlıklar