genelleme 

kapat
  1. tumevarim. aslinda on yargi da diyebiliriz. bir sey hakkinda kesin bir bilgiye vakif olmadan bir yerlerden gaz cikararak uydurma da denebilir. ama yanlistir.

en basitinden bir ornek: lazlarin kafasi on ikiden sonra calismaz. bunu ortaya atan anguta sormak isterdim eger yasasaydi. "madem on ikiden sonra calismaz, ne zaman tekrar çalismaya baslar. zaman bu. bir gun yirmi dort saat. bir daire seklinde akip gidiyor zaman. duz bir cisgi degil. on ikiden sanra calismazsa beyin, dogdugu gun saat on ikiden sonra o kisinin beyninin bir daha calismamasi lazim. bu ne yaa. cok mu dusundun bunu bulmak icin. kac tane laz canini acitti, bir yerlerinden kanlar akitti da tum lazlar hakkinda boyle bir hakaret etme hakkini kendinde buluyorsun. senin annenin bir yerlerden laz soyuna dayanmadigini bana nasil ispatlarsin. her seyden onemlisi kisinin kisiligine duyulmasi gereken saygi degil mi lan?"

evet bunlari demek isterdim ama bu savi ortaya atan ukte dolmasi buyuk ihtimalle laz laz diye diye gocmustur fani dunyadan.

evet iste genelleme boyle aci bir seydir. kuyruk acisidir. baska bir sey degildir.
    #77868 (laz pacino, 20.02.2006 14:14)
  2. durumun tamamını; görülen, karşılaşılan, gözlenen örneklere göre değerlendirme durumu.
    #210538 (asiti kaçmış kola, 04.05.2006 13:47)
  3. Değişik cinsten olgular ya da olguların açıklamaları arasındaki ilişkiyi belirten ifadeler.
    #504417 (lilith, 06.08.2006 12:45)
  4. şartlı davranışın yalnızca şartlanılan uyarıcı ile sınırlı kalmaması ve benzer uyarıcılara da yaygınlaştırılmasıdır . bir başka deyişle farklı ortamlarda karşılaşılan benzer uyarıcılara aynı tepkiyi göstermektir .
    #1229826 (spina, 29.01.2007 22:17)
  5. (bkz: acilan her baslikta genelleme aramak)
    #1498991 (ali biberon, 06.04.2007 18:24)
  6. yanlış bilinmesin diye yazıyorum, başlıkta da görüldüğü üzere genelleme iki "l" ile yazılır.
    bunu belirtmek ister bu yanılgıya düşen insanlara doğru yolu tercih etmelerini tembih ederim.
    #1794168 (balon, 20.06.2007 06:39)
  7. mesela gözlüklü kızlar iyi sevişemezler.
    #1805618 (diyonsos, 22.06.2007 14:52)
  8. bir organizmanın koşullandığı durumlara benzer olanlara da davranışta bulunması.
    #2019915 (unique270, 27.07.2007 13:32)
  9. hayatın ta kendisidir. rüyayı da kabusu da derununda barındıran uykular gibi... zekanın, dünyaya baktığında birbirlerine benzeyen renkleri tasnif eden gözü taklit ederken gösterdiği ustalıktır. kehanete de ferasete de tadını veren ölçülü mantık tozudur. bir bilgenin elinde en efsunkar eczaya, komik bir soytarının elinde güldürü artıran bir boyaya, merhametsiz bir zalimin elinde keskin bir giyotine, zavallı cahilin elindeyse acınası bir fahişeye dönüşen simyadır.

genelleme leziz bir yemeğin içerisine katılan tuz gibidir. ona asıl tadını veren şeyin bu kadar değersiz ve kekremsi olduğunu düşünen aklıevvellerin müdrikelerinin alamayacağı kadar hoş lezzetler barındırır içerisinde; tedip edilmiş lezzetler vaadeder. elbetteki mal bulmuş mağribi gibi her bulduğuna saldıran cehalet ülkesinin külhanbeyleri ve aşifteleri için değildir bu edeb. yağı bol bulan arap misali oralarına buralarına sürdükleri cehaletlerinin iğrençliğini artırır bir unsur olarak görebilirler mahir bir bilgenin sözlerine lezzet katsın diye ustalıkla serptiği genellemeleri.. oysa bilmezler ki kendi iğrençliklerinin puslu aynasında yine kendilerini temaşa eden zavallı maymunlardır onlar, etraflarındaki tüm maymunların kendileri gibi olduklarını görünce haklı olduklarını zannedecek kadar ahmak yaratıklar vesselam.
    #2124516 (historiacalamitatum, 13.08.2007 15:19)
  10. arınıyor, deviniyor gökyüzü
    toz
    ve ter karışıyor hayatıma

uzak git bölünüp dağılan
    eksilip savrulan ne varsa!
    ...

merhaba doğrulup dirilten yanm
    ve deli dizelerime biriken çığlık
    merhaba
    uğultusu rüzgarların bahar akşamlarında

arınıyor, deviniyor gökyüzü
    akıyor zaman
    sevdalar karışıyor hayatıma

yilmaz odabasi
    #2259636 (demester, 04.09.2007 12:20)
  11. bu dahil bütün genellemeler yanlıştır.
    #3257966 (yolgezer, 11.04.2008 17:14)

© 2008 - uludağ sözlük

genelleme başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. genelleme ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu genelleme nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» delta airlines » doldurdukca artiyor durduramiyoruz » yaran tekel bayii isimleri » 1506 » isci cikarmak » ali alpagut » kucuk sevgilim » cemsbg » halk sarz diyor diye sarja sarz diyen otorite » pakistan a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games