gölge haramileri * 

/ 2
kapat
  1. sagopa kajmer'in yeni albümü olan "kötü insanları tanıma senesi" isimli albümün altıncı parçası.
    #3077336 (Eqin, 01.03.2008 00:27)
  2. Sözleri şu şekilde olan, aşmış sagopa parçası:

Varabildiğin Yere Kadar Var Var Var

Akar sular dönmez geri tıpkı gençliğim gibi,bebekti ceninin ergeni,bir erdi büyümüş meyvesi.
    Sakal-bıyıkla geride kaldı Yunusun hamlık evresi,sivilce,akne katledildi soldu yüzümün güneşi.
    Ve çivisi düşmüş tablolarda bir resimdi kendisi,kükreyen şu gökyüzüde kuşun kilitli kafesi
    Tersi döndü güvenin ansızın belirdi dostun hilesi,fincan kahve içtim kursağımda kaldı telvesi.
    Kırıştır yalan kahpesi,baştan akıl alır ya cilvesi.Yıkar,geçer bir dostun düşmancasına hamlesi.
    iki boy aşmış ihanetin ki kat`i yok bahanesi,hayrından umutsuzum getirme bari şerrini.
    Ve hepsi aynı yolda yolcu onca bedenin kellesi,meydan önüne dizilecek ve alınacak ifadesi.
    Dualar olmasaydı kim kovardı kalleş iblisi? kalbim ak da pak da desen yüzünden yansır pisliğin.

---NAKARAT---
    Altın harflerle yaz mahlasımı.Halvetim kasvet,kem gözlere şiş!...
    Cadü ya herru!.. ya merru!.. kaf-kef, gölge haramilerine bir selam çak!..
    Abile patladı,demlenir simam,nüşinrevandan handan ummmam ben.
    Ahu-yi felek mum,ben şamdan.Düşmez kalkmaz bir Allah`tır uyan!..

Sago sus!...husus derin çukurda içine sin,pusu kuran huşu içinde gözlerinde kin belirgin.
    Vay senin şu kindar halin.Hin pilanların var hin.Cenin büyüdü savaşa girdi silahlarımı bana verin.
    Yardan sarkıttığın dostlarından kaçının ipini tuttun ? Onlar güldü,sen somurttun.Kalbinde kaç gül kuruttun?
    Hatıralarından yüzde kaçını unuttun? senin adını anmamak şartıdır dosluğumun.
    Rap ten olma gökyüzünün güneşi sago bu benim yüzüm.Gölgeme sığınır mana özüm,hicran çölüne düştüm.
    Yüz pınar yaş akıtsın gözüm.Kendi başıma öğrendim,kendim büyüdüm.Dudaklarımla gömdüm.
    Sanma şahım herkesi sen sadıkane yar olur. Herkezi sen dost mu sandın belki ol ağyar olur.
    Sadıkane belki ol al alemde serdar olur,yar olur ağyar olur serdar olur didar olur.

---NAKARAT---
    Altın harflerle yaz mahlasımı.Halvetim kasvet,kem gözlere şiş!...
    Cadü ya herru!.. ya merru!.. kaf-kef, gölge haramilerine bir selam çak!..
    Abile patladı,demlenir simam,nüşinrevandan handan ummmam ben.
    Ahu-yi felek mum,ben şamdan.Düşmez kalkmaz bir Allah`tır uyan!..
    #3138649 (ENES, 14.03.2008 18:16)
  3. sago'nun ilahiye benzeyen parçası.
    #3139618 (Kajmer, 14.03.2008 20:58)
  4. cok enterasan sözlere sahiptir.

Gölge Haramileri'ndeki bu dörtlüğün orjinali yavuz sultan selime aittir.

özelliği ise soldan sağave yukarıdan aşağıokunduğunda aynı olmasıdır. Bu dünya şiir literatüründeki ilk örnektir.

1 sanma şahım -- 2 herkesi sen -- 3 sadıkhane -- 4 yar olur
    2 herkesi sen -- dost mu sandın -- belki ol -- ayar olur
    3 sadıkhane -- belki ol -- alemde -- serdar olur
    4 yar olur -- ayar olur -- serdar olur -- didar olur.
    #3149294 (joneca, 16.03.2008 18:24 ~ 19.03.2008 00:09)
  5. albüm ilk kez dinlendiğinde bile göze çarpan sagopa parçası.
    düşmez kalkmaz bir allah'tır uyan diyerek derin düşüncelere gark edip,
    "Sanma şahım herkesi sen sadıkane yar olur. Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyar olur.
    Sadıkane belki ol al alemde serdar olur, yar olur ağyar olur serdar olur didar olur."
    kısmını sara sara dinlemek ve yoldan geçene "baksana şurasını ne hoş söylemiş, sözlere bak, ne şirin herif bu yahu! " demek isteğini damarlara zerk eder.
    * *
    #3160338 (çakalcarlos, 18.03.2008 23:35)
  6. sagopanın olayı abarttığı parçası!
    tahmin ediyorum ki bu adam gerçekten abartı bir zekaya ve inanılmaz bir sanata sahip

yada 50 ile 100 arası bir çalışma grubu var sokuyo bunları bi kütüphaneye "saldırın üstü tozlu kitaplara! bulabildiğiniz, işimize yarıyacak ne kadar kelime kafiye bulursanız getirin!" diyo sonra oturuyorlar büyükçe bi masanın etrafına hayvan-bitki oynar gibi günlerce uğraşıp yazıyolar bu parçaları

basit bir örnek:
    abile patladı, demlenir sîmam, nûşinrevandan handan ummam ben
    ahu-yi felek mum, ben şamdan. düşmez kalkmaz bir allah'tır uyan

abile: derinin su toplaması sonucu oluşan kabarcık
    simam: arapça'da zehir kelimesini çoğul hali
    nüşinrevan: iran'da 531 ile 579 yılları arasında hükümdarlık etmiş, adaletiyle ün salmış sasani şahı
    handan:neşeli,sevinçli,şen,gülen
    ahu-ı felek: feleğin güzelliği, başdöndürücülüğü
    #3165651 (ligoferon, 20.03.2008 01:49 ~ 01:54)
  7. Sanma şahım herkesi sen sadıkane yar olur.
    Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyar olur.
    Sadıkane belki ol al alemde serdar olur,
    yar olur ağyar olur serdar olur didar olur

dizeleri yavuz sultan selim'e aittir.

ayrıca ''düşmez kalkmaz bir allah'tır uyan,uyan,uyaaan'' bölümünü sanki saba makami ile söylüyor. *
    #3168619 (sayincevizkabugu, 20.03.2008 20:35 ~ 20:49)
  8. ayrıca yüce padişah yavuz un şiirinin enterasan bir yapısı vardır. şimdi hep birlikte bakalım:(joneca değinmiş zaten)

sanma şahım herkesi sen sadıkane yar olur.
    herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyar olur.
    sadıkane belki ol al alemde serdar olur,

dikkat edersek ilk kelimeler ilk mısrayı oluşturmakradır. ama bununla bitmez dahi padişah devam eder:

Sanma şahım herkesi sen sadıkane yar olur.

bu da ikinci mısranın yukardan okunuşuydu.

ya evet nasıl bir deneysel edebiyat ürünüdür değil mi? olipocular görse alimallah george perec yaşamış olsa da ona götürsen falan hayran kalır adam. veee son okuma şekli:

ey dahi padişah kimler seni bu kadar hayal kırıklığına uğrattı da yazdın bunu? hey gidi!!
    #3170810 (oyuncakdunya, 21.03.2008 11:04 ~ 11:05)
  9. sagonun cezaya verdigi akıl almaz cumlelerden kurulu disstir. artık ceza burdan okursa anlasın diye altlarını cizerek yazıyorum.

giriş : (kendini tanıtma)
    Akar sular dönmez geri tıpkı gençliğim gibi,bebekti ceninin ergeni,bir erdi büyümüş meyvesi.
    sakal bıyıkla geride kaldı yunusun hamlık evresi,sivilce,akne katledildi soldu yüzümün güneşi.
    Ve çivisi düşmüş tablolarda bir resimdi kendisi,kükreyen şu gökyüzüde kuşun kilitli kafesi

gelişme (ve diss in başlangıcı )):

Tersi döndü güvenin ansızın belirdi dostun hilesi ,fincan kahve içtim kursağımda kaldı telvesi. (40 yıl hatırı varmış nerdee)
    Kırıştır yalan kahpesi,baştan akıl alır ya cilvesi.Yıkar,geçer bir dostun düşmancasına hamlesi.
    iki boy aşmış ihanetin ki kati yok bahanesi hayrından umutsuzum getirme bari şerrini`.
    Ve hepsi aynı yolda yolcu onca bedenin kellesi,meydan önüne dizilecek ve alınacak ifadesi(diss ulen diss).
    Dualar olmasaydı kim kovardı kalleş iblisi? kalbim ak da pak da desen yüzünden yansır pisliğin.

Sago sus!...husus derin çukurda içine sin,pusu kuran huşu içinde gözlerinde kin belirgin.
    Vay senin şu kindar halin.Hin pilanların var hin.cenin büyüdü savaşa girdi silahlarımı bana verin.
    Yardan sarkıttığın dostlarından kaçının ipini tuttun ? onlar güldü sen somurttun kalbinde kaç gül kuruttun
    hatıralarından yüzde kaçını unuttun? senin adını anmamak şartıdır dosluğumun.

sonuç:

Rap ten olma gökyüzünün güneşi sago bu benim yüzüm.Gölgeme sığınır mana özüm,hicran çölüne düştüm.
    Yüz pınar yaş akıtsın gözüm.Kendi başıma öğrendim,kendim büyüdüm.Dudaklarımla gömdüm.
    ((ve buyuk ustad yavus sultan selimin yıllar once verdigi dissi cezaya hitaben soyler))

Sanma şahım herkesi sen sadıkane yar olur. Herkezi sen dost mu sandın belki ol ağyar olur.
    Sadıkane belki ol al alemde serdar olur,yar olur ağyar olur serdar olur didar olur.
    #3172572 (joneca, 21.03.2008 19:27 ~ 19:28)
  10. imana getiren parça!!!

harbiden hani turistler ney sesi ile , ezan sesi ile müslüman olur ya , bu parçada insanı biraz dine sevkediyor.
    #3172957 (sayincevizkabugu, 21.03.2008 20:27)
  11. (bkz: Googlebot)
    (bkz: Örümcek)
    (bkz: Bot)
    #3172963 (StoraX, 21.03.2008 20:28)
  12. kits'te şu ana kadar dinlediğim 5 şarkıdan en dikkat çekicisi.*
    #3174822 (doksanüç, 22.03.2008 02:05)
  13. yavuz sultan selim'e ait olan dizeler şah ismail'e yazılmıştır ve kafiyeler satranç kafiyedir.

gelelim dörtlüğün hikayesine: şah ismail satrançta kimsenin kendisini yenemeyeceğini düşünmektedir. yavuz sultan selim tebdil-i kıyafet eyleyip acem diyarına gider. orada fakir bir derviş kılığında satranç oynamaya başlar ve herkesi yener. ünü şah ismail'in kulağına kadar gider ve şah ismail bu derviş ile satranç oynamak istediğini onu bulup getirmelerini emreder. satranç oynarlar ve yavuz sultan selim kazanır. şah ismail kendinden aşağı gördüğü bir garip devişin kendisini yenmesini sindiremez ve onu aşağılar. sonra yavuz sultan selim'in dilinden bu dörtlük dökülür.

Sanma şahım herkesi sen sadikane yar olur.
    yar olur ağyar olur serdar olur didar olur.
    * *
    #3176075 (akustikcinayet, 22.03.2008 14:58 ~ 23.03.2008 01:10)
  14. şarkılarla dayak yiyiyorum sagopa sayesinde. bu son darbe oldu. yok böyle bir şarkı.
    #3183945 (m ilginc olsun istedim, 24.03.2008 13:00)
  15. içerisinde akrostiş bulunan bir sagopa kajmer şarkısı.

" sanma şâhım - herkesi sen - sadıkâne - yâr olur
    herkesi sen - dost mu sandın - belki ol - ağyâr olur
    sadıkâne - belki ol - alem de - serdâr olur
    yâr olur - ağyâr olur - serdâr olur - didâr olur "
    #3200641 (koz tuna, 28.03.2008 12:50)
  16. sagonun astigini gosteren parcasi.

divan edebiyati ile rapin biraraya gelebilme ihtimalini daha onceleri imkansiz olarak tanimlardim lakin sago cok iyi harmanlamis bu parcasinda.

yavuzun iran sahina yazdigi dortlugude koymus parcaya. cok guzel olmus cok.

Sanma şahım herkesi sen sadıkane yar olur. Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyar olur.
    #3204550 (ersin34, 29.03.2008 05:49)
  17. sagopa kajmer'e artık gönderilecek iltifat kalmadığını gösteren yani parça eser falan demek istemiyorum. inanılmaz bişi.
    #3288554 (oopps I did it again, 18.04.2008 23:29)
  18. sagopa'nın bazı şeyleri aştığını gösterir.
    #3295771 (successor, 20.04.2008 16:42)
  19. kits in en akılda kalan parçası. ayrıca yukarıda belirtilenlere ek olarak alt yapıda kullanılan ritm de etki tepki parçasındaki ritmin tamamen aynısıdır.
    #3339114 (otherside87, 30.04.2008 14:52)
  20. "sen kısa donla doa'ya düet yaparken biz edebiyatın kralını öğrendik koçum" diyen bir parça. sadece bir parçası sago'nun, daha tamamı görünmedi.*
    #3342336 (onurude, 01.05.2008 10:37)
  21. (bkz: google haramileri)*
    #3342384 (revolter00, 01.05.2008 10:53)
  22. sago'nun erdiğinin kanıtı.öyle böyle değil, resmen uçuyo adam.
    #3367670 (waLking away, 07.05.2008 14:28)
  23. tarz tanımayan şarkı. kişi ne tür müzik severse sevsin kişiye kendini dinletiyor. illa rapçi olacan diye birşey yok. o kadar yani..
    #3417484 (vurursa gol olur, 19.05.2008 14:21)
  24. sagopanın g.tünü öpme isteği uyandıran parça.

allah ım ne kadar güzel bir parça anlamsız kelimeleri yanyana koyup 2 g.tten kafiye ile birbirine bağlamak, değişik anlamlı kelimeler kullanrak bir bok dediği hissini uyandırma eylemi, sagopa bi tanesin !

ha bir de yavuz'un bir dörtlüğünü kullanmış, aman allah ım nasıl olur bir dörtlük nasıl rapte kullanılır, sago bu işi cidden biliyor, sago rapin kralı,
    kralıda,
    hamına kodumun memlektinde biz amerikan mıyız diye sorar adam kendine,

yow adamım yow,
    yow yow,
    girsin g.tüne yoyo
    #3417521 (riza tevfik, 19.05.2008 14:28)
  25. çekemeyenlerin sevmediği pesimist kötü adamın hoş şarkısı. şarkıdaki anlamı olmayan kelimeler, kimilerinin götüne girmiş diye duyduk. yavaş yavaş çıkarın da acımasın bari...

(edit-ül şua: imlâ)
    #3418195 (koz tuna, 19.05.2008 16:24 ~ 16:25)
/ 2
Copyright © 2009 - uludağ sözlük

gölge haramileri başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. gölge haramileri ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu gölge haramileri nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about gölge haramileri. Copyrights of the articles are belong to their authors.