fuzuli 

/ 4
kapat
  1. soylesem tesiri yok sussam gonul razi degil .. * *
    #2211935 (shibumi, 27.08.2007 22:51)
  2. Can verme sakın aşka aşk afeti candır
    Aşk afeti can olduğu meşhuru cihandır
    Sakın isteme sevdayı gam aşkta her an
    Kim istedi sevdayı gamlı aşk ziyandır
    Her ebrulu güzel elinde bir hançeri honriz
    Her zülfü siyah yanında bir zehirli yılandır
    Yahşi görünür yüzleri güzellerin emma
    Yahşi nazar ettikte sevdaları yamandır
    Aşk içre azap olduğu bilirem kim
    Her kimseki aşıktır işi ahü figandır
    Yadetme güzel gözlülerin merdümi çeşmin
    Merdüm deyip aldanma kim içtikleri kandır
    Gel derse Fuzuli ki güzellerde vefa var
    Aldanmaki şair sözü elbette yalandır.
    #2211951 (monster88, 27.08.2007 22:53)
  3. kerkük türkmenlerinin bayat karyağdı soyundan gelen ve aleviler tarafından 7 ulu alevi ozanından biri olarak kabul edilen divan şairi..
    #2268363 (golgi aygiti, 05.09.2007 19:34)
  4. rind'de kadınlardan şöyle söz eder :
    kadınlarla ilişki kurmak, onulmaz bir derttir... güzelini korumak, çirkinine katlanmak, bir işkencedir... evlendikten sonra boşarsın, kınanırsın... evlilik, özgürlüğü ortadan kaldırır... kadın, rahat yaşamak için kocasının ölümünü özler...
    #2374920 (demolay, 24.09.2007 23:16)
  5. yazmaya üşenen tembel yazar. son zamanlardaki performansından da hiç memnun değil.
    #2378460 (fuzuli, 25.09.2007 18:09)
  6. Aşağıdaki gazeliyle beni benden alan ulvi insandır

Beni candan usandırdı cefâdan yâr usanmaz mı
    Felekler yandı âhımdan murâdım şem'i yanmaz mı

Kamu bîmârına cânân deva-yı derd eder ihsan
    Niçün kılmaz bana derman beni bîmar sanmaz mı?

şeb-i hicran yanar cânım döker kan çeşm-i giryânım
    Uyadır halkı efgânım gara bahtım uyanmaz mı

Gûl-i ruhsârına karşu gözümden kanlu akar su
    Habîbim fasl-ı güldür bu akar sular bulanmaz mı

Gâmım pinhan dutardım ben dedîler yâre kıl rûşen
    Desem ol bî-vefâ bilmen inanır mı inanmaz mı

Değildim ben sana mâil sen ettin aklımı zâil
    Bana ta'n eyleyen gâfil seni görgeç utanmaz mı

Fuzûlî rind-i şeydâdır hemîşe halka rüsvâdır
    Sorun kim bu ne sevdâdır bu sevdâdan usanmaz mı
    #2515223 (mapa, 25.10.2007 02:19)
  7. (bkz: mazoşist)
    #2597609 (unique270, 16.11.2007 18:08)
  8. "cennet için men eden aşıkları didardan
    bilmemişki cenneti aşıkların didar olur."
    #2684762 (eageans, 11.12.2007 00:25)
  9. ilk şiirlerini, arapça hocasının kızına; yani aşık olduğu ve daha sonra evlendiği kadına yazmıştır.
    #2697488 (selene, 14.12.2007 21:19)
  10. konu fuzuli olduğunda. bu edebiyat hocasıda ne fuzuli ödevler veriyor geyiğinin yapılmasının kaçınılmaz olduğu an.
    #2712673 (deligado, 18.12.2007 19:51 ~ 19:52)
  11. nortwich'in izindeki yazar. senin de bayramın iyi geçsin.
    #2720573 (kisa sureli bellek kaybi, 20.12.2007 16:11)
  12. --spoiler--

Peki ''Leyla'' başka güzellere benzer mi? Bu sorunun cevabını verebilmek için ''Mecnun'' olmak gerekiyor. Aşk ile harap, aşk ile mamur olmak gerekiyor. ''Canan'' mı dediniz? ''Canan''ı sevebilmek için candan vazgeçmek gerekiyor. ''Cânı kim cânânı için sevse cânânın sever/Cânı için kim ki cânânın sever cânın sever'' diyor Fuzûlî, can pazarında. Dua ediyor, ''Ya Rabb, aşk belasıyla beni tanıştır /bir an bile aşk belasından uzak tutma beni,'' diyerek. Ve Rabbi habibinin aşkını düşürüyor onun kalbine. Sular seller gibi yazmaya başlıyor Fuzûlî. ''Saçma ey göz eşkden gönlümdeki odlare su/ Kim bu denlü dutuşan odlare kılmaz çâre su'' (Ey göz! Gönlümdeki ateşlere gözyaşımdan su saçma ki, bu kadar çok tutuşan ateşlere su fayda etmez.) Ah! Az su ateşi söndüreceğine harlatır! Fuzûlî'nin gözyaşlarıyla büyüyor yangın. ''Ohşadâbilmez gubârını muharrir hattuna/ Hâme tek bahmakdan inse gözlerine kare su'' (Hattatın beyaz kâğıda bakmaktan gözlerine kara su inse kör olsa da senin yüzünün hattına benzer bir hat yazamaz.) Ah! Fuzûlî aciz kalıyor anlatmaya. ''Suya versün bâğ-bân gül-zârı zahmet çekmesün/ Bir gül açılmaz yüzün tek virse min gül-zâre su'' (Bahçıvan boşuna zahmet çekmesin, gül bahçesini sele versin, çünkü bin gül bahçesine su verse de senin yüzün gibi bir gül açılmasına imkân yoktur,) diye hıçkırıyor kâinatın efendisine
    --spoiler--

a ali ural- ''bahçıvan boşuna zahmet çekmesin'' adlı makalesinden alınmıştır. fuzuli'yi biraz olsun anlayabiliyorsak ne mutlu bize...
    #2720606 (bugulu atlas, 20.12.2007 16:20 ~ 16:30)
  13. fuzuli ki divan şiirini sevdirebilecek bir insandır.beyitleri,eserleri harikuladedir.fuzuli diyeceğini demişken ben daha ne diyeyim.*
    #2804858 (eagle, 07.01.2008 22:12)
  14. azeri türkçesi kullanmış olan divan edebiyatının en lirik sanatçısı. bununla birlikte platonik aşkın önemli temsilcilerindendir.
    #2932545 (I belong to che, 01.02.2008 17:46 ~ 17:47)
  15. türkiyenin muhtelif illerinde (adana, eskişehir, kayseri, malatya) ismi caddelere verilmiş ulu kişi.

kendileri türk şiirinde de büyük bir çığır açmış, günümüze kadar her türk'ün dilinde en az birkaç beyit şiiri dolaşan aşkın, acının, ayrılığın şairi.

ger görmemek dilersen resm-i cefa fuzuli
    olma vefaya talib dünya-yı bi-vefada

gibi dizeleriyle insanlık halini en güzel ortaya koymuş şair.

malatya'daki fuzuli caddesi, kapalı çarşıyı kernek parkına bağlar. kernek parkının önünde "aşıklar yolu" tabir olunan cadde ile birleşir. aşıklar yolu, malatya gençliğinin ışıltılı yaz akşamlarında maşukalarıyla yahut ferden-ferda varıp seyran eyledikleri ve dondurma yaladıkları kanal boyu dur.

fuzuli caddesi, sizi şehrin hayhuyundan aşk yoluna kavuşturan en kısa yoldur malatya'da.
    #3096229 (tutiimucizegu, 05.03.2008 03:24 ~ 07.03.2008 00:46)
  16. dünyaya adapte olamayan, insanlarla ilişki kuramayan, ikide bir depresyona giren, 50-60 lardan kalan bir kişi. bazı şeylerin farkında olup da değiştirememek üzüyor insanı.
    #3241303 (fuzuli, 07.04.2008 15:51)
  17. özgün esprili *, kompleksiz, olduğu gibi görünen bundan ötürü göründüğü gibi de olan * samimi, sözlüğün nitelikli yazarlarından dostumdur. bu hafta kendisini yazdığı entry sayısındaki artıştan dolayı sözlüğe adadığını görür, tebrik eder, derslerinde başarılar dilerim. (bkz: sözlüğü mesajlaşma amacıyla kullanmak) (bkz: bayram kartı gibi nickaltı entry girmek)
    #3266024 (kartal, 13.04.2008 20:29)
  18. dediler ki gam giderir, çok bade içtim sensiz
    buyurmuştur..
    #3363634 (encam, 06.05.2008 13:33)
  19. arz-ı hal itmeğe cana seni tenha bulamam
    seni tenha bulıcak kendimi asla bulamam.
    #3480629 (balmsd, 01.06.2008 22:43)
/ 4
© 2008 - uludağ sözlük

fuzuli başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. fuzuli ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu fuzuli nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» vladimir gusinsky » fethullah gulen in hic evlenmemesi » muazzam » nokta noktam » ferman padisahin daglar bizimdir » yeniolusumhareketi vs turkuazhareketi » kestirim » saba tumer » bas gaza sol frame bas gaza » evde televizyon bulunmamasi a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci