bugün

Halk bilimi.Bir ülkede yaşayan halkın kültür ürünlerini,sözlü edebiyatını,geleneklerini,törelerini,inançlarını,mutfağını,müziğini oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten,kaynak, evrim,yayılım,değişim,etkileşim vb. sorunlarını çözmeye,sonuç,kural,kuram ve yasaları bulmaya çalışan bilim dalı,halkiyat.
+abi bizde folklör seçmeli dersmiş. gidelim mi?
-kim söyledi olm. yok ööle bişi
+üst sınıftan bi arkadaş dedi. hem çevre yaparız bak. kızlar falanda wardır orda
-hehe. ollum, o senin bildiin folklör deil. Halk bilimi dersi o.
+Hadi ya(!?!?!!)
halk oyunlarına verilen genel ad.
folklör kelime anlamıyla bir yöreye ait kültür demektir. genel de halk dansları için kullanılır ancak bu yanlış bir kullanımdır. bir yörenin kültürü halk danslarından ibaret değildir çünkü. folklör denildiğinde içerisine o bölgeye ait tüm kültürel zenginlikler girer. halk dansları ise özel bir alandır sadece olayın dans kısmı ile ilgilenir.
(bkz: halk oyunları)
folklor ülkemizde önemi geç farkedilmiş, milletlerin milli bilinçlerini oluşturmada başvurdukları bilim dalıdır. 2. dünya savaşında rusya tarafından ideolojik açıdan kullanılmıştır. rusya, gençlerini savaşa teşvik edebilmek için folklorcüleri toplamış ve bunlara çeşitli milletlerden halk bilim malzemelerini toplamalarını, bu malzemeleri yeniden şekillendirerek propaganda malzemeleri haline getirmelerini istemiştir. rusyada gençleri savaşa teşvik edebilmek için kullanılan halk bilim malzemeleri için (bkz: manas destanı) (bkz: köroğlu destanı)
şiire düşmandır.
(bkz: folklor şiire düşman)
(bkz: cemal süreya)
"folklor; sözlü halk edebiyatı, halk musıkisi, halk temaşası, halk gelenek ve inançları gibi tamamen fikri ve manevi kültürü araştıran bir ilimdir."

-şakir ülkü taşır
"folklor; bir ülke ya da belirli bir bölge halkına ilişkin maddi ve manevi alanlardaki kültürel ürünleri konu edinen, bunları kendine özgü yöntemlerle derleyen, sınıflandıran, çözümleyen, yorumlayan ve son aşamada bir birleşime vardırmayı amaçlayan bir bilim dalıdır."

-SEDAT VEYis örnek
tam bir tanım olmasa da rauf ikta 1924'te darülelhan külliyatı'nda folklorün daha çok anadolu türkülerinden oluştuğunu yazmıştır. eksik bir tanım yapmıştır ancak folklor/halkiyat biliminin yeni yeni tanındığı yıllarda yazılmış olduğu için önemlidir.
ideal bir halk bilimi adına neler yapılmalı? * * * * * * *

1- üniversitelerde halk bilimi kürsüleri ve bölümleri açılmalıdır. araştırma enstitüleri kurulmalıdır.

2- üniversitelerin idari bilimler fakültelerinde, askeri okullarda, eğitim fakülteleri ve öğretmen okullarında halk bilimi dersleri detaylı olarak gösterilmelidir.

3- halk bilimi mezunları radyo, tv, gazete gibi kitle iletişim organlarında, tiyatro sinema gibi görsel sanatlarda, meb ktb, dışişleri bakanlığı gibi resmi dairelerde görevlendirilmeli, halk eğitim merkezlerinde danışmanlık yapmalılardır.

4- halk bilimi mezunları hagem'de mutlaka çalışmalılardır.

5- hagem'i batıdaki örnekleri gibi baştan aşağı düzenlemek, modern araç ve gereçlere kavuşturmak, modern teknik ve yöntemlerle araştırmalarını yapmasını sağlamak ve daha fazlası için uygun bütçenin ayarlanması gereklidir. (kültür ve turizm bakanlığı tarafından)

6- halk bilimiyle ilgili ne varsa, ülke koşulları göz önünde bulundurularak toplanmalı ve bu bilgiler belli bir tasnife tabi tutularak arşivlenmelidir.

7- halk bilimi araştırmalarının türkiyedeki dağılımını gösterecek halk bilimi atlasları hazırlanmalıdır.

8- 1975'te ilki yapılan ve devamı gelmeyen uluslararası türk folklor kongresi yeniden, düzenli olarak yapılmalıdır.

9- yurtdışındaki türkolog ve araştırmacılarla irtibata geçilmeli, onların bilgilerinden istifade edilmelidir. (özellikle alman ve rus türkologlar)

10- halk bilimiyle ilgili değerli koleksiyonlar bir araya getirilmeli ve bir müzede toplanmalıdır.

11- ve en önemlisi, en kısa zamanda bir türk halk bilimi sözlüğü hazırlanmalıdır.
maddi manevi kültürel zenginliğimiz..
halk edebiyatı, halk müziği, yöresel yemekler, yöresel müzikler, müzik aletleri, türküler, ananeler, gelenekler, inançlar..
bir milletin benliğini yitirmemesi için gerekli olan ne varsa..
herşey alman filozof herder'in alman edebiyatını yabancı kültürlerin etkisinden arındırmak, ki burada yabancı kültürden kasıt yunan, latin ve fransız edebiyatıdır, alman edebiyatının karakterini yitirmesine engel olmak istemesi ile başladı. zira fransız edebiyatından "esinlenmeler" haddinden fazla olmaya başlamıştı ve bu taklitçiliğe kadar gidiyordu. sonuç olarak halk bilimini Johann Gottfried von Herder bulmuştur, bu yeni keşfi yaymak içinse milliyetçilik akımından istifade etmiştir. nokta.
ilk halk bilimi ilmi anlamda isviçre'de ele alınmıştır.
almanyaysa romantizm akımından esinlenerek halk bilimine ön ayak olmuştur.
"geçmiş geleceği kurabilmek için önemli bir derstir" sloganını benimsemiş romantiklerin yaptıkları herşey, fransa'nın kültür hegemonyasına engel olmak içindi.
bugün bunu başardıkları açıkça görülmektedir.
zira almanyanın yetiştirdiği sadece türkologlar bile koca orta asya ve orta doğuya yayılmış türk cumhuriyetlerinde yok..
isviçre de aynı şekilde.
rusya st. petersburg üniversitesinde türk folkloru üzerine yapılan çalışmaları örnek almamız gerekmektedir.
folklorün gelişmesi mecburdur kardeşim.
sonra hiç aman asimile olduk diye gelmeyin.
kendi kültür, gelenek ve ritüellerine sahip çıkmayan, çıkamayan demiyorum, çıkmayan bir millete her şey müstahak..
Fransızca folklor (folklore) sözü "Bir ülkede yaşayan halkın kültür ürünlerini, sözlü edebiyatını, geleneklerini, törelerini, inançlarını, mutfağını, müziğini, oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten; kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim vb. sorunlarını çözmeye; sonuç, kural, kuram ve yasaları bulmaya çalışan bilim dalı." anlamındadır. Bu bilim dalı için dilimizde halk bilimi karşılığı bulunmaktadır. Dolayısıyla bu yabancı sözün dilimizde kullanılmasına gerek yoktur.
ders olanının amk...*
tüm sosyal bilim dallarını bünyesinde bulunduran fakat ülkemizde rağbet görmeyen,milliyetçilik anlayışıyla doğduğu için son yıllarda adı kültür bilimine dönmeye adeta zorlanan,içine giren insanın orgazmın en şiddetlisini yaşarken bir o kadar da asosyalleşmesine sebep olan,benim gibi manyak ne kadar insan varsa işte onların uzmanlık alanıdır.
ülkemizde folklor denilince akla sadece oyun geldiği için halkbilim şeklinde ifade edilir. insanlığın kültür tarihiyle ilgilenir. başlangıcı milliyetçiliktir. insanların asimile olmaması ve benliğini, geleneğini-göreneğini, korumasıyla ilgilenir.
FOLK = HALK
LOR = BiLiM
FOLK+LOR = HALK BiLiMi
GENEL OLARAK HEMEN HEMEN HER KONUNUN ÜLKEMiZDE yanlış BiLiNiP ÖYLE DE SÜRE GELMESiNDEN KAYNAKLANAN GELENEKSEL YANLıŞ ANLAŞıLMA KAPSAMıNDA yanlış ANLAŞıLAN BiR BiLiMDiR FOLKLOR. Folklor bizim ülkemizde yöresel kıyafet giymiş davul zurna eşliğinde açılışlarda oynayan ve kimsenin ne oynadıklarına bakmayan çocuk ya da gençlerin yapmaya çalıştığı ''şey'' olarak bilinir. Oysa BiR ÜRÜNÜN FOLKLOR KAPSAMıNDA GiREBiLMESi iÇiN : ZAMANDA GENiŞ MEKANDA YAYGıN OLMASı, DiLDEN DiLE AKTARıLMASı, ANAONiM OLMASı, GERÇEK OLAYLARA ve kişilere DAYANMASı GEREKiR. tÜRKÜLERiMiZ, MANiLERiMiZ, YEMEKLERiMiZ, KıYAFETLERiMiZ, ŞiiRLERiMiZ, HALK iNAÇLARıMıZ VB YAŞADıĞIMıZ OLAYLAR FOLKLORDÜR.