fermat nin son teoremi 

kapat
  1. Eğer n > 2 bir tamsayıysa, xn + yn = zn denkleminin pozitif tamsayılarda çözümü yoktur. Dünyanın en büyük beyinleri üçyüz yılı aşkın bir süredir bu teoremi kanıtlamaya çalıştılar. en sonunda Haziran 1993 de teoremin kanıtlandığı duyuruldu. andrew wiles adlı bir matematikçi kanıtlamıştır.
    #1547639 (pamuk proton ve 7 elektron, 20.04.2007 17:04)
  2. (bkz: Pierre de Fermat)
    #2160850 (golgi aygiti, 19.08.2007 17:35)
  3. x^n+y^n=z^n (n>2) olmak üzere her n değeri için (x,y,z) değerleri bulunamaz diyen teorem. teoremin çözülüp çözülemediği hakkında 2 iddia mevcuttur. buyur ediyorum:

teoremi fermat'in çözdüğü fakat evinin yanmasi ve kendisinin ölmesiyle sonuçlanan kaza sonucu teoremin cevabının uzun yıllar bulunamaması.

ikincisi ise fermat'ın notlarında teoremini ispatladığını ama o kağıdın üzerinde pek yer olmadığı için uğraşamayacağını yazması şeklindedir.

bu teorem seneler sonra* andrew wiles isimli dostumuzun çözümüyle ispata kavusmustur. düşündürücü olansa andrew abi tarafından teoremin fermattan çok sonra bulunan yeni kuramlarla ispatlandığı gerçegidir; yani ya fermat çok zekidir ve andrew abinin yaptığı yüzlerce sayfalik ispata gerek yoktur ya da fermat bu teoremi ispatlanamamış bir soru olarak matematik dünyasına bırakmıştır.

ve bu konuyla ilgili paris metrosuna şu cümlecik düşülmüstür:
    fermat'nin son teoreminin çok basit ve kısa bir ispatını buldum..! ancak metrom geldi yazamayacağım.
    #4249736 (pisluk, 19.11.2008 00:12)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

fermat nin son teoremi başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. fermat nin son teoremi ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu fermat nin son teoremi nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about fermat nin son teoremi. Copyrights of the articles are belong to their authors.