bugün

Mutsuzluk sanatı.
Anlayandan dinlerim
Düşünüyorum o halde varım diyene söverim.
kız tavlamak isteyen vasat tiplerin ilgilendiği ve çok çok abarttığı disiplin!.
sürekli gelişen ve değişen bir olgu.
beyinsizler her ne kadar felsefenin boş beleş, gereksiz veya abartılmış bir disiplin olduğunu savunsalar da aldırmayınız.
Zira felsefe insanın en saf halinden çıkmış olmadının yanında, diğer tüm ilimlerin anasıdır.
olmayisi osmanli'nin cokme sebeblerinden biridir.
aslında sürekli tartışmak, yeni çözümler üretmektir. bir yerde bitmemektir. azalamamaktır, tükenmemektir. felsefeye bu yüzden yolda kalmak diyorlar.
ayrıca bir yerde tamamlanmışlık varsa orada yozlaşma, gericilik, teslimiyet vardır. bu yüzden sürekli daha iyiye, sürekli daha yeniye gitmek gerekir.
işte felsefe de bunu yapabilecek akli dayanağa sahip pozitif bir bilimdir.
5 yılımı verdim. sonuç olarak gözüm açıldı.

fakat gözümü açtığımda gördüklerim hiç hoşuma gitmedi.

cehaletin erdem olduğu bir ülkede, okunmaması gereken bölüm.
Boş uğraş.
pdr okuyorum ve 1. sınıfta felsefe dersini öyle bir hocadan aldım ki allah düşman başına vermesin. geçemiyoruz abi yok eşek gibi çalış dersi dinle (hem de ultra sıkıcı dersi) sınavda 7 sayfa yaz bakın abartmıyorum ama geçeme... bi gün vizeler açıklandı hoca geldi sınıfa birinin kağıdı harikaydı çok beğendim durun ismini not almıştım dedi ve ismini söyledi çocuğun. e çocuk kalktı tebrik etti sonra notunu söyledi. 70 almış çocuk o kadar övdün 70 ne laan. ayy şaka gibiydi ya asddfghj. seni hiç iyi hatırlamıyorum felsefe.
lisede en sevdiğim derslerden biriydi bu. din dersleri gibi bunu da basit bir soru sorarak kaynatırdık genelde. bütün sınıf bir tartışma ortamına dönüşürdü, hocaların da hoşuna giderdi
erasmus deliliğe övgü.
Benim de öneriye ihtiyacım var. Onedio'da sartre'ın, hegel'in, Nietzsche'nin, heidegger'in kitaplarını gördüm ama sormak istedim: nereden başlayayım?

Bu arada nietzsche'yi çok sevdim, hatta nihilist olmayı düşünüyorum. Schopenhauer'un da lafları çok güzel. Her neyse.

Kitap tavsiyesi istiyorum.
la fontaine'den masalları öneririm soranlara..
Nihilist olmayı düşünüyorum nedir aga? Niçe mezarında ters döndü. Tek seferde nietzsche de yazabiliyorum ama nietzsche yazmaya karşıyım.
Halil Cibran kitaplarını öneririm.
Ayrıca nietzsche'nin kitaplarını da.
caner taslaman'ın kitaplarını okumadan kesinlikle fikir sahibi olunamayacak alan. yetkinlik için herkes caner hocaya uğramalı.
Güzel bir alan olmasına rağmen sömüren tipler yüzünden sevmediğim alan.

Felsefe dediğimiz şey sadece süslü sözler söyleyip konuşmak değil yaşama uyarlamaktır görüşleri.

Ama bizim insanımız felsefi kavramları ezberleyip şov yapma derdinde. Çakma entelektüel fularlı bu arkadaşlar da baya bir seviliyor.
Her ders boğazını patlatırcasına bağırarak ders anlatan canım güzel tatliş hocam sayesinde bünyemde bir ön yargı (peşin hüküm) yaratan saçmalıklar silsilesi.

Dipçe: sadece şahsımı ilgilendiren aparatif konularda kafamı sıradan kaldırıp derse katılmaktayım.
Gerçek hayatla köprü kurmayandır. Kurmuyor. Bırakıyorum hevesimi. Sadece amacımı yerine getirebileceğim kadar ilgileneceğim.
Yorum yapmak demektir. Evet.
Sofi ağır geldiyse cinalinin topacını dene.
okuduğum ikinci üniversite. şüphesiz açıktan. örgün olmasını ve ilk olmasını dilerdim.
geri kalan şeyler gibi hayatta hiçbir şey istediğiniz gibi olmuyor, malum.
Felsefi bilgi diye bir şey mi vardır yoksa hayatta bulunan şeyleri alıp felsefenin içerisine mi koyarlar?

Felsefe denilen şey hayatın tamamını kapsar yani çok geniş bir alandır.

inançları bilmelisin, bilimsel konuları bilmelisin ya da dünyada görülen şeyleri doğayı ve benzeri şeyleri bunlar hakkında bilgi sahibi olmalısın.

Bana göre felsefe üzerine eline bir kitap alıp okumak kuru bilgidir ve havada kalır.

Tek yaptığımız süslü sözler öğrenmek olur ve ancak bazı kimseler gibi havalı konuşmaya çalışır durursunuz. ilk iş bence hayat hakkında bilgi sahibi olmak. Ondan sonra işin teknik boyutuna girmek olmalı.

Yani en azından felsefi konular üzerinde bilgili kimseler olan filozoflara bakarak bunu diyebiliyorum. Eline kitap alıp felsefe hakkında bilgilenen herhangi bir filozof örneği var mı?

Birisi bilimle uğraşır hayatı sorgular. Diğeri farklı koşullarda yaşamıştır bir sistem oluşturur falan falan. He tabiki farklı isimlerden etkilenenler çok olmuştur ama kendilerinin de bir uğraşı vardır ve onların mantığını beğendikleri için o yolu izlemeyi seçebilirler.

He ben çok mu bilgiliyim, hayır tabi ki. Dediğim gibi bu çıkarımım filozofların da yaşantısına göre ya da işin biraz mantığına göre.

Yani giriş demek hayattan başlamak demek bana göre.
Mutsuzluğu göze almak.