bugün

özel üniversiteye zaten parası olmadığı için, devlet üniversitelerinde kalacak olsa ödemek zorunda kalacağı harç+yurt parasını veremeyecek olduğu için giden öğrencidir.
üniversite için yurt dışına gitmek istediğimde babamla yaşadığım diyalog;
dp: baba ben macaristan ya da bulgaristana gideceğim.
b: burda kazan özele git, araya mesafe koymana gerek yok oğulcum...

he bu sadece özel okula gitmemde ki bir neden. Fakir miyiz.? Hayır orta halliyiz.

Onu geç;
bir arkadaşım var kardeşi zonguldak karaelmas'ta hukuk okuduğu için ailesinin onunda okumasını istemiş öle çok aman aman biz fasfakirdik modunda değildi ama özele yollamış babası.
he buda başlığa uygun nitelikte ikinci neden olsa gerek.

(bkz: uykusu gelince entry sıçma ihtiyacı duyan yazar)
Muhtemelen burslu öğrencidir.
fakir olduğu halde gitmemiştir özel üniversiteye. mezun olana kadar fakirleşmişlerdir .
(bkz: lan bu benim)

bakınızımı da verdikten sonra gireyim konuya; kktc nin bağrından kopmuş fakir -orta halli arası bir ailenin en küçük bireyiydim. * * Ortaokul bittikten sonra üniversiteyi düşünmeden hadi bi okula kapağı atalım diyerek kendimi meslek lisesinin abazan dostları kervanında buldum. dostluklar falan güzeldi ama. arada sapıtıyorduk meslek lisesi nitekim olur o kadar. neyse 3 yıl geçti *geldik son seneye bir anda üniversite telaşı sardı kız kız diye yanıp tutuşan bedenimi.dershaneye giden arkadaşlara "lan ben okula dayanamıyom günde 6 saat , sen bir de burdan dershaneye gidiyorsun ha allah kolaylık versin valla ben kebap ohh mis " diye ayarla karışık laflar ediyordum dilim söküleydi.burdaki özel kktc üniversitelerine girmek öss gerektirmediğinden * denilen sistemin kazıklığından bihaber oldum hep, hiç ilgilenme gereksinimi duymadım. neyse öss ye girdik dedim " belki güzel bir yer tutturum istanbul , izmir falan akarız alemlere ne güzel olur" . sonuç beklendiği gibiydi. sen git öss de ikinci bölümden soru çözme tercihlerine de 4 yıllık bölümleri yaz kalırsın böyle bok gibi işte. yine dedim "nolacak olm near east e * gidersin sen de ne kafayı yoruyosun " . near east in kıytırık bir sınavına girip istediğim bölümü kazandıktan sonra ( burda sınavı kazanmaktan kasıt; formalite icabı olan sınav . yani herhangi bir zeka gerektirmiyor. ama zeki adamım vesselam ) 250 euro ödeyerek ilk kaydımızı yaptırdık . okullar açıldı tabi ben daha olayın farkında değilim . vizelere geldi geçti falan . ben daha okula beş kuruş para ödemedim . finaller geldi . final sınavlarına girebilmek için rektörlükten bir belge almanız gerekiyor.( bu belge okula borcunuzun olmadığını gösteriyor ). belgeyi almaya gittim laylaylom . rektörlükte kadın bana 1027 euro borcum olduğunu söylemez mi ? yıkıldım lan yemin ediyorum. borçtayız para da yok babam da falan. yani iyice batmış durumlardayız . ama ben olayın boyutunu yeni yeni idrak ediyorum. neyse giremedik finallere . borcu ödeyemediğimiz gibi faizler de üstüne zenci tarrağı gibi bindi. artı bununla da kalmadı . askerliğimi uzatmak için gerekli olan belgeyi de rektörlük borcumdan mütevellid vermedikleri için askerliğimi de uzatamadım . şimdi ne mi yapıyorum ? okulu bıraktım 12 nisan da askere gidiyorum . hayırlı uğurlu olsun bana.hakettim ben..

(bkz: bilinçsiz türk genci).

not: kktc vatandaşları kıbrıs üniversitelerine öss ye ihtiyaç duyulmadan da girebiliyor. şimdi içinizden "vay piçe bak" diyorsunuzdur ama öyle kolay değil yeğenim..

edit: eksileyecek ne gördün allahsız.pm at cevaplayım sorularını.
zeki ve burs sahibi ogrencidir.
burs kazanmıştır...
Kredi kartına 24 ay taksit yapan bir üniversiteye giden öğrenci olabilir. Zira 4 milyara özel üniversiteye gidebilmek mümkün artık!
daha üniversite sınavlarına hazırlanırken ziyaret için gittiği bir devlet üniversitesindeki sınıfların uçsuz bucaksızlığı ve tuvaletlerin vahim durumu nedeniyle -ki çok tiksimiştir kendisi- akabinde yaptığı özel üniversite ziyaretinden sonra ordaki sınıfların en fazla 20 kişi oluşu ve tuvaletlerin tertemiz ve hatta musluklardan sıcak su akıyor oluşunu görüp özel üniversitede burslu okumaya karar vermış çok zeki ama tembel öğrencidir. artık mezundur.

edit: eksileyen arkadaş o wclere alışkınsın galiba.
bu adam, üniversite hayatı boyunca ailesinden hiç para almadan yaşar, yurtta bedava kalıp, aldığı burslarla ve 3. sınıftan itibaren yaptığı asistanlıktan kazandıklarıyla geçimini sağlar, ve ailesine sadece tatillerde onlarda kaldığında yük olur. hatta öylesi vardır ki, tübitak'ın zebellah gibi burslarından aldığı için, para biriktirip yurt dışında staj yapar, bazen yurtdışına tatile gider, böyle de rahattır amına koyim. var bu hatta oda arkadaşımdı. şimdi de sabancıda master yapıyor şerefsiz daha da zengin eskisinden, hala para almıyor.
şehirdışı üniversitelerde yapacağı harç masrafını ve diğer giderlerini ailesinin yanında özel üniversiteye vermeyi tercih edebilecek öğrencidir.büyük ihtimalle de kısmi bursludur.
zeka küpüdür çocuğumuz, burslu okumaktadır..
özgüvensizse hayatının en kötü senelerini o özel üniversitede geçirecek öğrencidir. zira o zenginlik içinde, derslerle derdi olmayan bi üniversite zengin içinde o fakirlik insana koyar.
özel üniversiteden fakir olarak mezun olan öğrencidir.
ayranı yok içmeye tahtırevanla gider sıçmaya tabirinin cuk diye oturduğu insandır.
eger okul hatrı sayılır bir maddi destekte bulunuyorsa (cep harçlıgı. yurt vs vs) pek de yadırganmayacak olan durumdur. hele bir de okulun burslu burssuz oranı %50 civarındaysa gayet güzel olabilir.
mesela ben. bursumu kazandım, attım bir kenara, okuyorum.
Burada asıl durum, yasalarca özel üniversite diye bir durum yoktur. Türkiye'de özel kişiler değil, ancak ve ancak vakıflar üniversite kurabilir. o özel üniversitelerin hepsi aslında vakıf üniversitesidir.
eğer kız ise okulun ilk yılında yaptığı makyaj kalınlığı baya artar. daha koyu rujlar allıklar.

erkek ise kendi gibi üç beş adam bulur kendi halinde okur gider.
muhtemelen babası bütün malvarlığını satıp çocuğu okusun diye özel üniversiteye göndermiştir ama iyi mi yapmıştır tabi ki de hayır. eminim o çocuk özele gittiğin de sapıtacak ve zengin çocuklarına ayak uyduracaktır.