ezan 

/ 4
kapat
  1. cift camdan gecmeyen, tapmaya* cagiran ses.
    #2153570 (revolter00, 18.08.2007 10:27)
  2. yazlıkta hoparlör ile siteye tasındığı için siteyi birbirine katan ilahi çağrı.

sanki müslüman mahallesinde çan sesi hayret bişey, neymiş gürültüymüş.

o kızının her hece gittiği bar da geceleri beni uyutmuyo naaber!!!
    #2165220 (Myxomatosis, 20.08.2007 13:45)
  3. özellikle sabah duyduğunda ruhunu mest eden dini çağrı .
    #2165263 (sustum, 20.08.2007 13:56)
  4. türkiye'de, başbakanın namaza yetişebilmesi için gerektiğinde geç okunabilen dini çağrı.

http://www.milliyet.com.t...07/09/14/son/sonsiy31.asp

böyle bir şey, ahmet necdet sezer için yapılsaydı, gelen tepkiler ne çeşit olurdu kim bilir... -ben biliyorum-

ahmet necdet sezer'in ramazan ayında anıtkabir'de su içmesini saygısızlık ve densizlik adledenlere selam ederim.
    #2317855 (paleface, 14.09.2007 23:54)
  5. sadece namaza çağrıdır. eskiden sesin duyulması için bağırarak söylenirdi. günümüzde ise hoparlörlerden yararlanılır. ayrıca nağmeli, makamlı ve ezgili söylenir(!) müezzinlerin şan dersi almalarını zorunlu kılmıştır adeta. ha bir de ezan okundu mu düzgün oturulur, çalan müziğin, radyonun, televizyonun sesi kısılır.nedense artık...
    #2559540 (omerya, 05.11.2007 20:59)
  6. okunduğunda insanın gerçek ruhunun gıdasını aldığı namaza çağrı davetidir.
    #2559621 (kayip yazar geri dondu, 05.11.2007 21:25)
  7. durduk yerde insanı uyandırıcı şarkı.
    #2653848 (selfless, 02.12.2007 14:34)
  8. islam'ın en önemli şearinden olan, türkçesinin asla aynı görevi göremeyeceği, buna rağmen zamanında bazılarının anadil(!)'e çevirdiği kutsal metin...
    #2653881 (bugulu atlas, 02.12.2007 14:40)
  9. dünya üzerinde hiç durmadan okunan, okunduğu her yerde ne olduğu anlaşılan ilahi çağrı.
    #2809134 (ifrit, 08.01.2008 19:38)
  10. islamiyette namaza çağrı anlamında olan bir yöntem.
    #2809782 (affection, 08.01.2008 22:08)
  11. kutsal çağrı. sabah okunanı ayrı tutulmalıdır. hala ve hala korkarım.
    (bkz: sabah ezanından korkmak)
    #2809787 (bir avuc sacma, 08.01.2008 22:09)
  12. islam dininde,müslümanları namaza çağırmak için söylenen davet.ayrıca yeni doğan bebeklerin kulağına okunur ve adı söylenir ardından.
    #2870212 (aker, 20.01.2008 22:31)
  13. mehmet akif ersoy`un istiklal marşında şu şekilde geçer.

ruhumun senden ilahi şudur ancak emeli.
    değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
    bu ezanlar ki şehadetler dinin temeli.
    ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.
    #2873014 (sex files, 21.01.2008 11:50)
  14. sirat koprusune varmadan onceki son cagri.
    kopruden once son cikis.
    #2873042 (Salih77, 21.01.2008 11:56)
  15. dinlenmesi vacip olan ilahi çağrı.
    #2997312 (desiree, 13.02.2008 14:23)
  16. yerel saat esas alınarak okunduğundan yurdun tüm sathında(ayrıca tüm dünyada) yayılarak ilerlemesi sebebiyle mükemmel bir akustikte sağlayan namaz çağrısı. yenilerde her şehirde merkezi ezan sistemine geçilmesi tarafımca pek hoş karşılanmamıştır.
    #3173541 (akustikcinayet, 21.03.2008 22:07)
  17. kesinlikle insan sesinin ne kadar etkileyici olduğunun kanıtı. okunduğu zaman allah'ı düşündürten ilahi davet. islam harici dinlere mensup insanların en etkilendiği islamî uygulamadır.
    edit: allah'ım bunu da eksilediler, hayretler içerisindeyim.
    #3260870 (gulhan seven adam, 12.04.2008 13:14 ~ 14:14)
  18. kart horoz sesli imam tarafindan okundugunda asiri derecede rahatsiz edici ve kulaklari tirmalayici bir sese donusen cagri sesi. ve aslinda hep merak ederim, ibadet edecek kisiler, ibadet saatlerini bilmezler mi acaba.
    #3451836 (revolter00, 26.05.2008 22:32)
  19. Duyurma, bildirme ve ilan etme gibi manalara gelen "ezan" kelimesi, istilahta namaz vakitlerini muminlere ilan etmek için okunan ve belirli lafızlardan meydana gelen mubarek bir nidadır.
    #3525123 (the fine chemist, 11.06.2008 17:41)
  20. ezanla ilgili bir kıssa:

osmanlı zamanında bir ingiliz soylusu istanbul da gezinti yapmaktadır. birden başlayan ezan sesini duyar duymaz arabacısına durmasını söyler ve ilk kez duyduğu ezanı sonuna kadar dinler. bunun ne olduğuyla ilgli bilgi alır ve uzun uzun düşündükten sonra arabacısına yola devam etmesini söyler. bir sonraki vakit yine br ezan sesi duyar ve yine arabacısını durdurur onu da dinlediten sonra bu ezanı okuyan müezzinle konuşmak istediği söyler. yaveri gidip müezzini bulur. ingiliz cebinden çıkardığı bir kese altını müezzine uzatır. müezzin şaşkın bir halde adamın yüzüne bakar. adam; "bugün öyle müthiş bir ezan dinledim ki nerdeyse müslüman olacaktım, ta ki senin o bet sesinle okuduğun ezanı duyana dek. sen bana dinimi iade ettir" der.
    #3525180 (delaki, 11.06.2008 17:52)
  21. türkiye'de hem türkçe hem de arapça okunabilen namaza çağırış yöntemi.
    #3656097 (anything is possible, 12.07.2008 22:35)
  22. güzel okunursa insana huzur veren hadisedir fakat ne yazıkki son zamanlarda bazı imamlar uzun hava gibi okumakla birlikte birlikte bazı şehirlerde merkeziye geçmediğinden herkes kendi kafasına göre okumaktadır ezanı.
    #3719264 (President Evil, 25.07.2008 16:35)
  23. Aydınlar, hele hele solcu geçinen aydınlar tarafından ezan, "sivri kulelere çıkan adamların şarkı söylemesi" şeklinde algılanır...
    Aydınlar kiralık ev tutacakları ya da ev satın alacakları zaman, bunun "camiden uzak" olmasına da özen gösterirler.
    Kimisi beş vakit ezan dinlemekten hoşlanmadığını gizler, ele güne karşı içinde saklar, kimisi de "bu böğürtüler yasaklansın, kulaklarımı tırmalıyor" yazmaktan bile utanmaz.
    Fakat sorarsanız solcudur ve devrim istemektedir. Halkçıdır yani!
    Kemalistler için de ezan, "cahil halk Arapça anlamayacağı için Türkçe söylenmesi gereken" kaçınılmaz bir olgudur. Bunu zorla sağlayıp "dinde reform yaptıklarını" falan da sanmışlardır bir dönem.
    Ezanın Arapça okunmasını gericilik sayanlarla düpedüz varlığını bile gericilik sayanlar ister istemez aynı noktada buluşurlar: Halktan kopukluk.
    Bu arada kimisi de "modernliğe" özenir ve ortaya "tek merkezden düzenlensin, güzel sesli birine okutulsun da o kayıt yayınlansın" falan gibi teklifler atar...
    Sonuçta bir şey değişmez, ezan binlerce minareden milyonlarca kere okunur, ve çoğunlukla da kötü okunur!
    Çünkü güzel sesli ve "makamdan musikiden anlayan" müezzin bulmak zordur.
    Çünkü müezzinlerimiz çoğunlukla köylüdürler ve kulak terbiyeleri de yoktur. "Şan eğitimi" almış müezzin bizim topraklarda rastlanmayan bir canlıdır.
    Bu mesele, Sezen Aksu'nun izmir'de konser verirken ezan duyunca şarkısını kesip ve fakat müezzinin sesini de beğenmemesiyle, Mehmet Barlas'ın da tutup bunu yazmasıyla, top gibi patladı.
    Bir zamanlar "ezan sesini duyunca nutkunu yarıda kesen" Adnan Menderes'e etmedikleri küfür kalmamış aydınlar da böylece, kendileri için hiç de mesele olmayan bir konuya halkın ne kadar önem verdiğini belki gördüler.
    Sezen Aksu kötü dediyse, bir ses kötüdür. Bunun tartışılacak yanı yoktur. Ondan iyi mi bileceksiniz?
    ilk iş olarak "hoparlörleri" kaldıracaksınız, cızırtı bitecek, hemen ardından da Kuran hafızı yetiştirir gibi, sesi ve kulağı olan müezzin yetiştirmeye ağırlık vereceksiniz!
    Zamanla ezan okuma düzelecek, memleket göklerinden köylü "kakofonisi" silinip ortalığı bir "Osmanlı dinginliği" kaplayacak... Bu da, "Müslüman'ın iç huzuruna" ulaşmaya katkıda bulunacak.
    Kolay mı? Zor, çok zor. Bu kara kalabalıkla, gürültüden rahatsız olmak şöyle dursun, gürültüyü seven bir halkla, çok zor.
    Fakat başka çıkar yolu da yok.
    Böyle dedim, bir yandan da korkuyorum: Bu yazıyı yazmaya beş kere karar verdim, dört kere vazgeçtim. Gene itin köpeğin ağzına düşer miyiz, bize "hükümete yağ çekiyor" diye saldırırlar mı, diye...
    Ama bu adamlara bir lafım var:
    Hani bir sol parti, yeni bir sol parti kuracaksınız da AKP'yi silip süpüreceksiniz, yüzde kırk oy alacaksınız falan filan ya...
    işe, "ezan okunmasının ıslahı" ucundan tutarak başlayınız, bakın toplumda nasıl bir hareket yaratırsınız... Halkınızla barışmanızın ilk adımı bu olsun.
    Ama hâlâ "gerici imamla hain toprak ağası bir olup devrimci öğretmeni yediler" düzeyinde otluyorsanız, ömrünüz, az satışlı gazetelerde düşük maaşa köpükler saçmakla geçer!

engin ardic
    #3787041 (mulayim, 08.08.2008 08:37)
  24. ecnebi bir ulkeye gidince eksikligini hemen fark edeceginiz ses.
    #3787043 (jimjime hendrix, 08.08.2008 08:39)
  25. Güne huzur dolu başlamak için sabah erken kalkacağımı bile bile, bir saat fazla uyusam kardır demeyip özellikle kalkıp pencere kenarıdna dinlediğim ve ruhumun yıkandığını hissettiren ilahi davettir. Öyle bir duygudur ki insan dinlerken gökyüzüne baktığında gerçek kudreti ve mükemmelliği görür. Eve sabaha karşı vakitlerde geldiğimde, ıssız sokaklarda yürüdüğümde, korktuğumda mutlaka içimden okur ya da hafif mırıltıyla söylerim. O zaman ne bir korku ne de bir endişe kalır bende. En güçlüymüş gibi hissettirir kendisini...
    #3839519 (YATAGAN, 19.08.2008 14:30)
/ 4
© 2008 - uludağ sözlük

ezan başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. ezan ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu ezan nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» kesfedilmek » fenerbahce nin bu duruma dusecegini beklemiyordum » salvar » max payne 2 » yaran facebook gruplari » gamextreme sozluk » dr oetker docent olacak » kufurlu atasozleri » turkler ve uzayli atalari » fotokopi cektirmek » bilkent dogu kampus » afyonkarahisar » piti » malatya » baba ogul diyaloglari » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » bursa » 5 m migros » eksi oy almak » sakal trasinda dilin yeri ve onemi » grand theft auto iv » somnium mortuum » onikiye ceyrek var » iskence » hulya avsar in tayyip aski » sozluk reklam alinca yazmaya baslamak » bagirarak sevismek » fairson » stage name » orijinalinden guzel olan coverlar » paris hilton