bugün

Dindar insanlarla kafa bulduğunu zanneden, ben her şeyi iplemem, küçük dünyaları ben yarattım havasındaki embesillerin yaptığı eylem.

ve müziğin sesini açarken kesinlikle sırıtırlar.
- evettt.. hayatında birçok kez ezan okunurken müziğin sesini açmışşsın, bir de utanmadan dans etmişşsin!
- evet yaptım ne olacak!
- gel bakalım fani..seni stüdyoya alacagız!
- aa ben cehennemi bu kadar eğlenceli bilmiyordum..
- kızgın saç üzerinde dans ederek klip cekeceksin..
yapılmaması gereken durum...
caminin ses sistemiyle, evdeki ses sisteminin gereksiz karşılaştırması.
müziğin sesini kısmak kadar normal bir davranış..
(bkz: anten)
ezan okunurken muzigin sesini acmak ve ya kismamak gunah degildir ama ezan okunurken muzigin sesini kismak sevaptir, 1 saygi gostergesidir, ki$inin kendi iradesine kalmi$ 1 secenektir.
(bkz: yadsımak kabul etmektir)
(bkz: burası türkiye yok öyle)
özgürlük bir başkasının inancı ile kafa bulmak değildir. ezana saygı duyulmasını isterken diğerlerine saygısızlık yapmak da, ezan okunurken muzigin sesini acmak la birdir.
insanın o anki tercihine kalmış bir durum aslında ama eger inancınız varsa kısarsınız ve ya kapatırsınız ama tersiyse kafanıza göre takılırsınız hiç bişekilde de saygısızlık veya günah olacagı düşünülmemelidir.
(bkz: öbür tarafta götümüze girecek aktiviteler)
Ezan sesini kendi müzik sisteminden gelen bir müzik olduğunu sanmak, sesi beğenmek, daha iyi duyabilmek için sesi açmak hadisesidir. Halbuki ses camiden geliyordur.
yanlış bir harekettir.
Cami duvarına işemekten çok da farkı olmayan bir hareket olarak yorumlanır dedelerimizce...
ezan o kisi icin bir sey ifade etmiyorsa ve yaninda da ezanin kendisi icin anlam ifade ettigi biri yoksa, disardan gelen herhangi bir gurultude muzigin sesini acmasi kadar dogal olan eylem.
yanınızda danıştaya saldırma potansiyeline sahip bir avukat varsa ölüm riski taşıyan davranıştır.Şu da unutulmamlıdır ki ezan kültürmüzn bir parçası karahnlılar ve gaznelilerden beri bir türk motifidir. Ne olursa olsun etrafımızdakilere ve manevi değerlerimize biras saygı dedirtesi olaydır.Büyüklerimizn dediğine göre ezan okunurken düzgün oturmakta gerekir.
müslüman olamayn vatandaşlarımızın yaptığı bir davranıştır kimseyi ilgilendirmez ama çok açılması ciddi anlamda saygısızlıktır
(bkz: müzik çalarken ezanın sesini açmak)
gerçeklerden kaçma ve korkunun bir simgesidir..devekuşlarının başını toprağın altına gömmesinden bir farkı yoktur..
efenim, demokrasinin beraberinde getirdigi onemli bir sorunun yansimalarindan sadece biridir. simdi insanlarin hassas oldugu bir konu oldugu icin baska bir ornekle aciklamya calisalim sorunu..
misal, kapali alanda sigara icmek. efenim sigaradan ve dumanindan rahatsiz olan kisi, sigara icmenin yasaklnamasini isteyecegi gibi, sigara icen ve sigara dumanini pek seven bir vatandas da cikip dumandan hoslandigini ve dumansizligin da onu rahatsiz ettigini iddia ederse ne gibi bir sonuc adaleti saglayacaktir? tabii ki sigara yasaklanacaktir. nicin? cunku, sigaranin sagliga zararli oldugu tibben kanitlanmistir. ve tibbin da bu konuda otoritesi kabul edilmektir.

peki, ayni mantigi bu duruma uyguladigimizda sonuca nasil gidecegiz. soru su oluyor ki, din ve gereklilikleri syagi duyulmasi gereken seyler midir? hadi diyelim ki, hukuk devletindeyiz ve hukuken dine bir saygi gosterilmesi gerekiyor. ki, turkiye icin gecerliligi sozkonusu degildir, ancak pek cok demokraside boyle bir sey mevcut. dine mensup olmayan kisilerin de saygi gostermesini zorunlu kilacak bir hukuk sistremi yahut hukmu ne derece kabul edilebilir? netekim, cogunluk icin azinligin hakki feda edilmez.. yahut azinlik icin cogunlugun hakki feda edilmez..

simdi mesele tavazzuh etti, ve asil sorunun ne oldugu ortaya cikti.. demokrasinin asil sorunu, postmodern subjektif dogru anlayisini esas almasidir. yani kisi bir seyi dogru kabul ediyorsa, onun icin o sey dogrudur. peki dogrlar celistyiginde ve birbirinin alanlarina girdiginde ne yapilmali?? burada cozumsuz kaliyor demokrasi. zaten, ilk ornekte cozume hemn ulasmamizin sebebi tibbin objektif dogruyu belirleme yetkisine sahip kilinmis olmasiydi.

objektif dogruyu kabul eden bir demokrasi.. dusundugumuzde ise, demokrasi zaten kendi icinde celiskili olan tanimiyla bir daha celisiyor. eger cogunlugun istedigi objektif dogru ise, azinligin istedigi de objektif olarak yanlistir. dolayisiyle cogunluk icin azinlik feda edilir demeye gelir ki, bu kendi icinde celiskili oldugu noktadir. secmenler disinda objektif dogruyu belirleyen bir otoritenin varligi kabul edildiginde ise, secmene ve cogunluga verilen hakimiyetin bir manasi kalmiyor. ki bu otorite, bilim olabilir, din olabilir, hukuk olabilir.. hersey olabilir, ve bircok durumda da teoride bile boyle bir otoritenin varligini goruyoruz..

e peki, simdi aciyo muyuz sesi acmiyo muyuz, hangisi guzel diyenler.. kenid objektif otoritelerini belirleyip onun soyledigini yapmak durumundalar.. ha demokrat olmak istiyorsaniz, caniniz ne cekiyorsa onu yaparsiniz, olur..
ortada bir zorunluluk yoktur, ama karsindaki insanin dini inancina saygi gostermek bir erdemdir. soyle ki muzigin sesini acmak isteyen insan tek basinaysa ozgur iradesiyle diledigini yapar, ancak etrafinda bu hareketinden rahatsizlik duyacak kimseler varsa, zorunlu olmamakla birlikte, saygili olmak ona bir sey kaybettirmez.* *
eğer özel mülkünün içindeysen ve ezan sesinden rahatsız olduysan veya müziği dinlemek istediğin halde ezan sesiyle karışıyosa vs. yapılabilecek normal bir davranış fakat toplum içindeyken* geneli müslüman bir halk olduğundan diğer insanların kendi görüşlerine, dinlerine saygı duyarak yapılmaması gereken bir durum., bana göre teknolojinin olmadığı zamanlarda insanları namaza çağırmak için kullanılan ezanın şu anda okunması zaten gereksiz gelmektedir o ayrı.
diger dinlerde de hosgoru vardir bu
hareketi yapanlar buyuk ihtimal din sahibi degillerdir
kişi ezan başladığı anda gidip müziğinin sesini açıyorsa bu bir tepkidir.tepkisi inancına düşüncelerine geçmişine ve daha birçok şeye bağlı olabilir.yargılamak hatadır.bu yargılama hevesi insanın kendini suçlu hissetmesi ile bağlantılı olabilir yada kişilikte yaşayıp giden bir hadisedir ki böyleyse kişiye empati kursları tavsiye edilir.
asıl mesele şudur ki;müziğin sesini kapamadığı için yargılayıp sadece müziğin sesini kısmak vicdanımızı mı rahatlatıyor?araştırmak gerekir,yüzleşmek gerekir.