bugün

babasının soyadını taşımak isteyenlerin karşı çıktığı olay. babanın soy adını nereden aldın derler adama. *
kimi çiftler için ayrı bir zevktir. esas kız esas oğlanın soy ismini kendi isminin arkasına koyup söyler falan nasıl, kulağa hoş geliyor mu diye. kısacası kimileri için duygusal anlamı vardır ancak görünen o ki profesyonel iş yaşantısında artık iki soy isim birden kullanılıyor.
banka ve benzeri kurumlarda işlem yapabilmeniz için bilmeniz gereken cevabı çok gizli ve çok zor olan sizden başka kimsenin asla bilemeyeceği "annenizin kızlık soyadı?" sorusuna yanıt verilebilmesi için gereken acaip sahiplenme kuralı.
ergenlik çağındaki genç kızları kimi zaman saçma sapan hayallere sürükleyen olgudur. bu güzel yaşlardaki gözünde gözlük, ağzında diş teli bulunan genç kızcağızımızın okul sırasında özenle kazınmış, kalplerle süslenmiş "zeynep timberlake", "zehra kutcher" yazılarına rastlanabilir.
kadının kendi soyadını kullanması da erkek * kökenli olması gerekçesiyle mühim bir bağımsızlık anlayışı yaratmamaktadır. ha babanın soy adı ha kocanın. soy erkekten gider var sayılırken, baban nereliyse oralıysan, kız alınır verilir, erkeğe varılırken soyadının değişmesi bunlardan daha hafif daha masum bir şeydir.

ayrıca iğrenç/kötü/yanlış yazılmış soyadına sahip kızlar için de bir kurtuluş yoludur.
evvelden beri birey olmayan hatun kişinin, katmerli birey olmayışının imzaya sunuluşu, göze göze sokulması, halt.

zaten yoktun, artık hepten yoksun; hayırlı olsun. uğurlu da..
evlenen çiftlerin ortaklaşa karar verebilecekleri tamamen farklı bir soyadı almalarıyla şık bir şekilde çözülebilecek soruncuk.

Mesela Ahmet Yılmaz ile Ayşe Kaya evlendiler. ikisi yoğun müzakerelerden sonra yılka soyadını kullanmaya karar verebilirler. Böylece kocasının soyadını taşımak istemeyen genç kızlarımız da tamamen kendi ailesine özgü soyadları ile mutlu, mesut ve kişilik sahibi olarak yaşayabilirler.

Soyadı meselesinde işin farklı bir boyutu, evlilik gerçekleştikten sonra, erkeğin kadına sahip olması hadisesidir. Fizyolojik olarak bu doğrudur. Dolayısıyla kadının, kime ait olduğunun belli olması açısından da son derece yerinde bir uygulamadır, kadının kocasının soyadını taşıması.

Bu toplumun erkek egemen olmasından değil, erkeğin yaratılıştan bu yana kadına hakim ve sahip olmasından ileri gelmektedir. Bunu kabul etmeyen ya feminist ya da lezbiyendir.
*
kızlık soyadının tedavülden kalkması.
yeni trendi icin;

(bkz: facebook ta soyadini degistirmek)
değişik bir açıdan:

(bkz: özer uçuran çiller)
bayanlar için acı bi durumdur.helede eşinin soyadı kötü ise daha da acı bir durumdur.
çift soyadı kullanılarak çözülebilecek sorun.
çift soyad kullanarak ortada herhangi bir sorunun kalmayacağı durumdur.

tabi benim gibi iki isminiz varsa yanına birde iki farklı soyadını aldığınız takdirde gülünç bir hal alır.
soyadı kanununun toptan kaldırılmasıyla çözümlenecek sorun.
(bkz: en geri kafalı benim uleyn)
kadının bugüne kadar kendi adına yaptığı her şeye bir sünger çekmek, onun geçmişini kabullenmemektir.
sen 'şu'ydun, ve artık 'bu'sun. 'şu' ailedendin ve artık 'bu' ailedensin.
eskiden 'şu' olarak hareket ediyordun, yaptıkların sadece 'şu' aileyi ilgilendiriyordu, artık 'bu' olarak hareket edeceksin ve yaptıkların 'bu' aileyi ilgilendirecek. 'bu' ailenin namususun, 'bu' ailenin şerefine leke sürmeyeceksin.
tüm bunları unutmaman için de artık senin soyadın 'şu' değil, 'bu'!

bir başka çirkin tarafı daha vardır, o da boşanan kadının tekrar eski ismini kullanmaya başlamasıdır. bir 'mal' gibi, bugün bizimsin, yarın onların. tekrar mı evlendin, o zaman da bir başkasının. yani sen hiçbir zaman 'sen' değilsin, hep onun kızı, şunun karısı, diğerinin annesi, vs'sin.
arap ülkelerinde olmayan durumdur.
Ben kendi soyadımın yanına alacağım kısa bir soyadı olursa eşimin. Uzunsa ve adıma yakışırsa tek onun soyadını kullanırım. Kafama ne eserse.
niye sadece babanızın soyadını alıyorsunuz, bu nasıl kadın hakları duyarcılığı? annenizin kızlık soyadını da alın babanızın soyadını da kocanızınkini de. brezilyalı futbolcular gibi takılın.

bu kadınlara sürekli meşgale bulmak lazım, düşünecek en ufak bir zamanları bile olsa böyle garip garip şeyler düşünüyorlar.