esmeray 

kapat
  1. 2002 yılında aramızdan ayrılan gel tezkereisimli parçayı söylemesiyle ünlü sanatçımız.
    #55278 (aabi, 06.02.2006 04:48)
  2. çikolata renkli türk şarkıcı
    #55320 (kirmastılı, 06.02.2006 05:54)
  3. (bkz: unutama beni)
    #55348 (montajelemani, 06.02.2006 06:15)
  4. çok ama çok kötü bir şarkıcı.. ölenin arkasından konuşmak gibi olmasın ama bilmiyorum belki özünde iyi bir insandır ama keşke şarkı söylemeseymiş...
    #194095 (shalamar, 24.04.2006 15:06)
  5. iki şarkıyla bu kadar ün yapmayı başarmış ve dünyadan göçüp gitmiştir.Allah'tan rahmet diliyorum kendisine.
    #194174 (prestij muzik ailesi, 24.04.2006 15:32)
  6. tam adı esmeray diriker olan, özellikle 'unutama beni' ve 'gel teskere' şarkıları ile hafızalara kazınmış olan şarkıcı.
    #2003489 (kuku goren masum koylu, 24.07.2007 23:17)
  7. iyi bir ses sanatçısı.
    #2356425 (zinani, 21.09.2007 21:39)
  8. ses tonuyla iç burkan, "unutama beni" siyle aglatan ses sanatçısıdır.
    #2361718 (bildigin aslan yahu, 22.09.2007 19:34)
  9. --spoiler--
    kars'ın eşmeyazı köyünde ailenin en küçük oğlu olarak doğduğunda, adı mehmet kondu. ama o dili dönmeye başladığından beri hep içindeki kadını aradı, en sevdiği kişi köydeki 'arvat metin' oldu. son 20 yıldır adı esmeray ve türkiye'nin ilk transseksüel stand-up'çısı... sahnede anlattığı da kendi hikayesi, beyoğlu'nun ve erkekliğin öteki yüzü.... hayali; kazandığı parayla, yıllardır yaptıramadığı ameliyatı olup, gerçek bir kadın olmak.

o bir seksonel...
    istanbul'a gelmeden önce de farkındaydı farklılığının, ama bu yüzden dayak yerken zeki müren ile bülent ersoy'un televizyona çıkmasına çok şaşırdı. 15 yaşında geldiği istanbul'da, uzun yıllar beyoğlu'ndaki herkesin 'top, i.ne' olduğunu sandı. kendisini zorla geneleve götüren arkadaşlarının elinden kaçıp beyoğlu'nu yürüyerek bulmaya çalıştı ve belediyenin tabelasıyla karşılaştığında dünyalar onun oldu. esmeray, 'eşcinsellik', 'transekssüellik' kavramıyla tanışmadan, bambaşka bir kavramla tanıştı: 'seksonel'. onun feminenliğine arkadaşları kendi arasında bu ismi takmıştı. o ne olduğunun farkında değildi ama beyoğlu'nda bulamadığı ve kendi tabiriyle 'platonik arkadaş' olduğu 'türdeş'leriyle kadıköy'deki pet shoplar'ın yakınında karşılaştığında, teşhis kondu: sen de bizim gibisin, niye inkar ediyorsun?" ve nihayet itiraf etti kendisinden bile sakladığı gerçeği: "ben de i..neyim dediğimde o kadar rahatladım ki..."

ne zaman fark ettin?
    esmeray sohbetimize başlamadan bizim soracağımız soruyu kendisi soruyor ve yanıtlıyor: "hep sorarlar 'ne zaman fark ettin?' diye, ben hiçbir zaman fark etmedim, hep böyleydim, ama bu kimlikle yaşamaya 18 yaşından sonra karar verdim." ama bu sefer de 'gay mi, transseksüel mi?' olduğu tartışmasını yaşamış kendi içinde. bedeninden duyduğu rahatsızlık had safhaya vardığında gay değil, transseksüel olduğunu anlamış: "penisimi yok etmek ve bir vajinaya sahip olmak istiyorum. bunu çoğu insan anlamıyor ama artık umursamıyorum. çünkü bunu ben yaşıyorum." o zamana kadar doğu'nun ücra yerlerinden gelen birçok yaşıtı gibi mendil satmış, su satmış, hatta hamur ustası bile olmuş. esmeray'ın hayatının sonraki bölümünde daha çok unutmak istediği, seks işçiliği yaptığı yıllar var. bu dönemde bir de çok uzun ilişki yaşamış. erkek bedenindeyken kendisine eşit davranan sevgilisinin ve arkadaşlarının, etek giymeye başladıktan sonra değişen davranışlarıyla ilk kez kadın rolünü sorguladığını söylüyor esmeray ve şunları anlatıyor: "artık farklı davranmaya başlamıştım, daha önce yapmazdım ama artık çaylarını ayaklarına götürüyordum. sevgilim banka cüzdanıma bile el koydu. yaşadığım birçok şeyden sonra hayatı yeniden sorgulamaya başladım...

erkeklik organimdan kurtulmak istiyorum

kadın olmaya karar verdiğinde bedeninden duyduğu rahatsızlık onu biraz da parasızlık nedeniyle hormon iğneleriyle tanıştırmış. artık eski gür sakallı mehmet değil, göğüsleri olan daha az kıllı esmeray olarak devam etmiş yaşamına... bazı arkadaşları tarafından 'geleneksel kadın rolüne özeniyor' diye eleştirilse de, onun en büyük hayali bir gün erkeklik organından kurtulmak. çünkü bu, ona göre çok kişisel bir şey: "bir süre kadınlık hormonu aldım ama maddi imkanlarım olduğunda ameliyat olmak istiyorum, bunun için sadece 10 bin ytl'ye ihtiyacım var."

aşka inanmiyor
    ailesiyle beş yıl görüşmemiş esmeray. seks işçiliğini terk ettiğinde yeniden karşılarına çıkmış: "ilk başta tepki gösterdiler tabii ama sonra 'bu çocukken de böyleydi' dediler ve en önemlisi benim bundan arınmaya çalıştığımı gördüler." ailesinin kürt muhalefetinin içinde olması da başka bir avantajı olmuş. esmeray, 10 yıldır kimseye aşık olmamış. ama onu en çok zorlayan şey, aşksızlık değil işsizlik olmuş. bunun en önemli nedeninin cinsel kimliği olduğunu söylüyor. altı aylık fukaralıktan sonra tanıştığı midye tepsisi onun yeni ekmek kapısı: "ev sahibim olan mardinli kadın, aylardır midye satmam konusunda ısrar ediyordu. bir gün eline oklavayı alarak midye tepsisini elime verdi, o günden beri midye satarak geçimimi sağlıyorum."

o artik çok mutlu
    midye satarak tanıdığını düşündüğü hayatın başka yönlerini keşfetmiş esmeray. daha önce selam vermeyen insanlar ona selam vermeye başlamış. namusuyla para kazanıyor intibası onu hem mutlu ediyor hem de mutsuz, çünkü o seks işçiliği yapmak zorunda kalanların buna mecbur bırakıldığını düşünüyor.

insanlari güldürmek benim için çok önemli

yaptığı onca iş aç kalmasını önlemiş ama bir yandan da ne yapıp edip, tiyatrodan uzak durmayı başaramamış esmeray. tiyatro kursuna gitmiş, feminist tiyatrolarda oynamış, arkadaşlarıyla bile tiyatro amargi'yi kurmuş. çünkü insanları güldürmekten haz alıyormuş: "insanları güldürmek için en önemli işimden vazgeçebilirim!"

'cadinin bohçasi'
    arkadaşlarının ısrarı, topluma anlatacağı çok şeyinin olması ve ameliyat olma isteği esmeray'ı stand-up fikrine itmiş. arkadaşlarına sergilediği oyunu metne çevirmiş. esmeray artık dönem dönem beyoğlu'ndaki başak cafe'de erkeklerin diğer yüzünü anlatıyor izleyiciye... toplumun bilmediği bir yüzü tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. tarihteki cadı yakılma hikayelerine tepki duyduğu ve cadıları çok sevdiği için de, oyuna 'cadının bohçası' diye isim vermiş. esmeray'ı izleyenler ya gülüyor ya da şoka uğruyor. ama abartısız tüm erkekler oyunu ya terleyerek ya da kızararak bitiriyor.

yerinizi şimdiden ayirtin!

çocukluğu boyunca kadir inanır ile kenan kalav'a aşık olan, kendisini hep 'türk sinemasının sultanı' türkan şoray olarak hayal eden, aklı başına geldiğinde kadirizm'in karşısına feminizmle çıkan bu kürt, transseksüel ve feminist kadının öyküsünü hala izlemediyseniz, bilgi üniversitesi'nde 9 kasım'da yapacağı gösteri için yerinizi şimdiden ayırtın...

tavuk butlarini artik bana vermiyor!

esmeray, 90-60-90 ölçülerini reddettiğini, kadının doğal haliyle güzel olduğuna karar vererek başlamış feminist okumalar yapmaya. erkek bedenindeyken de kadınlara yönelik ayırımcılığın farkına varsa da bunu en çok annesinin değişen davranışlarında anlamış: "annem tavuk kesilirdi, butlarını bana verirdi. onu aradığımda 5-6 kez 'can' diye seslenirdi. şimdi butları bana vermiyor ve sadece bir kere 'can' diyor."
    --spoiler--
    #3122328 (naysi, 11.03.2008 11:08)

© 2008 - uludağ sözlük

esmeray başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. esmeray ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu esmeray nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» thirteen » taking over » arjantinli futbolculara tangocu demek » sos cagon » sansarla sago arasindaki dava » izmir de kizlar tecavuz ediyormus » 1640 » hali saha macinda babasina pas vermeyen hain evlat » tourette sendromu » parayla degil sirayla a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games