bugün

avrupa birliği kriterlerine göre yapılan yaşanabilirlik seviye listesinde eskişehir 3.dür. bursa 6.

bursa'nın nüfusu eskişehir'den fazladır.

eskişehir'de okur-yazarlık oranı bursa'ya göre yüksektir.

eskişehir'de 2 üniversite vardır, bursa'da 1.

bursa sanayi yönünden eskişehir'den ileridedir.

eskişehir bir kültür şehri olması yönüyle bursa'dan ileridedir.

eskişehir'in kızları üffff. bursanınkilerin alayı artvinlidir.

eskişehirspor ile bursa spor kardeş takımlardır fakat eskişehirspor taraftarı bursaspor taraftarına göre daha ateşlidir.

eskişehir'e okumaya gelip de şehir den şikayet eden öğrenci sayısı bursadaki şehirden şikayet eden öğrenci sayısından belirgin biçimde daha azdır.
eskişehirle bursanın karşılaştırılmasıdır. saçmadır. kutsal topraklar eskişehiri karsılaştıracak şehirmi kalmadı denilesi bi başlıktır. bursa vs kars digor denilmelidir.
arda kazım karşılaştırması gibidir. karşılaştırmayı fenerliler açar, kendilerini tatmin eder. bu başlık da eskişehirliler tarafından açılmış, tatmin yoluna gidilmiştir. unuttuklarınızı ben ekleyeyim, eskişehir taraftarı dünyanın en ateşli taraftarıdır, avrupa birliğine girmemiş olmamıza rağmen avrupa birliğindeki en yaşanabilir şehir eskişehirdir. bir derece tatmin edebildeysek ne mutlu.
karşılaştırılması saçma olan iki şehirdir,
(bkz: şehrin ruhu ile iletişim kuramayan insan)
bursa'nın eskişehir kesmeyince çevresindeki bilecik, kütahya ve afyon'u da arka arkaya koyup zikeceği karşılaştırma.
eskişehirin belediye başkanı candır, bursa'nın ki kakadır.
*
bursalı yazarların yazdıklarıyla, eskişehirli yazarların yazdıkları okununca aradaki kalite farkını ortaya koyması acısından ileriyi gören bir başlık.
birinde okur birinde çalışırsın.
eskişehir 1. taktik hava kuvvetleri komutanlığından kalkan uçakların bursayı yerle bir etmesiyle sonuçlanacak versustur. *
bursaya giden yolların manzarası süperdir. *
bursa' da tarih ve fabrikalar vardır, eskişehir' in içinde eskişehir vardır.*
eskişehir amına bile kor.
ferrari ile şahini karşılaştırmak gibidir.
saçmadır.
bir iç anadolu bölgesinde, biri marmara bölgesinde.
eskişehir'in içinden porsuk geçer, keyiflidir etrafında gezmesi, bursa'nın içinden bir sürü dere geçer ama kokusundan hiçbirine yaklaşılmaz.
bursa'nın kışın kayak yapılan uludağı, yazın yüzülen gezilen denizi, tarihi köyleri, tarihi mekanları, imparatorluğa başkentlik yapmış bir yerleşim yerinin mistik havası vardır. eski bir kent oluşundan dolayı şehirleşmesi karmaşıktır.

eskişehir düz alana yayılımış yerleşim vardır. porsuk çayında yüzülecek bir kısım yapılmış orası vardır. adı eski olsa da yeni bir şehir olmasından mütevellit daha düzenli bir merkeze sahiptir. sanayisi bursa'ya nazaran daha az gelişmiştir. öğrenci nüfusunun kalabalık oluşu gençlere hitap eden seçeneklerin fazlalalığını getirmiştir.

ama yine de kişinin ait olduğu şehirler söz konusu olduğunda objektif kıyaslamalar yapamayacağı da bir gerçektir. zira benimsenen şeyin eksik olması onaylanmaz pek.
en az 50 yıllık tartışma konusudur. Son 10 sene öncesinde Bursa her yönden açık ara giderken, Türk halkına talihin ikinci gülüşü Yılmaz Büyükerşen sayesinde eskişehir atağa kalkıp Bursa'yı fersah fersah geride bırakmıştır.

Eskişehir ÖSS'de hemen her sene ilk ona öğrenci sokar, bursa o kadar sanayiye ve gelişmişliğe rağmen pek parlak halde değildir. Türkiye'nin tüm iyi üniversitelerini Eskişehir'in çocukları doldurur, Bursalılar da genelde mantar özel okullara rağbet ederler.

Bir de nedense bursalılar en fakirinden en zenginine gösterişe, şatafata, paraya, görüntüye çok önem verir. Eskişehir'de en azından orta ve orta üst tabakada bunu pek göremezsiniz.
tatar mustafa trübün karşılaştırmasını güzel bir şekilde özetlemiştir:
prf dr büyükerşenin önderliğinde,
Amsterdamla karsılaştırılan aslında, bir anlamda doğru olan önermedir.
Bursa hikayedir efendim, Ankaralılar 4 saat olan kara yolu yerine, 2 saat hızlı trenle şehir görmeye geliyor, sizde gidin efendim sehir görün. RTE bu söyleme kızsada öle işte.
bursa'da yaşayan ve eskişehir'de okuyan biri olarak söylemek gerekirse;

eskişehir siker.

bursa orta yaş ve üstü kısma hitap edecek çeşitliliğe sahip, tarihi bir kenttir. bir genç olarak fazla alternatifi olmayan ve dağınık bir şehirde yaşamak can sıkar. özellikle yazın, altıparmak'tan heykele çıkarken hissedilen o yorgunluk bile soğutur insanı bursa'dan. ayrıca bursa'nın insanı daha muhafazakardır. yaptığınız her hareketi inceleyen insanlarla doludur çevreniz. bakışlardan rahatsız olursunuz.

eskişehir avrupaidir. şu ana kadar yapılan yorumlar zaten eskişehir'i anlatmaya yetiyor, bir daha aynı şeyleri tekrarlamaya gerek yok.

ek olarak söylemem gerekir ki; eskişehir'de aşk yaşamak bambaşkadır..
eskişehir'de yaşayan bi bursalı olarak söylemek gerekirse;

bence de eskişehir siker abi.
ancak şöyle de bi şey var; eskişehir halihazırda potansiyelinin maksimumunu kullanmıştır, bu şehirden daha fazlası olmaz, olamaz.

bursa ise görsel açıdan bariz bi şekilde daha çekicidir. büyükerşen ayarında hırslı ve vizyon sahibi bi belediye başkanının gelmesi ile, belki şehir merkezinde bi üniversitenin daha açılması ile ve tabi ki insanlarını da az biraz yontarsak bursa'nın yanında eskişehir'in esamesi bile okunmaz(dı).
eskişehir+bursa=izmir cevabını vereceğim karşılaştırma.
yazılan entrylere bakarsak bursa kazanmıştır. daha önce de dediğim gibi bursalılar kıyas yapmak için bile başlığa gelmemiştir, varın siz düşünün artık kim kazanmış. zaten birinde tantuni birinde iskender desek direk kafadan bitiririz. mudanya olayını katsak, uludağ desek artık fark öyle yerlere gelir ki, bir kaç şey daha derim eskişehirliler bilgisayarı kapatıp uyur.
yine de eskişehir bursa dost iki kenttir. ne halkı arasında, ne de futbol takımları seyircisi arasında problem yoktur, aksine dostluk vardır. biri candır, diğeri de ciğerdir. iki güzide kenttir. doğuyu batıyı birbirine düşürdüğünüz yetmedi, şimdi birbirine yakın kentlerin insanlarını birbirine düşürmeyin. yok izmir vs istanbul, izmir vs bursa, bursa vs eskişehir falan. gerek yok.
eskişehir+bursa+izmir=istanbul diyebileceğim bir karşılaştırma. gerisi boş.
(bkz: eskişehir ve bursa dostluğu)