bugün

türkçe ismi "labirent" olan, meksikalı yönetmen guillermo del toro'nun senaryosunu yazıp yönettiği, 2007 yılında gösterime girmesi planlanan fantastik-gerilim türündeki film.
6 dalda oskara aday olmuş film.çok hoş bir web sitesi bulunmakta. soundtrack'i websitesinden dinlenebilmekte ve oldukça hoş. sanırım mayıs'ta türkiye'de sinemalarda olacak.
http://www.panslabyrinth.com/
dikkat spoiler

uzun zamandır izlediğim en etkili filmlerden birtanesi. el espinazo del diablo 'nun leziz kıvamında.

öyle akıcı bir film. masal gerçek arasında, hayallerin acıttığı bir tarzda. masalların kanla boyandığı, bazı zamanları gözlerinizi kaçırdığınız türden. tüm savaşa, tüm kötülüğe karşı ofelia' nın yarattığı kendi dünyası. çizilmiş en fantastik karakterler, görselliğinden büyük bir haz aldığım atmosferler. gerildiğiniz sahneler, eşsiz bir müzikle mest olduğunuz anlar. hiç bitmesini istemediğim bir film, bir masal.uzun mu uzun ..neye inanacağınız tamamen size bırakılmış, ofelia' nın kayıp prenses olduğuna yada tüm bunların küçük bir kızın hayalgücü, bir masal olduğuna..

korkusuz bir küçük kız, hasta ve hamile annesi, yeni evlediği sadist piskopat general, özgürlükçüler ve savaş, ona büyük şevkat gösteren asi hizmetçi, yardımsever doktor.. muazzam bir çekim ve yönetim. 1 saat 58 dakika başından ayrılamadığım, klasiklerim arasında yerini almı$ bir film.

en sağlam spoiler

böylesine bir anlatımdan sonra, masalın gerçek olup olmadığı tamamen size kalıyor. mutlu sonlara inananlardansanız, size harika bir mutlu son : kayıp prensesin, ülkesine kavuşması ve yüzde mükemmel bir gülümseme bırakan ofelia'nın şaşkınlığı, mutluluğu. eğer gerçeğe kendinizi kaptırmış, masala inanmıyorsanız, gözünüzdeki yaşı silmek için bir selpak alın. guillermo del toro arada bırakmak nedir öğretiyor.

bu zamanlar başka bir filmden böylesine haz alacağımı tahmin etmiyorum. korktuğum birçok sahnesi oldu yalnız. masal ve gerçek böyle etkili işlenebilirdi. $imdi izninizle ben bir daha izliyorum. guillermo del toro seni seviyorum. *
teaser : http://images.apple.com/m...s_labyrinth-tsr_h640w.mov

trailer : http://images.apple.com/m...s_labyrinth-tlr_h640w.mov

ve harikulade soundtrack'lerini dinlemek için ;

http://www.panslabyrinth.com/soundtrack.html

filmin film gibi güzel internet sayfası için ;

http://www.panslabyrinth.com/

bu filmi herkese duyurasım var. sokaklarda perde açıp herkese izletesim.
Asıl ismi El Laberinto del Fauno olan filmin yönetmeni guillermo del toro dur. 2. dünya savası sırasında kendi hayal dünyasını yaratan ve orada sanal bir gerçeklik yaşayan küçük bir kızın başından geçenler ve annesi ile olan yolculuğu konu alınıyor.
http://www.youtube.com/watch?v=e0zJxL0CHa0
türkiye'de 11.mayıs.2007 tarihinde gösterime girecek olan guillermo del toro filmidir. çocuklara dair bir film olmasına rağmen içerdiği şiddetten büyükleri bile rahatsız etmesi muhtemeldir. ama harika bir filmdir. izleyip guillermo del toro mimic'le blade 2'yla falan kendini harcıyomuş yahu denilesidir.
izlenmesi gereken filmlerden biri...bünyemde etkisi hala devam etmekte...
taa 2006 yılı mayıs ayında indirdiğim, ispanyolca olduğu için geçen aya kadar altyazısını beklediğim, izlediğimde ise hayal kırıklığına uğradığım filimsi...

--spoiler--
ya kardeşim ispanya iç savaşı ile, labirentin ne alakası var???
--spoiler--
en iyi makyaj, en iyi sanat yönetmenliği ve en iyi sinematografi dallarında oscar sahibi film. hak eder..
kurgu bakımından hiç de fena sayılmayan ancak fazlasıyla abartıldığını düşündüğüm film zira imdb'de 49.luğa kadar yükselmiş şaşırdım doğrusu..

ayrıca şöyle de bir parantez açmak isterim ki mercedes ve ofelia gerçekten olağandışı performans sergilemişler.

spoiler

filmde en heyecan verici bölüm ofelia'nın üzümlerden yediği bölüm gibi geldi bana, o sahnedeki yaratığa hayran kaldım, hep istediğim elde göz olması olayını canavara uygulamışlar, kıskandım doğrusu..

spoiler
anlatılanların hiçbirine benzemeyen bir masal filmi. gerek görsel açıdan gerekse de hikaye ve kurgu açısından mükemmel olmuş. filmin başını seyredince "eyvah, sıkıcı bir film mi acaba?" soruları beliriyor kafada, oysa ki olaylar öyle bir hal alıyor ki vücut bir ara sadece epinefrin salgılamakla yoruyor kendisini. dedik ya masal filmi diye, kimse küçük kardeşini çocuğunu götürmesin; zira hazmı kolay bir film hiç değil, ve de bazı şiddet ya da mideye dokunan saneleri de mevcut. ama yine de masallıktan kopamıyor. hele bir ninni melodisi var ki, ancak masallarda bu kadar güzel ninniler duyulabilirdi zaten. bir film için gidişatı sonuca bağlamak çok önemlidir. güzel bir hikaye kötü ve beceriksiz bir sonuçla berbat edilebilir. ama bu film sonuca da harika bağlanmış. ama mutlu sonla mı bitiyor yoksa hüzünle mi orasını kendiniz görün, ama mutlaka görün. çünkü gerçekten görmeye değer bir masal.

not: filmin dili ispanyolcadır.
kesinlikle izlenmesi gereken bir film..gerçeklikle masalsallığı aynı kabta çok güzel bir şekilde eritebilmiş, bazı şiddet sahneleri küt diye insanın kafasına vurabilen ve stephan king'in yılın en iyi filmi yorumu derken haksız olmadığına inandığımız tek kelime ile şaheser..*

filmin müziklerini javier navarrete yapmıştır ve filmle çok iyi uyum sağlamıştır..ninni ise gerçekten ninnidir..bir yerlerden indirdim ve sabahtan beri dinlemekteyim kendisini..
genel itibariyle şahane olmakla birlikte filmdeki bir iki aşırı şiddet içeren sahne, gece insanı rahatsız edecek düzeyde.
ülkemizde 6 nisan da vizyona giren, 3 oscar ödüllü, imdb de top 250 de 47. sırada bulunan fantastik film.

(bkz: El Laberinto del Fauno)

ayrıntılı bilgi :
http://www.imdb.com/title/tt0457430/
http://beyazperde.mynet.com/film/3211
imdb 'de aldığı 38000 küsür oyun ortalamısı 8.5 puan ve
tüm zamanların en yüksek puan alan 47.filmi durumunda.
izleyicilerin beğenisiyle modern bir klasik olma yolunda ilerleyen film.
filmin başında "ulan bu nasıl bir film, bir saçmalık var ama" tadında bakışlarla ekrana bakarken, dakikalar geçtikçe filmin içerisinde mevcut olan iki farklı dünyanın yani gerçeklik ile fantazinin aynı çatı altında ne kadar akıcı ve güzel bir şekilde birleştiğine şahit oluyor insan.

insanın beğenilerini çerçeveleyen tek noktanın beklentiler olduğu düşünülürse filme gitmeden evvel ne ile karşılaşacağını bilmek filmden daha fazla zevk alınmasına neden olur. sadece afişindeki gerilim ve korku öğeleri taşıyor ibaresi ile "bildiğin bir korku filmi, hadi biraz korkalım" düşüncesi ile gitmek filmin başlarında hayalkırıklığına uğratsa da film kendi dünyasına izleyiciyi çektikten sonra artık bir şey yapmaya gerek kalmıyor.

filmin sonuna kadar fantastik öğelerin acaba gerçek mi sorusunu insanın aklına getirebilecek,

--spoiler--
bitişte kızın gözlerini açıp bir anda canlanması beklentisine insanı sokabilecek
--spoiler--

kadar gerçek öğelerle fantastik öğeleri harmanlayabilmişler.

filmin müzikleri ise ayrı bir güzel idi, özellikle ninni tadında söylenen ve filmin devamında arka fonda bazen duyduğumuz o müzik gerçekten de insanın derinine dokunan bir melodi.

ayrıca, ispanya iç savaşının ülke ve genel için ne anlama geldiğinden ziyade, köşede kenarda yaşayan halk için ne anlama geldiğini de insana gösteren, bilgi dağarcığımıza görmediğimiz bir köşeyi daha katan bir konusu var filmin.

sinema endüstrisindeki amerikan hegemonyasından kurtulmuş ve başarıya ulaşmış avrupa yapımı güzel filmlerden bir tanesi. en çok da filmin başındaki "hadi kalk çıkalım oğlum bu ne" düşüncesinin filmin sonunda "bu nasıl güzel bir filmdir ya" düşüncesine dönebilmesi beni heyecanlandırmış ve mest etmiştir.
prenses kızın hayallerini anlatırken olayı seyirciye gerçekmiş gibi hissettiren film. Fantastik bir konu gibi gözükse ispanyayı seyirciye gösteren film. *
doğaüstü konuları sevmeyenlerin bu konuyu tekrar düşünmelerine sebebiyet verebilecek güzellikte bir yapım. aldığı oscarları sonuna kadar hak ediyor. özellikle makyaj da gerçekten olayı aşmışlar. bir insanın ağzının yırtıklığı ancak bu kadar güzel gösterilebilir. filmi izlemeyenler için entrymize burada son verirken bir not ta izleyenlere;

--spoiler--
şahsi kanaatimce "rüyalar alemi" gerçek değildir. ofelia kendisine sanal bir dünya kurmuştur. böyle bir fikrimin oluşmasındaki bazı etkenler şunlardır efendim*;

öncelikle periler tamamen ofelia nın kitaptaki şekile uyuyorlardı, bu o nun kafasında yarattığı izlenimi verdi bana,

ikincisi ve bence en önemlisi, ofelia nın son sahnede duvara çizdiği kapının hala durmasıydı. dikkat ettiyseniz bir bölümde o kapının birkaç saniyede yok olduğunu görürsünüz.

kraliçe nin de annesine çok benzemesi ayrı bir olay tabi,

ve en sonuncusu pan ın görünmez olması olayı. eğer gerçekten bebeğin kanını akıtacaksa o bıçağın görünmesi lazım. tabi doğaüstü bir konuda bu kadar yüzeysel konuşmak daha da saçma, katılıyorum.

aklımı karıştıran unusurlar da yok değil, şöyle ki;

defteri açıp kan gördüğü zaman annesinin kanadığını görmesi belki gerçek olabilir dedirtiyor insana. ağacın içine girdiği bölüm daha karışık, onu çözemedim, gerçek te olabilir hayal ürünü de. sonuçta öyle ya da böyle üstü kirlenmiş bir şekilde çıkıyor ağaçtan.

bir diğer konuda generalden kaçarken çimlerin ikiye ayrılması. tam arkasında general olduğu için insanın inanası geliyor böyle bir gizeme.

sonuç olarak kafa karıştırsa da klişelerden uzak, güzel bir film olmuş.

--spoiler--
orjinali "el laberinto del fauno" olan 2006 meksika, ispanya, amerika ortak yapımı fantastik korku örnegi sıkı bir film. yönetmen guillermo del toronun 4. filmi.
kesinlikle izlenilmesi gereken bir film. hele filmin sonuna doğru bir söz vardır ki helal be dedirten cinstendir: "bir masumun kanı yerine kendi kanını akıttın..." devamı için filmi izleyin.
hoş, fantastik bir film.
soundtrack inde hace mucho, mucho tiempo (long, long time ago) gibi insanın dinlediği her an gözlerini doldurabilecek bir parça bulunan güzel film. sitesi de güzel ayrıca. http://www.panslabyrinth.com/
tek kelimeyle harika bir filmdir. ispanya iç savaşı ile düş dünyasını bir araya nasıl getirebilirsiniz ki derken kendinizi filmin içinde bulursunuz. (ne saçma sapan yorumlar yapıyorum kardeşim, izle de yeter)

izleyiniz...
ülkemizde 20 temmuz itibariyle tekrar gösterime girecek filmdir.
müziği* * inanılmaz güzel bu filmin. ayrıca şu anda heryerde iki kişi tek biletle girebiliyor.