bugün

dövme yapıldığı il 1 saat dövme kapalı kalmalıdır. nihayetinde orası bir yaradır ve ilk 1 saat mikrop kapması için çok açıktır.

kullanılacak krem bepanthen merhem'dir. bepanthen'in piyasada 3 çeşidi vardır. eczanenizden ısrarla ve azimle "merhem ver bana ulan" deyu isteyiniz.
hem turkiye de hem de amerika da yaptirmis olmamdan kaynaklanan bir ikilemdeyim. neden mi ? arkadas turkiye de yaptirdiktan sonra artistin onerileri ve yapmam gerekenler ile amerika daki artistin onerileri ve yapmam gerekenler arasinda daglar kadar fark var. neyse ikisinide uyguladim ve amerika da bana onerilenlerin daha basarili oldugunu gordum. ya aslinda ikiside ayni sonucu veriyor hicbir sey farketmiyor ama sanki bunu yapmasi daha kolay. al sana dovme yaptirdiktan sonra yapman gerekenler.

-yapildiktan hemen sonra ustu herhangi bir saglik malzemesi ile kapatilmis dovmeyi 2-4 saat sonra ac

-hijyenik, temiz ellerinle ve ilik su kullanarak dovmeyi hafifce yika ve durula. ( pompali ve anti-bakteriyel sabun kullanman cok onemli. cunku yaralar henuz kabuk bile baglamamis ve mikrop kapmaya cok musait.)

-yikadigin bolgeyi sakin havlu, pecete vb malzemeler ile kurulama. kendi haline, oluruna birak. hava kendi kendine kurutsun. (bunun da nedeni kurulayacagin malzemede mikrop vb seyler olabilir.)

-dovmenin oldugu yere cok ince bir tabaka olacak sekilde melhem sur. surdugun melhemin orada kalin bir tabaka olusturmamasina dikkat et. (bu asamada surulecek kremler, aquaphor veya bacitracin olabilir.)

-ikinci madde ile dorduncu madde arasini gunde iki defa olmak uzere bir veya iki hafta boyunca (vucudun dovmeyi kabul edip etmemesine bagli olarak) tekrarla.

-dovmen kabuk tutunca ve o kabuklar soyulmaya dokulmeye basladiginda (gunes yanigina benzetebiliriz bu asamanin belirtilerini) istegine bagli olarak kokusuz( parfum, aroma veya hindistan cevizi icermeyen) nemlendirici losyon kullan. bu tarz kremlere verebilecegim ornek cetaphil dir.

-ilk gunden itibaren dus almakta hicbir sorun yok. o konuda sakin endiselenme. defalarca test edildi. onaylandi. ancak en az 3 hafta havuz, deniz, jakuzi vb.. aktivitelerden uzak dur. gunes altinda dovmenin oldugu yer acikta duracak sekilde durma.

-iyilesme surecindeki dovmeler kasinti yapar, kurur, rahatsiz eder. aldirma. sakin kasima, derileri kabuklari soyma. yoksa rengini gorunusunu herbir bokunu kotu anlamda etkilersin. kasindikca, bahsettigim nemlendirme asamasini tekrarla.

-dovmen surekli diri kalsin diye gunese cikarken koruyucu krem falan kullan. (essek degilsin heralde bu tarz ipuclarini tahmin edebilirsin)

-dovmenin iyilesme surecinde, bu asamalari yaparken olagandisi bir sey olursa eger, kasinti ve soyulmadan farkli bir reaksyonla karsilasirsan hic vakit kaybetme hemen once sana dovmeyi yapan artiste git danis ardindan da artik doktor, hastane, klinik, saglik ocagi vesaire vesaire birilerine gorun.
öncelikle 4-6 saat kadar bandajı çıkartmayın. daha sonra bandajı çıkartın ve içme suyu ile anti-bakteriyel bir sabunla dövmeyi sakince yıkayın. daha sonra dövme ustasının size önerdiği kremi sürün. bu işlemi dövme kabuk tutuncaya kadar devam ettirin. eğer dövme yapımı esnasında kan akmadıysa ve küçük çaplı bir dövme yaptırdıysanız dövme kabuk tutmayabilir sakın kaygılanmayın bu iyi bir şeydir. yaklaşık bir ay kadar yıkanırken filan dövmeye dikkat edin. yazın güneşten korumak için koruyucu bir losyon sürdünüz mü, dövmeniz hep canlı kalacaktır.
dövme yaptırmak isteyen ya da yeni dövme yaptırmış arkadaşların ilgilenebileceğini düşünüyorum.
http://www.apollontattoo....ik_2_13_dovme-bakimi.html
dövmenin ilk bilmem kaç saat kapalı ya da sargı halinde kalması yaygın bir yanlış bilgidir. orası henüz yara halinde olduğu için mikrop kapmasını engellemek için sararlar ama yara hava almadıkça iyileşmez. zaten dövmeyi mikrop kaptırmak çok zordur. bephanten sürülmesi de yanlıştır, çünkü bephanten dediğimiz krem yara merhemidir ve dövmenin önce yara olup sonra iyileşmesini sağlar. yine de daha uzun sürede iyileşmesini istiyorsanız kullanabilirsiniz.

dövme yaptırdıktan sonra ilk 3 gün su değmemelidir çünkü musluk suyunun içinde ki ozon dövmenin rengini kötü etkilerken içinde ki klor da yaraya zarar verebilir, dövme kabuk bağlamışsa kabukları yumuşatır ve erken düşmesine sebebiyet verir.
dövme yaptırdıktan sonra sürecek kreminiz yoksa alana kadar vazelinle üstünü kapatmalısınız. ille de banyo yapacağım diyorsanız dövmeye kalın bir tabaka vazelin sürerek de banyoya girebilirsiniz. vazelin suda erimez ve akmaz, dokunmazsanız sorun çıkmaz. vazelini hafifçe bir peçeteyle alın çıkınca.

kesinlikle kullanılacak 2 krem vardır, bu ya bepanthol ya da terramycin olmalıdır. bepanthol yeni çıktı, o nedenle şuan piyasada ki en iyi dövme kremi budur. aslen bebekler için kullanılan pişik kremidir ama dövmenin kabuk bağlamadan iyileşmesini sağlar. terramycin de göz pomatıdır o da kullanılabilir çünkü o da kabuk bağlamamasını sağlar. dövmeniz kabuk bağlamadan iyileşirse harika bir sonuç elde edersiniz, ne renklerde bozulma olur ne şekilde. çünkü kabuk halindeyken bir şey olurda kabuk kalkıp düşerse o bölge silik çıkar sonradan.

ilk dövme yaptırdığınız gün aradan 4-5 saat geçtiğinde krem sürmeden kalın bir tabaka vazelin sürüp nazikçe mendille silin. ilk gün deri fazla boyayı dışarı atar böylece giysinize ya da yatağınıza bulaşmadan temizlemiş olursunuz. ya da mendili koyup üstünden elinizle tutun ve yavaşça mendili kaldırın. bu yöntemle de boyayı zarar vermeden emdirebilirsiniz.

ilk 1 hafta boyunca doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın, zaten çok sızlar. boyanın renginin açılmasına neden olur. havuz mikrop yuvasıdır, kesinlikle girmeyin. denize de 1buçuk hafta sonra rahatça girebilirsiniz.

dövmenin kaşınması iyileşmeye başladığına işarettir. kesinlikle kaşımayın, üstüne tırnağınızı basılı tutarak kaşıntının geçmesini de beklemeyin. sabredin, kendisi geçer.
basima gelenlerden yola cikarak verecegim tavsiyelerdir; dovmeyi yaptirdiktan sonra, dovmeciniz krem onerecektir bu genellikle (bkz: bepanthen) olur ve dovme icin olarak merhemi tercih edilir. yalniz turkiyede bepanthenin satisi yasaklanmis sanirsam onun yerine (bkz: bepanthol) verebilirler, siz yine de eczaciya detaylica sorun.

gunde 3-4 kez dovmeli alana krem surulmelidir yalniz benim yaptirdigim dovmeci ''cok yedirmeden yavasca uygula" demisti bunun sonucunda basima hicbisi gelmedi ben de size bunu oneriyorum. antibakteriyel sabunla citilemeden yikayabilirsiniz.

ben dovmeyi yaptirdiktan 5 gun sonra dus almistim, dovmeli yeri vazelinleyerek. bu dus,su konusunda siz dovmecinizin yonergelerini izleyin fakat genel olarak 1 ay falan deniz ve havuza girmeyin diyorlar.

yaklasik 1 hafta sonra yavas yavas deri boyayi ve oluderiyi atmaya baslayacaktir. bu durumda telaslanacak bisi yok ayni bakima devam ediyoruz. bazilari endiselenebilir dovmemin canliligi kayboldu diye bu normal olmasi gerekendir.

kabuk baglama olayindan soz ediyorlar fakat bende yazdiklarimi uyguladim kabul baglama olmadi ve dovmem hala canli, rengini koruyor. eger kabuk baglarsa kesinlikle soymuyorsunuz bi de cok kasinacaktir asla da kasimiyorsunuz. bazilari uzerine kucuk bi tokat atin demisler kasindigi durumlarda onu yapin.

dovmeciniz size bir rutus tarihi vermis olmasi lazim ne zaman uygunsaniz dovme kendini geldikten sonra gidin.
Bephanten plus ve bactroban işinizi görür. Bephanten iyileştirir, bactroban Bakteri uremesini engeller (antibiyotiktir) Kaşımayın,soymayın konturleri bozulur, kaşınıyorsa anestol pomad sürün uyuşturur. Kurumamasına dikkat edin.
farklı dövme stüdyolarının bu konuyla ilgili uygulamaları küçük farklılıklar gösterse de genel hatları itibariyle şöyledir;

- dövme yapıldıktan 1-2 saat sonra bandajı açın, protex'le (antibakteriyel sabun) hafifçe yıkayın. (burada amaç bandajın altında kalan kan ve boyaları temizlemek. öyle yaldır yaldır yıkayıp dövmeyi mundar etmeyin yani)

- yıkadıktan sonra behanthen plus veya vazelinle dövmenin üzerini kapatın. bu iki krem de bol yağlı olduğundan dövmenin altına su geçmesini önleyecek ve aynı zamanda dövmeyi nemli tutacaktır.

- özellikle ilk 24 saat darbelerden koruyun, üzerine yatmayın.

- ilk 24 saatten sonra 2-3 saatte bir, yani gün içerisinde aklınıza geldikçe üzerine bephanten plus sürün. tabi sürmeden önce ellerinizi protex ile iyice yıkayın.

- 1 hafta boyunca bu işleme devam edin. bu süre boyunca dövmeyi yolmayın, kaşımayın, vs.

mevzu genel olarak böyle olmakla beraber gözlemlediğim kadarıyla dövme bakımı mevzusu biraz kişiden kişiye de değişiyor. malum bazı insanların ciltleri biraz daha hassas. bazılarının vücutlarındaki yaralar daha geç iyileşiyor falan. onlar biraz daha dikkatli olsun işte... yoksa çok mühim bir mevzu da değil...
özen gösterilmesi gereken bakımdır. çoğu dövmeci 'suyu' zararlı buluyor olsa da su temizliktir. orası 'yara' halinde olduğu için aslında sıklıkla yıkanmalı ve koruyucu krem sürülmelidir. ama yağlı ve su geçirmeyen vazelin değil. bu yapılan bir hata. güneş ışığından korumanız gerekmektedir. krem sürerken ya da kaşındığı zamanlarda hafif hafif parmak harbeleri yapın güneş kremi sürer gibi ovuşturmayın tırnaklamayın. ( isteseniz de tırnaklayamazsınız zaten canınız yanar) yüzeyi hep ıslak görünümlü olsun kuru tutmayın. sonrasında da güneşe çıkarken hep yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanın.
yapıldıktan sonra kapalı kalması ortak yol olan, dövme ustanızın önerisine göre bepanthene plus, alkolsüz ıslak mendil, vazelin ekipmanlarının bulunması gereken bakımdır.

hakkında herkes subjektif yorum yapabilir ancak bence dikkat edilmesi gereken en hakiki husus kesinlikle ve kesinlikle temizlik ve hijyendir.

nitekim hassas olan cildime yeni yaptırdığım dövme yaklaşık 3-5 gün içinde gözle görülür biçimde iyileşmiştir.

artık dövmenin üstüne sarılan streç film yerine kendiliğinden yapışkanlı ve ilaçlı bir sticker kullanılmakta. bunu yapıştırıp 5 gün dövmenizin dış dünyayla iletişimini kesiyorsunuz. duş rahatça alabilir, dövmenizin üzerine keyifle yatabilirsiniz.

5 günün sonunda bu stickerı kaldırıp bepanthol sürmeye geçebilirsiniz, kaşımayın ve kremi iyice yedirerek sürün. dövmenizin kabuklaşmamasına dikkat edin bu yüzden kremi dövmeniz kurumaya başladığı anda tazeleyin.
üleyn hem dövdürüp hem de bakım mı yaptırıyorsunuz. vicdanınız mı sızladı.
güncel Önemli Başlıklar