dostluk 

/ 2
kapat
  1. aklınıza geldiğinde heyecanlandığınız, görmediğinizde özlediğiniz, hatırasıyla dahi kederlerinizi unuttuğunuz, kendisinden bahsederken yüzünüzü tebessümün çevrelediği ve gönlünüzün huzurla dolduğu birileri var mı hayatınızda?

yoksa!! kendinize bir bakın, başkalarının hayatında ne kadar yer ettiğinizi, sizi hatırlayanlarda ne denli bir duygu bıraktığınızı, sevginin müsbet veya menfi etkileşimini, gönül kazanma becerinizi, ''kalp kırmanın kabeyi yıkmakla'' eşdeğer tutup tutmadığınız, yüreğinizde kötülüğe dair bir şeylerin varolup olmadığını kontrol edin!! ''hayat insana herzaman gülmüyor''

bazen kara bulutlar dolaşır üzerimizde, umutların bittiğini sandığımız anlarda anlamsız karamsarlıklar kaplar yüreğinizi, neden olduğunu bilmezsiniz, yada nedeni aşikardır, belli veya belirsiz bir sebebi vardır hüznünüzün, ama etkisi aynıdır somurtmaya başlarsınız, hiçbirşey açmaz sizi çareler üretmeye koyulursunuz, '' sinemaya mı gitmeli, yada sahilde mi dolaşmalı, yok yok akşama fasıllı bir yemek yemeliyim, aa tek başımada olmazki der içinizdeki aradığınız duygu!.. tiyatroya mı gitsem acaba; yok, olmuyor, yalnız çekilmiyor hiçbir şey, ama canım kimseylede konuşmak istemiyor'' bu tarz monologlardan sonra ne yapsanız kabullendiremezsiniz kendinize sonra kararsız kalırsınız tek başınıza. aniden, sevinçle bezenmiş bir heyecan kaplar yüreğinizi 'o'nu hatırlamışsınızdır çünkü, 'onu' arasam, ya çok iyi olur, muhakkak gelir diyerek heyecanınızı mutluluk belirtileriyle dışa yansıtırsınız, 'o' kederinizi dinleyen, hüznünüze ortak olan, gülümsemesiyle sizi mutlu eden, sadece varolduğun için olsa dahi şükredersiniz, iyiki var allahım diye dualar edersiniz, gecenin bir vaktide olsa çekinmeden arayabildiğiniz nadidelerinizdendir çünkü.

çevrenizde böyleleri varsa kendinizi şanslı hissetmelisiniz ve ayrıcalıklı; dostluklar, arkadaşlıklar ve bütün iyi ilişkiler önemlidir buyüzden. kolayca elde edilebilecek kazanımlar değildir, işte buyüzden çok kıymetlidirler, değerleri iyi bilinmeli kaybedilmemeli, yoksa bile sahip olmak için çaba sarfedilmeli.

düşünsenize; güzelliklerin bittiği bir zamanda, size yakın olan, yüreğinizin bir yanını verdiğiniz ismini söylerken bile mutluluğunuzu gülümsemenizi saklıyamadığınız ve hatırladığınızda onunla yaşadığınız anları hayal ettiğiniz, dürüst ve samimi olduğu için hatıralarıyla düşündüğünüz; yokluğunda, varlığınızı anlamsız saydığınız biri gelir aklınıza. hadi canım sende! artık kimseye güvenilmez bu zamanda boşa söylenmemiştir. çünkü, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır vefakar dostların sayısı. vefa artık bir semt adı dediklerinde, göğsünüzü kabartarak atılsanız ve varlığından onur duyduğunuz gönüldaşınızın, dostunuzun olduğunu söyleseniz, hatta sayesinde onun gibi temiz yürekli insanlarla tanıştığınızı ve gönül insanlarının hiç bitmeyeceğinden emin olduğunuzu bütün çoşkunuzla söyleseniz hoş olmaz mı sizce....!

hadi şimdi bir düşünün, etrafınıza bakın sahi çevrenizde bir elin parmaklarını geçecek kadar dostunuz yok mu.? vardır! artık size düşen kıymet bilmektir, değer vermektir, onu veya onları kaybetmemek için elinizden geleni yapmaktır. yoksa bile enkısa zamanda edinin, gülüşünüzü ve gözyaşlarınızı paylaştığınız biri yada birileri olsun etrafınızda. hayat ''paylaşmakla'' güzeldir. ''paylaşıldıkça artan tek şey sevgidir''

nedersiniz.?
    dostunuz yada dostlarınız olsa, sevseniz onları, yalnız kalmasanız hiç, sevginiz artsa hep sonra sevgi yine sevgi yine sevgi olsa.. daha ne olsun, paylaşmaya değmez mi.?
    #139553 (differsoul, 30.03.2006 14:03 ~ 14:15)
  2. ey dostlarım dunyada dost yoktur..aristo
    #142063 (illegand, 31.03.2006 18:46)
  3. Arkadaşlık nedir arkadaşım? dostluk nedir? kesin aklınızdan şu geçiyodur " ya ulan adamın anlattığı şeye bak hiçmi işi gücü yok bu herifin.."
    bunları önemsemiyoruz ama aramızda kaçtane gerçek dost var acaba? kime sorsak sapına kadar en iyi arkadaş ama yağmur olsa damlamazlar insana (genel olarak konusuyorum, tabiki iyi dostlarımız / arkadaşlarımız var).
    Öncelikle şunu söylemeliyim biz insanoğlu bu konularda çok farklı kişiliklerde oluyoruz , ama bu konu bence buluşmamız gereken bi ortak nokta.
    Arkadaşlık nedir arkadaşım? Dostluk nedir? Senin için bunların cevabı nedir acaba? arkadaşlık bi eğlenceden ibaretmi? hani "biyere eğlenmeye giderken yanımda götürebileceğim üstü başı düzgün bi eleman olsun yeter.." mi, yoksa "iyi günlerde varsında kötü günlerde yanımda olmayan adama dostum demem ben" diyemi düşünüyosunuz? peki kötü günler nedir ozaman? illaki bi hastalık veya bi para sıkıntısına düştüğümüz bi durummu? hasta olduğunuzda size ziyarete gelen kişimidir dost? yada paraya çok sıkıştığınızda cebindekilerin hepsini çıkarıp verenmidir?... bana sorarsanız bunların hiçbiri ne dostluğumu kazanabilir nede arkadaşlığımı.. hastayken ziyaret etmek veya parayla pulla olacak şeylerse bunlar, inanıyorumki çoğumuz mükemmel dostluklar kurabilirdik.
    Bana göre dost, kendinden taviz verebilendir.Bir "başkası" değildir, dost dediğimiz insan.. Bir çıkar gözetmemek, yanlış bi hareketini gördüğünde bir çırpıda silememektir.. Hepimizin illaki bikaç dostum dediği insan vardır, ama kendimize bi soralım; sen dostun için hiç kendinden taviz verdiğin oldumu, yada hiç alttan aldığın?? Onu kaybetmemek uğruna bişeyler yaptınmı, yada yanlışını gördüğünde ona doğrusunu anlatmayı denediğin oldumu? yoksa "amaan şimdi durup dururken aram bozulur" diye umursamayıp yanlışlarına göz mü yumdun?.. yoksa gün geldide ondan bıkmayamı başladın? hani olurya yeni biriyle tanışırsın artık o eski dost müsfettesine gerek yoktur, çünkü bunun için daha iyi bi aday vardır ve o kişi artık eskisine mecbur olmadığını farkettirir sana. Benim anladığım dostluk ilişkisi ise şu özetle olmalı.. bi sorunum olduğunda yanımda olacak, ben çok üzülürsem oturup benimle üzülücek, çok mutlu olursam benimle beraber sevinecek.. herşeyin karşılıklı olduğu, terazinin tam dengede durduğu bi ilişki..

"Güvenin %99 u olmaz." Fatih Terim

Ona tamamen içten ve samimi olmalıyız.. Aramızdaki "güven" duygusu, lafını bile etmeyeceğimiz kadar kuvvetli ve sadık olmalı. Nekadar uzak kalsakta bu bizim dostluğumuza hançer vurmamalı, tam tersine birbirimize söyleyecek anlatıcak daha çok şeyimiz olduğu için bu bize mutluluk vermeli. Dost dediğim kişi öyle biri olmalıki, sanki ne söylesem karşımdaki kabul edecekmiş, yada ne söylesem kabul etmeyecek ama tartışıp doğruyu bulabileceğim, her yerde birbirimizin eksiklerini gidericek, birbirimizi tamamlayacagımız biri..
    biz insanoğlu malesef çok nankör varlıklarız, ama inanıyorumki bu söylediklerime içinizdeki herkes hakvermiştir. Çünkü bunlar sanki hepimizin bilipte söylemeye cesaret edemediği, yada söylemek isteyipde toparlayamadığı, duygularımıza sözcü olan kelimeler.. (yada benim duygularıma) Belki ben bu dostluk kavramlarımda dost diyebileceğim insandan çok şey istiyorum yada bekliyorum.. Olabilir. Eğer yanlışsam bunu düzeltmesi gerekende sizlersiniz sevgili dostlarım.

Bu yazıyı yazan en yakın dostlarımdan biri olan Burak Gündoğdudur.
    #148538 (hendrix, 04.04.2006 02:19 ~ 26.05.2006 05:17)
  4. dostluk;yıllarca görüşemeseler bile,yıllar sonra gerçekleşen ilk görüşmede sanki daha dün berabermişçesine yadırgamadan davranabilen insanların arasındaki bağdır.
    dostluk sadece hüznü,üzüntüyü paylaşmak değil;sevinci,mutluluğu canı gönülden,kıskanmadan paylaşabilmektir.
    #291914 (hande, 30.05.2006 00:12)
  5. Dostluk utanmadan ağladığın omuzdur. Konuşmadan sadece yanında olup da senin o anda ne hissettiğini bilendir. 100. kez anlattığın derdini ilk seferki gibi dinleyebilendir. Sen etrafa zoraki gülümserken aslında içinin acıdığını bilendir.
    #295636 (Marnie, 31.05.2006 00:36 ~ 14.03.2007 20:41)
  6. zaman tarafından evrilen sayılı şeylerden biridir bu kavram. zaman genelde önüne kattığını yutup harcayan bir hortum gibi görünse de iş dostluğa gelince bir durup soluklanıyor sanki. ben bugün bunu gördümcülük yapmak pek adetim olmasa da; evet ben geçenlerde bunu gördüm. aylar önce abuk bir şekilde tanıştığım bir arkadaşımla (zaman devreye girmeden önce) çıkıyoruz, içiyoruz, eğleniyoruz, geliyoruz, tekrar içki vakti gelince ortak bir dilim belirleyebilirsek yine içiyoruz. gündüzleri evin yakınındaki okulda kendimizce basketbol oynuyoruz. arkadaşız, keyifli vakti ortak paydaya dökmüşüz.

üstünden aylar geçti, ben işyerinde fenalaştım birden, sol cenahım uyuştu kaldı, nefes alamıyorum, kalbim sıkışıyor. bir de tanısı konmuş bunun; panik atak. eve gittim. konuşup rahatlamak derdindeyim ama baktım her zamanki gibi herkes kendi derdinde. bunun için insanları suçlayamam. abi ölüyorum zannettim ya dediğimde sorma ben de kurufasülyeyi çok kaçırmışım fena gaz yaptı diyorlar falan. bencillik insan doğasında var, çok üstünde durmuyorum.

arkadaşım aradı, basketbol oynarken top yerine beni potaya yapıştırdığı ve sakatladığı için merak edip aramış, e dedim panik atak geçirdim, şimdiyse uyuşuk vaziyette yatıyorum. 8 dakika sonra kapıyı açtığımda hiçbir şey sormadan ve söylemeden sarılmıştı bana. her dem abuk geyikler yaptığımız mezkur kişi ciddi ciddi moral destek ünitesi olarak karşımda duruyordu.

tüm bunları tanıştığımızın ilk haftası yapsaydı durup bi düşünürdüm, o yüzden zaman önemli. hiç yanımda olmasaydı geçirilen keyifli vakitle sınırlardım onu, tanış sıfatından başka bir şeyi adının önüne koyamazdım. beni önemsemeyip gelmeseydi de belli bir süre sonra msnde blocklanıp silinen insan yığınlarının arasında olurdu. dostluğun şaşmaz kuralları bunlar.
    #561253 (kaptan arka kapi, 21.08.2006 01:10)
  7. ulan en boktan zamanında aklına geldiği zaman onunla/onlarla * birlikte olmak, için güzel oluyorsa, seviyorsan onları budur işte, onlar dostundur.
    (bkz: dosta arkadaş denmez)
    (bkz: arkadaşa dost denmez)

aynı dertler, aynı kader, aynı gülünen şeyler. ancak dostlarladır.
    #1229773 (hyperion, 29.01.2007 22:07 ~ 22:09)
  8. dostlar vardır; çiçek gibi koklar koklamaz alır götürür bütün yüreklerinizi...kımı zaman soba gıbı yüregindeki ateşle ısıtır ellerinizi....yagmurda ,fırtına da sıgınak,güneşte gölge olur size.Yıldız gibi, hava kapalıyken bile kapkara bulutların bekçisdir göklerde...
    dostlar vardır;arada bir ugrayıp alt üst ederler hayatınızı...dili zehir zemberek,bakışları keskındır....Ama onlardır hep bızımle olanlar,hayatı anlamlı kılanlar.
    #1441293 (froidviolace, 22.03.2007 20:23)
  9. Dostlar ırmak gibidir.. insanlar vardır; berrak, pırıl pırıl bir deniz..
    can yucel
    #1517787 (mulayim, 11.04.2007 23:42)
  10. Dostluk, toprak bir maşrapa gibidir,
    önemsiz bir nedenden birdenbire kırılır ve bir daha kullanılmaz.
    cicero
    #1542392 (ArsMagna, 19.04.2007 09:24)
  11. ellerimizle şekil verdiğimiz ve yine ellerimizle yok ettiğimizdir.
    #1542440 (lavinya_, 19.04.2007 09:55)
  12. parayla satin alinamayan, zor elde edilip, kolayca yok edilebilen degerli bir unsurdur.
    #1542455 (RaDaMeNT, 19.04.2007 10:01)
  13. (bkz: kavram yaratıp üstüne gerçeklik inşa etmek)
    (bkz: herkesin hakkında fikir sahibi olduğu kavram)
    #2049189 (meister writer, 01.08.2007 06:29)
  14. başka hiçbir şeye değişilmemesi gereken duygu.
    #2049203 (marmelat, 01.08.2007 07:01)
  15. az bulunan olgu.

lise yıllarında cok fazla olusur. sonradan aslında dostluk olmadıkları anlasılır. her önüne gelene dostum diyen herkese kanka diyen lise gencliği sonradan anlar olayın öyle olmadıgını. bir tane bulduysan ne mutlu.
    #2049204 (imitasyon, 01.08.2007 07:03)
  16. eğer giitiğinde yokluğunu yüreğinizde en acı şekilde hissediyorsanız ve bu acı hissi gözlerinizden süzülen damalara dönüşüyorsa bir anda, işte o sizin en iyi dostunuzdur.
    #2110726 (junior, 11.08.2007 05:12)
  17. birbirine güvenle kilitlenmiş yıkılmaz bir duvar.
    #2295741 (karanlikelfperisi, 10.09.2007 23:18)
  18. dostluk, karşılaşılan engeller karşısında kendini yok etmemesiyle ölçülebilir.
    #2330287 (lost control, 17.09.2007 05:10)
  19. tanım: gemici düğümü..

her seferinde böyle içimde buluyorsam seni.. elbet var bi sebebi..
    #2424379 (little girl in bloom, 04.10.2007 00:54)
  20. son dal sigarayı çevirmektir, sizde olan paranın yarısını paylaşmaktır. anlatmadan ne dediğini anlayıp gereğini yapmaktır.
    (bkz: parktaki amca)
    #2424396 (KONTAMiNE, 04.10.2007 00:57)
  21. her hissettiğiniz şeyi dosta söylemeseniz bile, dostunuzun hissettiğiniz şeyi bakışlarınızdan anlaması durumudur.
    hep zor günlerde ihtiyaç duyulduğu söylenir, yalandır. mutlu günlerde de insan dostlarına ihtiyaç duyar.
    #2424457 (desiree, 04.10.2007 01:07)
  22. nazim hikmet ran şiiri.

biz haber etmeden haberimizi alırsın,
    yedi yıllık yoldan kuş kanadıyla gelirsin.

gözümüzün dilinden anlar,
    elimizin sırrını bilirsin.

namuslu bir kitap gibi güler,
    alnımızın terini silersin.

o gider, bu gider, şu gider,
    dostluk, sen yanı başımızda kalırsın.

1947
    #2649651 (vernon sullivan, 01.12.2007 08:16)
  23. iki insan arasındaki bilinmeyen kuvvetli bir bağdır. zor kurulur ve gercek dostsa zor yıkılır.
    #2649697 (ebeda, 01.12.2007 09:31)
  24. bir ilkokul şarkısı:

bu dostluk
    bil ki her zaman
    bağlıdır
    bu vatana candaan...

(bkz: ilkokuldan akılda kalanlar)
    #2649702 (dun gidecegim yarin geldim, 01.12.2007 09:40)
  25. ister kadın, ister erkek olsun, insanlara, onlarsız da yapabileceğinizi hissettirmek isabetli bir hareket olur. ve bu dostluğu kuvvetlendirir. *
    #2746047 (illumination, 25.12.2007 20:58)
/ 2
© 2008 - uludağ sözlük

dostluk başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. dostluk ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu dostluk nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» bizkitch » plevne marsi » saptama yaptim kuyuya tasi attim » abu salma » kansob » sam zirvesi » ancona » baris icinde yasamak » sarkilara zihinden klip cekmek » haftanin bes gunu makarna yiyen sagliksiz insanlar a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » Beijing 2008 Olympic Games