bugün

hangi dini kesim ahlaklı olduğunu iddia ediyor, müslümanlar mı ahlaklı, hristyanlar mı ahlaklı veya yahudiler mi ahlaklı?

şurası kesin ki, hiçbir dinden veya dindardan ahlak dersi alacak değiliz hepsi kendi bokunda merhameti oynayan zavallı.
alakasız soru.
kanımca insan toplumsal ahlakı din olmadan da kavrayabilir. yetiştiği ortama bağlıdır. lakin dinin empoze etmeye çalıştığı ahlak baskıcı bir şekilde olduğu için yani baskı derken günah korkusuyla olduğu için insanlığın doğasında olan tepki ile daha çok ahlaksızlığa ittiği gerçektir. çünkü zaten din bir yerde insanların yaptığı ahlaksızları örtmesi için kullanılan birşeydir.

not: kısacası dinsizlik ahlaksızlık değildir.
ahlak felsefesi der ki
ahlak kavrami degiskendir
suanla gecmisi gecmisle yarini kiyaslayamayiz suan ahlaksiz olan bir olgu yarin etkisini yitirebilir bugun normal gelen yarin degisebilir o yuzden ahlak ile ilgili konularda kesinlik bulunamaz bu yuzden sorunsalini sikeyim .
Bunu yazmak istememistim aslinda neden yazdim bilmiyorum aman.
ateist ve ahlak.

yok yok olmuyor, sınırları olmayan bir toplum ensest ilişki yaşamakta bile problem görmez.
aslında ahlaklılığı nasıl tanımladığınıza göre değişir. erzurumdaki ahlak yargısıyla izmirlininki aynı değilse, bu konu hakkında çok da düşünülmemesi gerekir zannımca

ayrıca bilinenin aksine japonlar dinsiz değildir
ahlaksız dinli olunmaz ama dinsiz ahlaklı olunur yani dinli dinsiz ahlaklı olmak insansal bir durumdur.

(bkz: ahlak felsefesi)
Değildir. Ahlak, edep, bunlar evrensel olgulardır.
Fakat kişi, dini emrediyor diye ahlaklıysa eğer o ahlak tam bir ikiyüzlülük kurbanıdır.
islamiyetin felsefesini anlayabilmek insanları erdemli insan noktasına götürebilir. ama sorun islamiyetin yanlış kişilerden öğrenilmesi. hiçbir servete sahip olmayan ve adına saraysız sultan denilen Selahattin Eyyubi ya da Mevlâna Celaleddin-i Rumi gibi erdem sahibi kişilerden öğrenmek varken, dini ticari kaygılarına katık yapmış cibilliyetsizlerden dinliyoruz. aslında Kur'an-ı Kerim'i anlayabilmek maharet ister. öyle ki Kur'an'ı anlayan bir kişi sebepsiz Zenginleşme ve özel mülkiyete yakın durma çelişkisini göstermez.
Başkasını tanimadan etmeden sırf dini inançlarna bakarak ahlakını değerlendiren sığır ahlaksızın önde gidenidir.
yaşadığım dönem, okuduğum tarih bana tam tersini söylüyor. din varsa ahlaksızlık var diyor.
din ve ahlak birbirinden bagimsiz iki kavramdir.

din toplumlara göre degisir ama ahlak kurallarinin cogu evrenseldir. ahlak sahibi olmak icin din sahibi olmak sart degildir.
ahlak dini ile değil vicdan ile olur.
dinin olmadığı en ilkel toplumlarda bile tabu vardır. yani din mesele degil toplum meseledir. insanlar bir arada yaşıyorsa orada bir yasak mutlaka oluşur. bunlar ne dinin, ne törenin, ne hukukun, ne ahlakın yasalarıdır. bunlar toplum olmanın, toplu halde yaşamanın yasalarıdır.
herhangi bir dine inandığı için ahlaka ihtiyacı olmadığını düşünen insanlar var.
güncel Önemli Başlıklar