bugün

Din felsefesi, dinin temel kavramlarını ve inançlarını değerlendirmenin, anlamlandırmanın, din gerçeğine eleştirel, objektif olarak yaklaşımın ürünü olarak
ortaya çıkar.

Dinin kaynağı ilahidir. Felsefe ise insan düşüncesi ile ilgilidir. Din gibi felsefe de evreni, insanı, hayatı anlama ve açıklama çabasındadır.

Dinde önemli olan o dinin emir ve yasakların uymaktır. Felsefede ise emir ve yasak koyma sözkonusu değildir. Felsefede önemli olan soru sormaktır. Dinde önemli olan ise inançtır.

insanın dini bilgilerden şüphe etmesi uygun değildir. Oysa felsefede şüphe, doğru bilgiye ulaştıran bir yoldur. Bu yönüyle felsefe ile din bağdaşmaz.

Din felsefesinin temel sorunları
- Tanrının varlığı sorunu

- Vahyın imkanı sorunu

- Evrenin yaratılış sorunu

- Din dilinin niteliği sorunu *
felsefenin yapı taşı soru sormaktır. din ise sorgusuz sualsiz imanı gerektirir. bu durumda iki kelimenin yanyana kullanılması ilginçtir.
dini akıl süzgecinden geçirerek sorgulamayı ele alan felsefe akımı.
dört bin yıllık tarihinde tek tanrılı dinler, şiddeti ehlileştirmek iddiasıyla yola çıksa bile, bütün dinlerin derdi, kaotik evrene bir düzen getirme olsa da, hiçbir tek tanrılı din şiddetten arınamaz; din felsefesinin sorunu da buradadır.
dinin yok olusudur. bilindigi gibi felsefe, dinde olmayan mantik uzerine insa edilir; dolayisiyla dinin bilimi olmayacagi gibi, felsefesi de olmaz. varsin herkes dinin felsefesini yapsin, bug lari bulsun, ne guzel olur.. **,**
son günlerde kafa yorduğum olay,marksizmin teorilerinin kafamı allak bullak eden bir konusudur.
din yolunda felsefe güzel bir araçtır. felsefe üzerinden dine geçenler tasavvufla tanışabilir. dinden felsefeye dönenlere ise ne olur bilmiyorum ama beyaz hoca hep bana böyle biri gibi geliyor.

felsefe ile açılmış bir beyinle o beyinin yaratıcısı çok daha rahat iletişime geçer. ancak öncelikle kişi septikliğinden bir noktadan sonra vazgeçebilmeli, düşüncelerini sabırla eyleme dönüştürebilmelidir. (zira felsefecilerin temel sorunları kendi felsefelerini çoğu zaman kendilerinin bile uygulamamalarıdır.)

felsefecinin en çok zorlanacağı nokta, dinin metafizik derinliklerini nasıl kabulleneceğidir. vehim, şüphe, zan... kişi bunları alt edebilecek midir? burada o kişinin ne kadar çılgın(gözü kara, mert) olduğu devreye girer...
Dinin felsefeyle alakası, felsefenin dinle olan alakası kadardır.
Din felsefesi en basit anlamda; din üzerine düşünmek, dini bütün elemanlarıyla beraber (inanç türleri, öğretileri, iddiaları ve tanrı gibi temel kavramlar vb.) eleştirel, tutarlı, sistemli ve akılsal olarak inceleme konusu yapmaktır.

Din; bilim ve sanat gibi temel insani kurumlardan birisidir.

Din felsefesi, felsefe terminolojisine geç girmiş de olsa, felsefenin din üzerinde düşünmesi, felsefenin kendisi kadar eskidir.

Din felsefesi din kavramını, en ilkel dini yapılardan (animizm, totemizm vb.) en gelişmiş dinlere kadar (Hıristiyanlık, islam vb.) çok geniş bir çerçevede ele almaktadır.
obje ile suje arasında ki bağ imanla kurulan felsefedir.
diğer felsefe türlerine oranla daha az gelişmiş olsa da bence felsefenin konu olarak herşeyi alabileceğinin sıkı bir kanıtıdır..
dinin sorularını felsefi açıdan rasyonel bir anlayışla irdeleyen, inceleyen felsefe dalı. dini sorunları üzerinde rasyonel düşünme ve tartışma.
aşağıdaki soru türlerine cevap arayan felsefe türü.

* allah var mı?
* allah'ın madem bize ihtiyacı yok. o zaman neden yarattı?
* öldükten sonra nasıl dirileceğiz?
* madem allah var. o zaman neden dünyada bu kadar acı var?
* kıyamet kopacak mı?
* kopacaksa neden zamanı bilmiyoruz?
* allah madem dünyayı ve bizi yarattı. o zaman neden son veriyor?
vs...vs... uzar gider.
aslında benim de bir kaç sorum var.
kafama takıldı.
allah'a inanan biriyim. ama madem islamiyete göre kardeş ilişkisi ensest sayılıyor.
o zaman adem'le havva'nın çocuklarından büyüdüğümüze göre, ilk ilişkiler kardeşler arasında olmamış mı?
en baba konusu dini epistemolojidir. bu konu üzerine konuşmak isterseniz mesaj atmanız yeterli.
Dinleri sorguladığım şu günlerde din felsefesi üzerine kitaplar,makaleler aramış olmakla birlikte tatmin edici bi sonuca ulaşamadım. Hakkında daha fazla yazılması gereken felsefe türü.
ülkemiz ateistlerinin çoğunluğu karikateist gibi oluşumlardan mezun olduğu için hakkında pek fazla şey bilmediği felsefenin bir alanıdır.
dinleri asla ve kat'a hak etmedikleri bir düzeyde ve saygınlıkta göstermek için uydurulan lafların oluşturduğu sözde felsefedir.
felsefe yapan bir dinci atayis olmaya elverişlidir.
dinin felsefesi olmaz, felsefenin dini olur.

(bkz: ben de yazarken öğrendim doğruysa yaşadınız hadi)
ülkemizin 16-20 yaş arası yeni yeni bir şeyleri ciddi olarak düşünmeyi becerebilen ergenlerinin felsefe denince anladığı tek şey. din felsefesi denince bıdı bıdı kahvehane muhabbetiyle kelam kozmolojik argüman vs. tartışmaya çalışan coşkulu gençlerimiz, analitik zihin teoremi veya searle'ün bilinç teorisiyle karşılaşınca sudan çıkmış balığa dönmektedirler.
din felsefesini kahvehane muhabbetiyle kelam tartışan kişilerden -ki böyle kişiler de hayalidir ,eleştirilmek için uydurulmuş karakterlerdir- ibaret sanan kişilerin eleştirdiği alandır.
felsefenin en "ele ayağa düşmüş" koludur. ömründe daha tillich's self-affirmation, mackie's logical argument ya da denkel's naturalism görmemiş genç ve coşkulu elemanların, "kelam" tartışıp felsefe tartıştıklarını zannetmesidir.
hakkında "felsefenin en ele ayağa düşmüş kolu " olduğu tespitinde bulunulduğunu öğrenmiş olduğumuz alandır. bundan sonra din felsefecilerinin aklını başına devşirmesi ,kepenk kapatıp başka alanlara kaymaları beklenmektedir .

edit: Bu arada din felsefesini sanırım sadece dinin lehine argümanların savunulduğu, nonteist argümanların bu alana girmediği bir kavram olarak algılıyor bazı arkadaşlar.Eğer gerçekten böyle algılanıyorsa yazık.
"ele ayağa düşme" tespitinin din felsefecilerinden ötürü değil, din felsefesini tartıştığını zanneden aptal ergen topluluğundan ötürü geldiğinin bilinmesi gerekmektedir.
Akla ilk olarak Caner taslaman nam şarlatanı getiren sözde felsefe türü.
güncel Önemli Başlıklar