bugün

liselerde gorulen, dil bilgisi ve konusma kurallari agirlikli bir ders.
dil ve anlatımda çok hem de çook yaratıcı bir hoca vardı ilkokulda . düğürtmenim derdik biz ona . sonradan dil ve anlatıma , anlamı da ilave etme dönemlerimizde dürtmen olarak kısalttık . gerçekten dürtmendi , dürterdi çünki sürekli . ve bu hoca benim neden derslere çalışmadığımı sorun etmişti . güya zehir gibi kafa varmış da bilmem ne. gaz vermek mi nedir anlamadım . bu dürtmenin , deneysel olarak , dil ve anlatım nesnesi de bendim . beni laboratuarın demirbaşı gibi kullanırdı yani.
ve silgiyi kafamın arka tarafından öne doğru sürmeye çalıştığını hatırlıyorum.
denemesi bedava valla , dil ve anlatımda üzerine başka bir çin usulü yöntem bilmiyorum ben.
eski programda türk dili ve edebiyatı olan dersin bölünerek türk edebiyatı ile dil anlatım şeklinde ayrılmıştır. Böylece bu ders ortaya çıkmıştır. Bu derste türkçenin kuralları ve kompozisyon bilgisi vardır. eskiden derste öğretmenin anlattığı dilbilgisi kurallarını bu derste verilen metinlerle kendileri bularak öğrenirler. tabloları uygun şekilde doldururlar. Tüm 9. sınıflarda haftada 2 saat, 10. sınıflardaysa haftada 4 saattir. bu dersi geçemeyen öğrenci sınıfı geçse bile okuldan mezun olamaz. Okulu bitirmek için bir çeşit baraj derstir. 9. sınıfların haftada 2 saat görmeleri ama tüm programın neredeyse bu sınıfa sıkıştırılmış olması Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerini bir hayli sıkıntıya düşürmektedir ve tabi öğrenciyi de. bu sınıfta görülenlerin hemen hemen hepsi eski programda üç seneyi kapsayacak şekildeydi. 10. sınıflarda program oldukça rahat ve 4 saatken, 9. sınıflarda 2 saat ve oldukça sıkışıktır. kitabı umarız seneye değişir. çünkü kitap üzerinde yapılan çalışmalardan seneye gelen öğrenciler faydalanacaklardır. aslında biraz hazıra konacaklardır. bu da sakıncalıdır.

Not: kitap değişti ama eskiyi aratıyormuş.
eğer hocanız uyuz ve cadıysa asla çekilemeyen derstir.
şu anda da baraj dersidir. az önce çalışmayı bitirmişimdir. çok kral derstir. çokgzel ders lan. çhokghüzel hatta !
türklerin en baba dersidir. bu dersten çakılması hususunda en yakın köprüden aşağı sallanılmalıdır
http://imgur.com/97FtaRa
nefret ettiğim derstir. aşırı ayrıntı içerir. sanki sırf öğrencilere kıllık olsun diye bu derse eklemeler yapılmıştır. merak ediyorum fransa'da öğrenciler fransızca'nın kipini, zamirini, zarfını, edatını, fiilimsisini, etken-edilgen-ettirgen-oldurgan-dönüşlü-geçişli-geçişsiz fiillerini, bokunu, püsürünü en ince ayrıntısına kadar öğreniyor mu.
(bkz: liseli) kardesim, evet, ogreniyor. daha iyi bir diksiyona sahip olman daha da onemlisi daha yogun anlamli cumleler kurabilmen icin bunlarin hepsi gerekli. ayrica cok kolay lan, gozunuzde buyutmeden bakin anlayacaksiniz.
soru cümlesi sonuna soru işareti koymayan liselileri göstermiş derstir. son derece lazım olan derstir. ülkede bırakın dahi anlamındaki da de olayını herkes yazamayan milyonlar var.
Kişileri okumaktan,yazmaktan ve edebiyattan uzaklaştıran ders.
Bu sene alttan kalmamasına şükrettiğim dersim. Lakin ramak kala kalmak üzereydim.
en kolay derstir efenim.
Öğrencilere ağır konuları dayatıp yarım yamalak öğrenmeleri için ellerinden geleni yaptıkları ders. Öğretmenlerin suçu yok müfredat sıkıntılı. Halen fiilde çatı konusuna uyuz olurum. Çatı deyince benim aklıma derme çatma bir ev geliyor ve algılamakta zorlanıyorum ders olmaktan çıkışıyor.

Türemiş sözcük olayı da sıkıntılı. Ne bileyim ben kelimenin kökünü tdk mıyım? Diğer yazar arkadaşın da dediği gibi herkes yerine herkez yazan insanlarız biz bence öncelik bunlara verilmeli. Sonra ettirgendi oldurgandı o sonraki iş. Tüm bu yazdıklarımda bile allah bilir ne kadar anlatım bozukluğu vardır.
Ygs müfredatında olan ama doğru düzgün çıkmayan ders. 2015 ygs Türkçesinde 40 soru var ve bunlardan en fazla 4-5 tanesi dil anlatım sorusuydu. O sorular da paragraf şeklindeydi. Kalan 35 civarında soru da zaten saçma sapan paragraflar. Yahu kardeşim o kadar dil anlatım konusu var sorsana 30 tane onlardan. Ama yok illa 90% ı paragraf olacak Türkçe'nin. Acı çektirmeyi çok seviyor çünkü ösym.bütün sorularda illa bir şekil, bir yorum, bir kıyaslama, bir paragraf uzun uzun sorular olacak. Kardeşim direk sorsana ne soruyorsan. 160 soruluk sınavda 160 dakikamız var. Hayır 20 tane soru bankası bitirdik de çok hızlandık başarılı olduk diyelim sonra elinize ne geçecek sizin? Bizim ne işimize yarayacak?
lisede baraj dersidir. tüm derslerden geçip dil anlatımdan kalırsan kurtarmalara girersin.
(bkz: cümlenin ögeleri)
(bkz: metinlerin sınıflandırılması)
(bkz: sunum tartışma ve panel)
(bkz: iletişim dil ve kültür)
(bkz: paragraf bilgisi)
(bkz: türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri)
(bkz: ses bilgisi ve telaffuz) gibi zor sözel konuları barındıran derstir.
bu dersten kalındığında sınıfta da kalınır.
Her türk gencinin dilini doğru kullanması için öğrenmesi gerektiği derstir. Zarfın ne olduğunu bilmeyen üniversite öğrencisi gördüm ben... öğrenin.
türk dili ve edebiyatı içerisinde yer alan en kolay bölümdür.
ilkokulda 8 sene gördüğümüz Türkçe dersinin sıkıcı olan kısmının tekrar anlatıldığı ders. Keyifli olan kısmı ise tabiki de türk Dili ve edebiyatı.
Neden bilmiyorum ama edebiyat öğretmenlerim bana hep daha neşeli, daha mutlu, işini daha severek yapıyor gelirken dil anlatım hocalarım sıkıntıdan patlıyormuş gibi görünüyor.
Tabi beni ayağa kaldırıp söz hakkı vererek uzun uzun yorum yaptırmıyorlar, nasıl hayatları güzelleşsin shsbsb
güncel Önemli Başlıklar