deyimle atasözü arasındaki farklar 

1. Deyimlerdeki kalıplar kural niteliğinde değildir. Kalıplarda hoşa giden, çekici, alaycı bir anlatım vardır. Ata sözlerinin amacı ise yol göstermek ders, öğüt vermek, ibret alınmasını sağlamaktır..
    #97968 (meleklerde aglar, 03.03.2006 14:01)
  2. atasözleri geniş zamanı, deyimler şimdiki zamanı kasteder: * küplere binmek: o anki olayı anlatır. * ağaç yaşken eğilir: her zaman geçerli olan bir olayı anlatır.
    #1295606 (hunlu, 12.02.2007 20:57 ~ 21:04)
  3. deyimler genelde eylemdir. -mek, -mak eki alır. atasözleri ise bir kıssadan hisse amaçlar. yani bir öğüt verir.
    #1295625 (sen bana bu diyemezsin, 12.02.2007 21:00 ~ 21:01)
  4. deyimler mastar eki alan sözcüklerle biterken, atasözleri yüklem ile biten cümlelerden ibarettir.

deyim: taş atmak. etekleri tutuşmak gibi.
    atasözü: ağaç yaşken eğilir. deveyi yardan uçuran bir tutam ottur gibi.
    #13874016 (oo may gat, 06.12.2011 01:48)
  5. misal eşşeğin ziki bir deyimdir.

adam sandık eşşeği alnımıza değdi taşşağı. bu da atasözü. anladın bence.
    #13874025 (kotulemezsin herhalde, 06.12.2011 01:50)
  6. atasözleri genellikle cümle şeklindedir ama deyimler değildir.
    atasözü öğüt verir ama deyim durum yansıtır.
    atasözü süreklidir ama değim anlıktır.
    #16145322 (mendilsiz halay basi, 11.07.2012 17:53)

Copyright © 2013 - uludağ sözlük

deyimle atasözü arasındaki farklar başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. deyimle atasözü arasındaki farklar ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi doğru olmamakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu deyimle atasözü arasındaki farklar nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about deyimle atasözü arasındaki farklar. copyrights of the articles are belong to their authors.
sadecehosting.com altyapısı kullanılmaktadır.